Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 16:23, 17 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj dobra pogoda do różnych prac ogrodowych. EM zrobił.porzadki z liniami królującymi trzeba było wszystkim przedmuchać denaturatem. Opróżnił studnie chłonne z wody do studni melioracyjnej.
Ja jeszcze trawy wiazalam.,kompost trochę przerzucilam., Liście wydmuchalam z żwirku. Jeszcze musimy skosić trawnik może w przyszłym.tygodniu. jeszcze mam.liscie na brzozach więc siatka z oczka nie zdjęta.

Elu ,

piękne brzozy
a te trawy ,
ach ,
cudo
Ptasi gaj 14:59, 17 lis 2020

Do góry

Łykam D3 od października 2000 jedn. może za mało. Jak tak dalej będzie szaro buro to zwieksze o 1 tys., Vit C z dzikiej rozy i kurkuma nie lubię jej ale trudno mus to mus.

U nas dzisiaj trochę słońca bylo. Ładna pogoda jak na tę porę roku więc spacer odbyłam 14 tys kroków o ile coś ci to mówi to duzo. Nóg nie czuje ale to dobrze przejdzie.

W Kabatach jak na Marszałkowskiej po pracy. Rowerzyści, biegacze i chodzący wszyscy wylegli. Na szczęście dobrze znamy Kabaty i chodzimy po lesie a nie po sciezkach. Tyle liści ile ściółki.

Dzisiaj wyczynek bez poświęceń w ogrodzie. Ma być jeszcze ciepło to się zrobi.

Elu popieram taka aktywność, trzeba się ruszać systematycznie, ja po spacerach dobrze się czuję

Elu popieram taką aktywność, trzeba się ruszać systematycznie, ja po spacerach dobrze się czuję, słoneczka u mnie mało, w niedzielę była piękna pogoda, byliśmy całą rodzinką w lesie, mieszkamy w domu już 18 lat, a jeszcze nigdy nie byłam w naszych okolicznych lasach, czy to możliwe,a jednak w weekendy będziemy tam teraz chodzić i chodzić, tyle czasu mnie ogród zajmował
Żywopłotki cisowe. 13:24, 17 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Piękne dalie i chryzantemy. Ja też w sobotę wykopałam dalie choć jeszcze kwitły. Ale potem, gdy zimno nie zechce mi się marznąć przy takich pracach. I tak jeszcze zostało wiązanie traw, kopcowanie róż i pewnie coś tam jeszcze(a...dokupiłam jeszcze różnych cebul trzeba to będzie posadzić jak przyjdą) Skorzystałam też, że mój student zjechał na weekend, to pozwoził mi karpy do piwnicy i zieleninę na kompost.

A ja postanowiłam w tym roku róż nie Kopcowa ani nie przykrywac. Trudno przeżyją to przeżyją nie to nie. Niech się hartują.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:14, 17 lis 2020

Do góry
Dorotko pozdrawiam
Motyli ogród 00:10, 17 lis 2020

Do góry
Witam i ja. Widzę, że masz też rabatki żwirowe i piękne kamiorki.
8;lat to już sporo czasu coś już można zrobić. Pokazuj co masz.
W jednym wpisie wstawiaj po 4 fotki duże lub 8 mniejszych.
Jak dużo fotek to nieraz fotki bardzo długo czasu trwa ich wyświetlanie.

Zrób sobie adres taki zielony jak mój pod spodem szybko się do ciebie dociera.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:02, 16 lis 2020

Do góry
sonny napisał(a)
Elu, pięknie u Ciebie.Dołączam do grona obserwujących☺.

Dzięki za odwiedziny i się podoba.
Ptasi gaj 20:00, 16 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Ogrodnik nawet jak nie ma roboty (choć to się rzadko zdarza) to sobie i tak doda!
Jedne drzewka maluje na biało, inne myje
Albo trawy związuje, albo je zaplata!
Z donicami wiecznie lata w tą i z powrotem, bo albo szuka miejsca nowej roślince, albo ją z nią przestawia bo w innym miejscu będzie pewnie lepiej wyglądała, albo będzie lepsze warunki pogodowe miała. Albo trzeba zabrać, bo zapowiadają przymrozek, a potem wynieść z powrotem, albo w ogóle zabrać na zimowanie do pomieszczenia. A nie wysadzone zadołować, by mieć z czym latać już na początku nowego sezonu...
Jak my lubimy tą robotę...! :

Fajny pomysł z tymi gumowymi zaczepami, wprawdzie moje trawy jeszcze niezbyt grube, ale przyda się na przyszłość. I dobrze,że mogą być wielokrotnego użytku

Aniu w samo sedno. Jak juz wszystko zrobię to co ja będę robiła.
Czy będę w stanie nic nie robić. Napisać na tym forum że się wylegiwslam na bujawce.
Gumki są dobre bo się naciągają można je okręcić parę razy.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:56, 16 lis 2020

Do góry
Agatko zaglądam i patrzę, że każda prawie fotka to u ciebie deszczowa czy u was słoneczko nie świeci. Są piękne i ogród też taki wodny bywa.
U nas wczoraj i dzisiaj dosyć ładnie słońce świeci i dosyć ciepło jak na tą porę roku.
Mrozu jeszcze nie było więc jeszcze dużo zieleni i żółci.

