Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 09:41, 11 paź 2020

Do góry
Mirela dziękuję. Utrapienie z nim wystrzeliły w tym roku i ciągle podwiazuje bo inne rośliny zagłuszają zaczynają się pokładać.
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:38, 11 paź 2020

Do góry
Witam

Kasiu czy mogłabyś napisać poprawną nazwę tego dęba "Eddiego". Szukam w necie i nie mogę znalezc. Może to jakiś skrót Twój.
Bardzo mi się podoba ten Dąbek.ą
Ta ogrodniczka z Niemiec "Balea" może dęba green pilar posadziła w złym miejscu i dlatego się nie przebarwia. Może dostatecznie nie podlewa.
Mam ich kilka i się cudownie przebarwiają. Inna sprawa, że nie każdy rok im sprzyja.a

Miłej niedzieli
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:57, 11 paź 2020

Do góry
Witam
Czy te odłamki wilczomlecza się przyjmują bez problemu?
Sumak przebarwia się przepięknie zestawienie z cytrynowym krzakiem będzie szałowe. Też bym przesadzała hosty, ale nie wiem czy się przyjmą. Wiosna znowu czekać aż kły wyjdą strata czasu.
Przemyśle jeszcze może się zabiorę.

Miłej niedzieli

Ogrodowe wariacje 08:22, 11 paź 2020

Do góry
Ja bym ją przycięłam wiosna aby się zagęściła. Albo możesz jeszcze kulkowa róże, czyli przyginac wyrosłe pędy giętkie do ziemi. Przeczytaj w necie "kulkowanie róż" sporo się dowiesz.
Moim zdaniem może być pergola jak i kratka i przywiązać, ale najpierw zagęścić bo pewnie tylko czapka kwitnie.

Pozdrawiam
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 08:13, 11 paź 2020

Do góry
A ty masz Memory? Jak nie to koniecznie kup. Moja rad, aby posadzić go w zwykłej ziemi bez dodatków. Mam 2 szt w ziemi humusowej i mają po 2,5 m. Wyrosły olbrzymy. Wiatr wieje i pochylają się we wszystkie strony. Oby dwa związane i podparte kółkiem. Trzecia sztuka posadzona w byle jakiej i drugi sezon ma ok 1 m muszę przesadzić.
U mnie też jezowki młode mają dużo pąków trzeba ściąć przekwitłe i kwiaty wyrastaja szkoda, że tak późno.

Miłej niedzieli
Bylinowa łąka 22:54, 10 paź 2020

Do góry
Jeszcze jedno. Jak to z łodygi polamanej - to sądziłam z patyków i puściły korzenie?
Bylinowa łąka 22:49, 10 paź 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Trawy pod brzozami to zwykłe turzyce, ale jesienią nabierają kolorku. Planuję tam przesadzić złotlina japońskiego, który na rabacie przed tarasem rozrasta się i jeszcze wypuszcza rosłogi. Tam będzie mógł się rozrastać do woli.

Dziś wieje.

Będę szczera byłam sceptyczna na początku twojego wątku jak ty sobie poradzisz w tej trawie do pasa. Teraz oglądając foty jestem pełna podziwu dla tych twoich wyczynów jakie robisz. Wychodzi ci wszystko wspaniałe. Po tak krótkim czasie rabaty wychodzą wspaniałe.
Ta powyższa fota koniecznie musisz oprawić w ramki i w domku zawiesić.
Kolorki lekkość, powiew traw to jest to.

Domek już pisałam przepiękny.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:22, 10 paź 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:14, 10 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,
Jak u Ciebie jeszcze kwitnąco

Aniu nie za bardzo kwitną tylko hortensje jeszcze wypuszczają kwiaty sporadycznie. Reszta np róże to jak widzisz jakaś gałązka kwitnie podoba mi się i pstrykam.

Kwitną bardzo ładnie dalie kolnierzykowe osobiście przeze mnie zasiane trochę za późno ale kwitną ładnie. Na początku ślimaki czy jakieś inne robale je przygryzały, ale teraz jest spokój. Nawet grzyby są zdrowe. Widocznie robactwo zeszli do podziemia lub siedzi pod kora liśćmi.
Nawiązując do dalii kolnierzykowych trzeba je siać bo nie zawodzą tak samo cynie.

Zieleń, drewno i antracyt 21:53, 10 paź 2020

Do góry
Jeżeli to Gracillimus to bardzo ładne kicie. Pisze jeżeli bo jesteś pierwsza gdzie widzę kwitnące. Może i moje zakwitną to porównamy.
Wszystko na to wskazuje, że untych moich w środku to kwiatostany. Jutro zerwę j zrobię operacje na łodydze może na zalążki kwiatów.
To co wyczytałam pozno rozpoczynają kwitnienie czasami o tej porze były już przymrozki i dlatego nie można było zobaczyć kwiatow jak przymarzły.
Dzięki będziemy w kontakcie

Pozdrawiam

Ogród w dolinie 21:41, 10 paź 2020

Do góry
I bardzo dobrze zrobił z ta rura. Jak będziecie mogli to sobie zdrenujcie więcej terenu. Też mam gliniasty teren i mam drenaże. 2 lata temu położyliśmy żółte rury drenarskie na gl 30 cm pod spód i boki żwir i podłączyliśmy je do studni zbiorczej o średnicy ok 60 cm. Wtedy łatwiej wypompować. Cóż trzeba sobie radzić i walczyć z nadmiarem wody melioracja z braku wody studnia.

Jeszcze jedno moim zdaniem powinnaś trochę odsłonić tej kory przy roslinach na przyszłość np przy młodym bodziszku wiosna, szafirki zostaw. Moje też zielone a jedne posadziłam tydzień temu.

To już koniec

Ogród w dolinie 21:29, 10 paź 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Środkowa skarpa z tawulcem, przebarwiającym się na żółto i irgą...

Asiu i bardzo ładnie to wszystko widać irga bardzo ładna tylko teraz ciąć i może podsypać drobna kora. Jak masz jakieś kartony to rozłóż i na to kora.
Chwasty nie zdążą się rozwinąć.
Te żółte krzaki też są ladne. Widziałam na osiedlach zagęszczone, tak jak irgi. Na wiosnę trochę podsyp nawozem aby dały czadu.
U góry nad skarpa nie wiem czy dobrze widzę pięciorniki jaki kolor mam żółty i najlepiej kwitnie. Wczesna wiosną przytnij je o połowę. Pięknie odbija i będzie mnóstwo kwiatów.

Coś pisałaś o Memory jest wysoki u mnie ok 2,5 metra (2 szt)i może dlatego jest taki wiotki. Sadz gdzie ci będzie odpowiadać najwyżej przesadzisz, ale ostrzegam trawy przesadzać bez drwala z siekierą ani rusz.

Znowu gile. Ścieka do ucha i zapalenie gotowe to jest wszystko połączone. Kiedyś w dzieciństwie bardzo chorowałam na uszy ból straszny przeszło minęło. Trzeba uważać aby dziecku nie nabierało się wody do uszu w czasie kąpieli to powoduje stan zapalny no i gile też.
Inhalacje mu rob, masz inhalator? Przekrój cebulę na pół i postaw blisko łóżeczka. Możesz zrobić syrop z cebuli i cukru. Musisz próbować naturalnych środków może dłużej ale dla dziecka lepiej. Jakieś plastry są na lepsze oddychanie. Antybiotyk tylko w ostateczności.
Ptasi gaj 20:56, 10 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wygrabilam i znowu spokój tydzień czasu. W przyszłym tygodniu ma być brzydka i wietrzna pogoda więc trzeba co nieco uporządkować.

Elu ,
Jak u Ciebie jeszcze kwitnąco
Ptasi gaj 19:54, 10 paź 2020

Do góry

Gracilimus ma nabrzmiałe pędy to wydlada jakby miał zakwitnąć zobaczymy

wstawiłam u siebie zeszłoroczne zdjęcia moich Gracilimusów. Tegoroczne na razie są jeszcze ciemne, ni to róż ni to brąz.
Ptasi gaj 15:10, 10 paź 2020

Do góry
Madziu jak co tydzień liście wczoraj sprzątnięte. Kamyki odkurzone nie jest tak zle. Kto ma pszczoły ten ma miód ... Ja mam brzozy i coś za coś. Lubię grabić i dmuchać najważniejsze aby liście były suche to wtedy fruwają.

Uroki jesieni bardzo lubię pogoda ma się pogorszyć to nie dobrze patrząc na fotki z ubiegłego roku jesteśmy bardziej zieloni.

Gracilimus ma nabrzmiałe pędy to wydlada jakby miał zakwitnąć zobaczymy

A to Memory tylko kłosy ładne poza tym bardzo giętki

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:52, 10 paź 2020

Do góry

Nie chcę zapeszyc, ale u mnie niedawno przekwitły storczyk który ma nie obcięte 3 pedy zaczyna na nich wypuszczać nowe boczne pędy.
Jutro zażyje kąpieli w wodzie po skórkach bananowych.
Coś w tym jest. Nigdy o tej porze nie kwitły mi fiołki. Przeważnie wiosna.
Tak sobie myślę może w przyszłym roku zacznę robić gnojówkę z bananow i pod róże z nią taki eksperyment zrobię.
Jak mam nadmiar skórek z bananów wrzucam je do podstawionych pod rynny kastr budowlanych. Łapię w nie deszczówkę. W nich skórki leżą długo, woda od nich mętnieje po jakimś czasie. Tą wodą podlewam wszystkie rośliny w doniczkach, które stoją w ogrodzie i róże. Skórki z bananów mają dużo odżywczych składników dla roślin.
Powodzenia, zrób zdjęcie storczykom jak zakwitną, chętnie zobaczę efekt.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:18, 10 paź 2020

Do góry
Jak masz zamiar zostawić w ziemi to musisz być przygotowana na mrozy. W razie czego trzeba je przykryć. Najlepiej do sporych donic liści nasypać i przykryć w razie czego.
Ja tak robię z gaura co prawda już duża ale wolę nie ryzykowac bo ładna jest.

Schowam je w donice w cieplejsze miejsce i przykryję Tak zrobiłam w zeszłym roku i ładnie się przechowały.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:49, 09 paź 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Jeśli daję 1 skórkę na 1 l wody i na dwa dni to nie rozcieńczam.

Nie chcę zapeszyc, ale u mnie niedawno przekwitły storczyk który ma nie obcięte 3 pedy zaczyna na nich wypuszczać nowe boczne pędy.
Jutro zażyje kąpieli w wodzie po skórkach bananowych.
Coś w tym jest. Nigdy o tej porze nie kwitły mi fiołki. Przeważnie wiosna.
Tak sobie myślę może w przyszłym roku zacznę robić gnojówkę z bananow i pod róże z nią taki eksperyment zrobię.
Ptasi gaj 23:35, 09 paź 2020

Do góry
Dęby błotne zaczynają zmieniać kolor

Ptasi gaj 23:28, 09 paź 2020

Do góry
Wygrabilam i znowu spokój tydzień czasu. W przyszłym tygodniu ma być brzydka i wietrzna pogoda więc trzeba co nieco uporządkować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies