Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Znowu na wsi 10:48, 30 cze 2022

Do góry
Pięknie pachnąca starymi różami Reine de Violettes

Nowość od poprzedniej jesieni, zaspokaja chęć posiadania czerwonej róży w ogrodzie , chyba Red Fairy

La belle Sultane, o pięknych pojedynczych kwiatach , ciemniejszych w rzeczywistości niż na zdjęciu. Rośnie bardzo wolno, ale liczę na to że w końcu przybierze na masie. Jedynie coś jej podżera liście, jeszcze nie sprawdziłam co.

Znowu na wsi 10:47, 30 cze 2022

Do góry

Śliczna jest ma bardzo ładny pokrój no i dużo kwiatów kolor też mi się podoba
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:47, 30 cze 2022

Do góry
Raporcik ogrodowy
Róże na różance przez upały straciły wszystkie kwiatki, mam nadzieję, że jeszcze zakwitną bo mają trochę pączków. Za to białe okrywowe tłoczą nieustannie, są niezawodne.

To jest to miejsce o którym pisałam powyżej, że muszę je uporządkować, bałam się ruszyć bodziszka wiosną, a powinien być bliżej trawnika i pożarł różę w przyszłym roku go przesadzę i róże też muszę trochę rozsadzić bo wchodzą na cisy, ciasno u mnie na tych rabatach, za wąskie są.

Dla małych mieszkańców kupiłam poidełko, w Lidlu, spoko cena była stoi na donicy bo nie mam postumentu mam nadzieję, że owady i ptaszki nie będą się bały.

Znowu na wsi 10:42, 30 cze 2022

Do góry
Róże, Westerland zaczęła jako jedna z pierwszych

Comte de Chambord wczoraj jeszcze w pąkach, dzisiaj pierwsze w pełni rozwinięte kwiaty, pięknie pachnące

Rose de Rescht była nieco szybsza

Ghislaine de Feligonde, rośnie w cieniu, jedynie "góra" ciągnie do słońca

Znowu na wsi 10:35, 30 cze 2022

Do góry

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 10:34, 30 cze 2022

Do góry
Nie pokazałam jeszcze ostatnich zakupów, tak na próbę/do rozmnożenia na kiedyś: kuklik Mai Tai i zawilec jesienny Honorine Jobert.

Sprzedawca bzu czarnego twierdzi, że to na 100% Eva. Po kilku dniach bez dostał jakby ciemnych smug - zaczął się wybarwiać?
Trawiasto liściasty bez thui 10:31, 30 cze 2022

Do góry
Róży ciąg dalszy.

Jaka to może być odmiana? Miała być Erotika ale to coś innego. Pachnie bardzo słodko i bardzo długo utrzymuje rozwinięte kwiaty, nawet kilka tygodni, płatki w ogóle z niej nie odpadają
Znowu na wsi 10:30, 30 cze 2022

Do góry
Kończy się czerwiec, jakoś tak szybko przeleciał. Deszczu spadło niewiele ale ogród jakoś sobie radzi przy niewielkim podlewaniu. Aż się sama dziwię. Czytam że u niektórych róże już przekwitły a u mnie dopiero zaczynają. Uwielbiam ten czas. Aktualne obrazki w kolejności wędrowania po ogrodzie, ujęcia bliższe i dalsze . Co niektórzy się relaksują, koty odnajduję przypadkowo to tu to tam gdzieś pod krzakami .

Zaczynają kolejne powojniki

Ogrodowe wariacje 10:10, 30 cze 2022

Do góry
Wczoraj prześwietliłam trochę rabatę różaną, ogłowiłam przekwitnięte różyczki i podcięłam szałwie.
Bez tego dominującego fioletu zrobło się miło Lubię fiolet, ale trochę dominował a przecież to roże są królowymi Gdzieś tak wyłania się trochę lawendy ale na zdjęciu nie widać.
Trawnik do koszenia, dłuższy lepiej zniesie upały bukszpany i cisy u mnie dalej czekają na ochłodzenie abym mogła im fryzjera zafundować

Drugi telefon robi zdjęcia kiepskiej jakości, takie zamglone, ale oddaje prawdziwe kolory

April podbija las... 09:52, 30 cze 2022

Do góry
April napisał(a)
Nie mam niestety zdjęć, te kilka co zrobiłam wyszły bardzo nieostre
Niesamowicie mi się podobają ślazy mauretańskie. Przezimowały u mnie i super się mają. Miejscówki niezbyt trafione bo nie sądziłam że będą takie masywne. Trzeba przesadzić lub wysiać nowe.
Super kolor

Można u ciebie oczopląsu dostać tyle wszystkiego, ślazy, lilie już kwitnące i dzwonki.
Ten ślaz kiedyś miałam kolor nie z tej ziemi. Jedna łodyga wytwsrza krzak i kwitnie do mrozów.
Wysłałam nasiona chyba Sylwii. Pewnie siewki wypielilam i nie mam. U mnie pojawił się jak wysialam nasiona łaczki kwiatowej. Zresztą jak chodzę po Ursynowie to często widzę ze kwitnie ten kolor i rozowy.
U mnie lilie pewnie też kwitną mam ich sporo.
A czego ty nam zdjęć nie pokażesz jak kąpieli zażywasz chociaż głowę wynuz.
Śmiechy chichy ale pogoda taka, że trzeba non stop w wodzie siedzieć. Z domu się wyjść nie chce na ten upał.
Współczuję tym którzy pracują w nie klimatyzowanych pomieszczeniach.
Byle do niedzieli

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:51, 30 cze 2022

Do góry

Ogród z rzeźbą 09:48, 30 cze 2022

Do góry
Zana napisał(a)
A na koniec mała sesja Lady, dawno jej nie było

Cudna, romantyczna sesja, strasznie mi się podoba
April podbija las... 09:27, 30 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Nie cytuj, zaraz wstawię nowe fotki Będzie dziś studium misy
Dzięki za miły wpis

Dokupiłam pistie. Wiatr je zwiewał w jedno miejsce

Ale piękna ta misa i nasadzenia podpatruje do mojego przyszłego oczka jakie fajne te roślinki w wodzie
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:23, 30 cze 2022

Do góry
Podkrzesałam Śś, bo wyglądała jak krzak a nie drzewko w tych hakonakach potffforkach
Śś ładnie rośnie,ma już ok.2,3 m i goni magnolię

Parocja też wpadła pod sekator

Z obsadzonych donic na tarasie jestem bardzo zadowolona. Wszystkie nasadzenia z zeszłego roku. Nic nie musiałam kupować. Hakonki przeżyły zimę na tarasie a bodziszki i Imperata Red baron w nieogrzewanym garażu

Zacisze Alicji 09:20, 30 cze 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Kwitną róże na moim słupie elektrycznym.

Jak u Ciebie rośnie Veilchenblau ? Moja od wiosny cała w mączniaku, chyba wywalę, bo nie mam już siły,
Ogród kwiatowy 09:13, 30 cze 2022

Do góry
Anda napisał(a)
Wioletta, ależ cudnie u Ciebie. Pięknie mieszają się róże, byliny i jednoroczne
Widzę że Novalis pokazał się u Ciebie z najgorszej strony.
Czy jesteś zadowolona z Carmen Würth? U nas w szkółce kwitnie na bogato, zapach też bardzo przyjemny. Jaka jest u Ciebie w ogrodzie?
Czy masz może Königin Marie? Również jedna z moich faworytek szkółkowych

Ewa Königin Marie nie mam, natomiast Carmen Würth dalej obserwuję. W ubiegłym roku pomstowałam na nią, ale w tym roku jest trochę lepsza. Pisałam u Eli (ptasi gaj), że one potrzebują ok 3 lat na pokazanie na co je stać. Zauważyłam, że te róże z serii parfuma muszą wypuścić nowe pędy i dopiero one ładnie wyglądają a to zajmuje u mnie ok 3 lat. Tak jakby były sztucznie podpędzone i te kupne pędy muszą być wycięte i dopiero wtedy róża zaczyna ładnie wyglądać. Może wypisuję tu jakieś herezje, ale mam takie doświadczenie ze swoimi różami. Carmen Würth dopiero w tym roku pokazała budowę krzaka i trochę kwiatów. Na początku po tej fali upałów i suszy kwiaty nie wyglądały najlepiej, ale po deszczach jakby się trochę poprawiła. Widzę też, że deszcz jej nie straszny i nie wpływa na wygląd kwiatu. U mnie w nocy była burza i tak wygląda dzisiaj. Jeszce widać na niej krople deszczu.
Carmen Würth

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:10, 30 cze 2022

Do góry
Ach te bodziszki... Uwielbiam
Rozanne

Bloom time
April podbija las... 09:04, 30 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Alicjo, tak jak i u ciebie, tylko moje oczko mniejsze No i jeszcze masz takie fajne miejscówki z leśnymi zadarniaczami, które koniecznie muszę u siebie zrobić
Basen, dosłownie ratuje życie przy takiej pogodzie. Dziś i jutro ma być kumulacja, u mnie 34 stopnie zapowiadają. Już są 23, choć jeszcze wcześnie i zachmurzone niebo. O 5 rano było 21 stopni. Byle do weekendu

Jeszcze kilka ujęć bałaganu na białej rabacie pod brzozami. Zakładana w tym roku więc jeszcze sprawia wrażenie nieładu

To cebulowe irysy, prawda? Moje już dawno przekwitły
Biały zakątek ślicznie wygląda.
Na szczęście u nas się oziębiło i można żyć, 24 st
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:00, 30 cze 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

Monia, tak cykasz te zdjęcia jakbyś nam żałowała. A tu tak zarosło niesamowicie. Ależ masz obszar, teraz to widać.
Ale jak wszędzie lekko i właśnie tak sielankowo
Zapisuję połączenie seslerii i gaury. Bardzo do mnie przemówiło
April podbija las... 08:40, 30 cze 2022

Do góry
Alija napisał(a)

April, wszędzie pięknie u Ciebie, tyle różności roślinnych, tyle tajemniczych zakamarków,
Te dzwonki świetnie wyglądają w leśnym ogrodzie, bardzo naturalnie.

Basen w tym sezonie się bardzo przydaje.
Kolor ślazów niesamowity.

Alicjo, tak jak i u ciebie, tylko moje oczko mniejsze No i jeszcze masz takie fajne miejscówki z leśnymi zadarniaczami, które koniecznie muszę u siebie zrobić
Basen, dosłownie ratuje życie przy takiej pogodzie. Dziś i jutro ma być kumulacja, u mnie 34 stopnie zapowiadają. Już są 23, choć jeszcze wcześnie i zachmurzone niebo. O 5 rano było 21 stopni. Byle do weekendu

Jeszcze kilka ujęć bałaganu na białej rabacie pod brzozami. Zakładana w tym roku więc jeszcze sprawia wrażenie nieładu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies