Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Monika83 17:28, 11 paź 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Pamiętasz w 2023 roku na kupiłam tych astrów i nie wiem jak się nazywają. Miałam poznaczone, ale córka po wyciągała mi nazwy i czarną magią nie wiem jak się który aster nazywa.
On został przesądzony wiosna właśnie z półcienia, teraz ma słońce. Może go jeszcze przesadze do większego słońca.
U mnie jest tylko najwięcej słońca pod domem. Reszta ogrodu to cień lub półcień. Trochę narzekam na taki układ.
Drzewa wyrosły i zacieniły dużo rabat. Wiosna będzie przecinka.
Znowu słońce jak przygrzeje to spieka rośliny. I też nie dobrze.
Te astry które w zeszłym roku dobrze kwitły to w tym roku nie za bardzo. Myślę, że to jest związane z susza. Mimo podlewania to i tak do korzenia wszędzie woda nie dojdzie.

Nawet te z foty w tym roku kwitną na 20% nie rozwijają się.

Elu pamiętam że kupiłaś takie odmiany astrów Marjorie, Island Samoa, Peter Harrison, Island Tonga i chyba tez Island Bahamas taki niski ciemnoróżowy z żółtym oczkiem.. Spora kępa zrobiła się z tego asterka ze zdj.
Kordina 22:15, 11 paź 2025

Te żółcienie aż świecą, jest malarsko, jak napisała Danusia
pestka56 16:08, 12 paź 2025

ewsyg napisał(a)
Przepiękna. Ja też mam w planach zakup sosenek, ale odmiany muszą być do małych ogrodów. Ja chyba kupię sosnę czarną.

Zapoluj na sosnę Green Tower. Ona rosnie kolumnowo i zachowuje średnicę około 100 cm. Jest piękna i świetna na małe powierzchnie
https://e-katalogroslin.pl/plants/4736,sosna-czarna-green-tower_pinus-nigra-green-tower
Widziałam taką, ktora rosła już 10 lat w ogrodzie pokazowym w Skubiance i bardzo chciałam i chcę nadal, ale niestety już raczej u mnie by nie dorosła do takiej wysokości za mojego życia
ElzbietaFranka 20:30, 13 paź 2025

ewsyg napisał(a)

Kupiłam sobie w czwartek sosenkę himalajska bardzo ładna dzisiaj przywieźli.

Przepiękna. Ja też mam w planach zakup sosenek, ale odmiany muszą być do małych ogrodów. Ja chyba kupię sosnę czarną.

Ewa mam kilka sosen czarnych to piękne drzewa, ale to kolosy.
Może są jakieś odmiany czarnej mniejsze, ale moje to już duże drzewa.
Basieksp 21:19, 13 paź 2025

Bardzo ładna ta sosenka Koniecznie pochwal się, jak będzie posadzona