Pamiętam, ale nie wiem gdzie, że z czosnków zebrałam nasiona i też zasialam

Pozdrawiam zdrowia i słoneczka zycze
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:38, 16 lis 2020

Do góry

Szyszki zmieniają pH wody i glony się nie rozwijają. Takie samo działanie ma słoma jęczmienna oraz torf kwaśny. Ja mam olchy blisko więc daje szyszki, ale dawałam wcześniej też słomę i torf. Wkładałam do woreczka np wielkości A4 słomę i wrzucałam do wody takich woreczków zanurzałam 4 szt u ciebie wystarczy 1 szt ewent 2 szt bo u ciebie oczko podłużne. Do woreczków wkładałam kamienie aby je obciążyć aby poszły na dno.

Dobry pomysł
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:28, 16 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Może gdzieś te szyszeczki upoluję....choć u nas tylko te dwa laski i jeden to bardziej akacjowo dębowy, a w drugim o dziwo akacje z glediczjami( łatwo poznać po kolcach na pniu)Największe bogactwo gatunków to u mnie w ogrodzie

Szyszki zmieniają pH wody i glony się nie rozwijają. Takie samo działanie ma słoma jęczmienna oraz torf kwaśny. Ja mam olchy blisko więc daje szyszki, ale dawałam wcześniej też słomę i torf. Wkładałam do woreczka np wielkości A4 słomę i wrzucałam do wody takich woreczków zanurzałam 4 szt u ciebie wystarczy 1 szt ewent 2 szt bo u ciebie oczko podłużne. Do woreczków wkładałam kamienie aby je obciążyć aby poszły na dno.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:18, 16 lis 2020

Do góry
JoannA napisał(a)
Jak zakwitnie to będzie widać kłosy. On sie tak pięknie przebarwia.
Nie mam zdjęć ale podrzucę Ci wątek to może się zdecydujesz
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/290-sporobolus-heterolepis/photos

Piękny jest ten sporobolus notuje trzeba sprowadzić.
Ogród Basi 21:47, 15 lis 2020

Do góry
Basiu. Chyba zimy nie będzie tak ciepło i zielono u nas dzisiaj trochę słonka było i ciepło 15 stopni.
Teraz berberysy kolorki dają. Te amarantowe listeczki to jakaś kalina ładna jest.

Pozdrawiam

Elu, u nas dzisiaj też ciepło. I słonko trochę świeciło ale oszczędnie.
Tak, berberysy Erecta teraz mają piękny pomarańczowy kolor. A te amarantowe listki to masz rację, kalina japońska. Ale nie wiem jaka odmiana.
Też Cię Elu pozdrawiam i zdrowia życzę, przede wszystkim. Trzymaj się.
Ogród Basi 18:05, 15 lis 2020

Do góry
Basiu. Chyba zimy nie będzie tak ciepło i zielono u nas dzisiaj trochę słonka było i ciepło 15 stopni.
Teraz berberysy kolorki dają. Te amarantowe listeczki to jakaś kalina ładna jest.

Pozdrawiam
Kwiaty we włosach 17:56, 15 lis 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)

Aniu jakieś te kwiaty zwiędnięte, nie ma sucho, podlewam. Krótko ma kwiaty i tylko raz.Masz rację ta pergola jest za delikatna. Może jakiś clematis, który będzie długo kwitł. Przesadzę ją na wiosnę. Może ją obciachać?

Gosiu czy ta twoja róża rośnie w słońcu.

U mnie nie ma kwiatów zwiędłych i ma bardzo dużo kwiatów. Drugi raz też kwitnie co prawda mniej,ale kwitnie.
U mnie najgorsze to że rośnie bardzo dużą. Co bym posadziła nie wiem nie radzę klematisow bo nie mam ręki do klematisow. Sądzę klematisy, ale marnie u mnie rosna mimo ze w samych dobrociach posadzone.

Też się zastanowię nad 2 co z nimi zrobić.
Jak ktoś ma dobre rusztowania i posadzi przy nich News Dawn i pusci na żywioł to tak. Ja tak nie lubię rośliny muszą być w ryzach więc przycinam. Obcinanie róży pnacej to nie lada wyczyn.

Co ten kot tam dorwał, że się tak zaczaił
Pamiętajcie o ogrodach 17:40, 15 lis 2020

Do góry
Grzegorz widzę, że u ciebie dobrze dzisiaj słonko świeciło.
U nas tak sobie ale ciepło jak na tę porę roku.

Niestety dobrego króla nie mamy. Coraz mniej jest takich którzy pod szlafmyca coś mają. W kaszę dmucha nam ten co pod szlafmycom ma złość, pogardę oby tylko trwać.

Grzegorz jak słoneczko świeci to sama radość. Trawki że swoimi pióropuszami cudowne. Nie wiązała bym, ale u mnie to konieczność. Te palczatka z 13.11 obgodz 16.... Jest piękna sprawia wrażenie jakby szron ja dotknal.

Nakupiłam dużo może doczekam się w przyszłym roku pięknych widoków

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:17, 15 lis 2020

Do góry
Plec oo nki ładnie wyglądają nawet wczoraj trochę próbowałam na rozplenicach. Nerwy mnie wzięły bo to jednak trwa jak się nie ma wprawy i powiazalam.opaskami.
ML to taki sporawy już jest. W oczku woda czysta. Jak masz dostęp do szyszek z olszyny o ile wody nie spuszczasz włóż do woreczka szyszki i włóż do wody na wiosnę jak znalazł nie powinny się pojawiać glony.

Miłej niedzieli

Może gdzieś te szyszeczki upoluję....choć u nas tylko te dwa laski i jeden to bardziej akacjowo dębowy, a w drugim o dziwo akacje z glediczjami( łatwo poznać po kolcach na pniu)Największe bogactwo gatunków to u mnie w ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies