Wygląda to po prostu okropnie To jest po prostu chore ogrodnictwo To nawet nie ogrodnictwo. Przepraszam że tak radykalnie, ale mało zawału nie dostałam po tych zdjęciach To antywzór ogrodu
Jeśli front jest symetryczny to dwa takie same drzewa, a jeśli nie jest symetryczny to z jednej szerszej strony mogą być dwa drzewa nawet a z drugiej jedno. Najlepiej jednakowe.
Ja to lubię oglądać takie bałagany, przynajmniej widać jakie efekty są potem
To takie ekscytujące oglądać jak coś się tworzy. Też często wklejam zdjęcia tworzenia czegoś. Dla innych to najbardziej ciekawe
Nowa kotka jest prawie identyczna, jak moja dawna Pusia, więc dostała takie imię. Szylkretka, z przewagą czarnego, ma białe skarpetki i bródkę czarną. Bardzo śmieszna. Pochodzi z ogrodu Babci Jasi, ktoś wrzucił 3 małe kotki przez płot. Bratowa się zaopiekowała. Dwa zostały już adoptowane, a ja poprosiłam o Pusię Została już wysterylizowana i jest już w nowym domku. Póki co fuka na Misię.
Musi się oswoić. A Misia będzie miała kotki, pewnie na wiosnę, jak dorośnie Pierwsze swoje dzieci i potem dopiero zostanie wysterylizowana.
Krwawnica - Blush - resztę 3 sztuki posadziłam przy stawie. Jest cudna.
W tle nad stawem są ambrowce 'Worplesdon'. Mam jeszcze dwa do posadzenia za żywopłotem w trawniku.
W zeszłym roku nie dołowałam "starych" donic, tylko kilkanaście nowych, bo były niektóre ceramiczne. Bałam się, że pękną. Wydaje się, że obecne zimy nie zagrożą tulipanom, nawet bez dołowania.
Tak mają, a jak jedna czy dwie się trafi bez, to wtedy wstawiam czarną doniczkę dopasowaną rozmiarem. Trzeba uważać aby woda nie stała w "osłonce" wtedy.
Pozwolę się nie zgodzić
Mam ponad 2,5m żywopłot z baccaty. Utrzymany na 50-60cm szerokości. Zwarty, gęsty, szczelny. I mam żywopłoty z media... i aby były gęste muszą być szerzej prowadzone. Przy wąskim prowadzeniu nie są stabilne i sztywne.
Ważne tylko, aby sadzonki baccata były z siewu, czyli z przewodnikiem. Z sadzonek wegetatywnych niestety mają krzaczasty pokrój.
Na zobrazowanie jak wąski może być żywopłot z baccaty przywołam formy strzyżone w stożki, gdzie góra mocniej cięta jest wąska i gęsta
I mam żywopłoty z wąskich fatigiat - Chude, Oliwki, Robusty, Dawid i Fastigiaty. Problem robi się po kilku latach przy wyższym prowadzeniu, bo wszystkie, bez wyjątku rosną w maczugi. Natomiast mocne cięcie w ścianę brzydko wygląda i potęguje efekt tendencji do rozszerzania się ku górze.
Ewa_C
To własnie teraz jest najlepszy czas na przesadzanie i sadzenie. Jesli przesadzasz, to kop z jak największą bryłą korzeniową i nie trzymaj długo po wykopaniu, bo korzenie szybko przesychają.