Aniu niewiem jak jest tam posadzone ale to jest jeden ze sposobów na wielopniowe drzewo. kiedys magnolia zaproponowala zrobienie tak na którymś wątku i wedlug mnie wyglada to super
moze Agata pokaże nam swoje?
Witaj Vivo ..dawno nie byłam w Twoim wątku i widzę jak ogród rozrósł się ogromnie ...pięknie rozrosły się róże ,trawy o innych roślinach nie wspomnę...ogród zacieśnił się tworząc piękny park połączony ze stawem....brzozy jak szybko urosły..często oglądając tego nie widać ale po jakimś czasie to widać ...Życzę Wam na rok 2017 dużo siły i zdrowia dla dalszej pielęgnacji ogrodu...
Bardzo dobry wpis. O tym nie ma w książkach ogrodniczych a powinno być. O planowaniu i werfykowaniu, rozliczaniu budżetu ogrodowego.
Typograficznie pięknie u Ciebie. Dobrze, że nie zamienisz molini na molinie.
O m. Transparent mówił mi kiedyś Tomek z Radkowa, że jednak ją lepiej punktowo sadzić "tu i tam pomiędzy". W bloku nie będzie dobrze. Ale pas to jednak coś innego niż blok. Tak sobie myślę.
. Kasia, wrzosy w cieniu i półcieniu bardzo słabo rosną i kiepsko kwitną. Ja mam kilka pod świerkami i muszę je na wiosnę przesadzić na słoneczną rabatę bo marnieją w oczach.
Pomysł jest prosty Za dużą rabatą, która miała być pierwotnie wrzosowiskiem, a na której teraz są niskie i wysokie jałowce, derenie, berberysy, rhododendrony i azalje, tworzę "lasek". W granicy ogrodu jest szpaler z głogów pośrednich. W lasku mam brzozy, jarząby, sosny, jodły, jakiś dąbczak jest i róża tzw. leśna, rokitniki. Są też dzikie leśne jałowce. Chcę by w poszyciu było dziko: mchy, paprocie, lubiące półcień trawy i... wrzosy
czasem lepiej nie wiedziec ja wiem dokładnie ile w każdy roku w postatnich 5 latach poszo na ogród M tez wie
Staram się wszystko rozkładać w czasie. juz w lutym jakies krawęzniki może kupimy to już bedzie coś z głowy. rosliny wyliczam dokładnie. mierze powierzchnie ustalam rozstaw i licze. nie kupuje spontanicznie, bez planu. idzie się tego nauczyć. szkółki czasem odwiedzam tylko by popatrzeć dla efektu nie tylko kasa ale i czas potrzebny -wiem bo nam tez go trzeba
zagajnik rośnie. gdy przytyja brzozy dosadzone w zeszlym roku bedzie jeszcze fajniej
Z tymi wrzosami spodziewam się huku roboty - mam nadzieję, że bedą miały sucho i nie będą chorować a mi ręce nie odpadną przy cięciu
Moje brzozy są małe, u sąsiadki rośnie zagajnik - zobaczymy jak będzie
Dziękuje bardzo za rady! Będę wcielać
Jeśli drzewo nie zielone, to jakie propozycje?
Bo ja z drzewami to mam straszny problem...
Tylko brzozy bym sadziła.