Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos'

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos'

gosia_g_g 19:27, 28 maj 2024

Dzień dobry,
od jakiegoś czasu martwią mnie moje brzozy. Posadzone rok temu w kwietniu i cały tamten rok wierzchołki oraz gałązki były skierowane do góry. W tym roku jeden wierzchołek uschnięty a pozostałe zwisają. Tak samo wszystkie gałązki wiszą w dół. Czy to jest normalne? Na sąsiedniej działce drzewka sadzone rok temu jesienią, z tej samej szkółki, mają wszystkie gałązki do góry.

Będę wdzięczna za podpowiedzi o co chodzi.

Pozdrawiam!
gosia_g_g 19:29, 28 maj 2024

chyba nie załączyły się zdjęcia

veva 11:50, 06 gru 2024

Czy mogę jeszcze w grudniu przesadzać brzozy? Mam do przesadzenia około 1- 1,5 m brzozę.
Patrycja_KG_Lu 08:32, 17 sty 2025

editte napisał(a)
Ratunku, coś zjada moje doorenbosy ( ktoś wie co to i jak to wytępić??(

U mnie taki stan brzóz był po ataku gąsienic "Płast brzozowiec". U Ciebie też one są, widać małe wygięte w łuk gąsieniczki.
SylwiaPaula 16:46, 15 paź 2025

Witajcie! Od 3 lat zakładam swój ogród i od tej pory regularnie przeglądam wątki ogrodowiska w poszukiwaniu wielu wskazówek, ale piszę z prośbą pomocy pierwszy raz.

W tym roku kupiłam wymarzone dwupienne brzozy doorenbos. Pierwszej sztuce już w drugi dzień po przywiezieniu jej że szkółki jakby zwiędły liście. Pomyślałam, że może mało wody tam miała jak czekała na transport. Niestety po posadzeniu tylko marniała i zrzuciła liście. Zostawiłam ją z nadzieją, że może wypuści liście na wiosnę, bo ponoć tak czasem mają. Niestety w wietrzny dzień pod koniec września brzoza się złamała. Okazało się, że w pniu są białe robaki (trociniarka ? ) i pełno wydrążonych tuneli. Brzozę wykopałam i spaliłam. Druga sztuka przez ten czas miała liście, chociaż czubek usechł. Teraz dopatruję się obecności szkodników w niej. Brzoza ma w kilku miejscach dziwne pęcherze pod korą. Po zdrapaniu wypływa przezroczysto-pomaranczowa ciecz, ale widoczny jest też zielony pień. W wielu miejscach na pniu są zacieki i wzgrubienia jakby pod spodem szedł właśnie tunel. Od szkółki miałam dostać tę 1 szt brzozy w ramach reklamacji, ale nie wiem czy ta druga sztuka nie jest też zarażona i nie wiem co dalej z nią robic. Przesyłam zdjęcia tych robaków z pierwszej brzozy i zdjęcia tej drugiej, która została.
Bardzo proszę o porady.

Edit: wgrane i wysłane zdjęcia się nie pokazują. Jakaś podpowiedź jak je dodać?
Patrycja_KG_Lu 07:57, 16 paź 2025

Jak zdjęcia są wgrane już po prawej stronie i widzisz ich miniaturki to potem ustaw kursor w tym okienku gdzie pisze się treść posta i kliknij na fotkę. Wtedy w miejscu gdzie był kursor pojawia się fragment [img size=339x480 ]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/263/205/original.png [/ img]. Jak wyśle się taki post to będzie ze zdjęciem, a wcześniej masz na dole podgląd posta i też widać czy się wgrał.
SylwiaPaula 14:27, 16 paź 2025

Pierwsze zdjęcie dotyczy pierwszej brzozy, która się złamała i w środku była zjedzona. Reszta to zdjęcia kory tej drugiej sztuki. Proszę o porady czy brzoza jest do usunięcia, bo również została zaatakowana czy jest szansa, bo ma zielone pod zdrapaniu kory. Zaraz obok mam szpaler z 9 grabów Frans Fontaine czy mogły/mogą się również zarazić tymi szkodnikami?
Patrycja_KG_Lu 10:01, 17 paź 2025

A zobacz ten opis:

Opiętek brzozowiec to gatunek szkodliwego chrząszcza (podobnie jak ogłodek brzozowiec, który bywa z nim mylony) żerującego na brzozach. Jego larwy drążą chodniki pod korą, powodując powstawanie charakterystycznych zgrubień. Otwory wylotowe dorosłych chrząszczy są poziome i mają kształt litery „D”, a ich obecność świadczy o żerowaniu opiętka.

Szkodliwość:
Larwy opiętka brzozowca drążą charakterystyczne chodniki pod korą, co prowadzi do powstawania zgrubień. Dorosłe osobniki opuszczają drzewo, wygryzając w korze otwory w kształcie litery „D”.
Skutki:
Żerowanie może prowadzić do zamierania gałęzi, a w skrajnych przypadkach do obumierania całego drzewa.

Tutaj zdjęcie larwy ---> https://www.gov.pl/photo/eec0de55-1f90-4ed6-b7fb-a4addef2ec8b

Zobacz jeszcze na ten artykuł. Mam nadzieję, że jednak to nie to, bo postępowanie w przypadku jego wystąpienia jest straszne. Tam w artykule jest dobre zdjęcie otworów wylotowych (odwrócona literka D) https://zielonyogrodek.pl/pielegnacja/ochrona-roslin/14764-co-powoduje-dziury-w-korze-brzozy-czy-to-szkodniki-korniki. Jak wygląd larwy i otworów nie ten to szukamy dalej. Dać znać czy pasuje.