Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania i róże i cała reszta :) 22:52, 08 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
I jak to rozstawic, jak zrobic te plamy kolorystyczne?
Czy różowe róże dac od tyłu a białe przodem, np.

i plamy z kocimiętki zaznaczyłam

MI się podoba ta wersja, ja nie lubię ciemnych róż może dlatego.. do tego możan dodać lawednę i goździki
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:49, 08 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
Witaj Dasiu, nie mam nic przeciwko, abyś wkleiła swoje zdjęcia.

Skoro tak, to moje zdjęcia poglądowe w temacie wcześnie ruszających wiosną trawek.
To jest zdjęcie z 11 czerwca. Po lewej śmiałek darniowy Goldschleier, po prawej trzcinnik Karl Foerster , między nimi miskant, który dopiero co rusza (za cyniami). Rozplenicy w tym czasie prawie jeszcze nie było widać nad ziemią:

a tu to samo miejsce w sierpniu, trzcinnik i śmiałek juz złote, a inne trawki nawet jeszcze nie zakwitły.

Hmm, niby tyle mam zdjęć, ale trudno było wybrać jakieś z dobrym widokiem na trawki.
ogrodoweimpresjejolki 22:48, 08 paź 2012

Do góry

Zabieram czarne chmury,zostawiam pogodny zachód słońca.
Jolu,pozdrowienia i życzenia zdrówka
Ania i róże i cała reszta :) 22:41, 08 paź 2012

Do góry
Znalazłam jej zdjęcie z tamtego roku, taką mam
Wszystko o czym ... Marzysz 22:40, 08 paź 2012

Do góry
ka1sia napisał(a)
Znalazlam przed chwilą zdjęcia z serii metamorfozy, wystarczył rok i jakie zmiany, przyroda jednak nie próżnuje

lipiec 2011

a tu to samo miejsce rok później

NIesamowite że w rok tak rośliny potrafia urosnąć!!!
Ania i róże i cała reszta :) 22:39, 08 paź 2012

Do góry
zamiast dubelka
Tam gdzie ELFy zimują 22:35, 08 paź 2012

Do góry
elf napisał(a)
Byłam dziś na zakupach poprawić sobie humor - niektóre kobitki jeżdżą do super galerii a ja do sklepów ogrodniczych tudzież szkółek i co .... zakupiłam 3 duże hortensje limelight, 1 hortensje "Presioza" i 2 malutkie "Erly Blue" a do tego 2 żurawlki "key lime pie" i jedną ogromną jakąś bordową

poniżej zdjęcie takie na szybko bo musialam iść dzieciaczki kąpać i zdąrzylam cyknąć fotke na ganku

I zgodnie z poradą Sebka żurawki wsadzę na zimę do gleby, a wiosna podzielę ( ta bordowa to ma ze cztery sadzoneczki, te zieloniutkie rownież ) a hortensje jutro wsadzam razem z cebulkami tulipanów, jaskrów i czosnków (w tym roku wszystko białe i tylko gdzieniegdzie pojawią się pomarańczowe sztuki)

Witam. Wpadłam z rewizytą. Bardzo ładnie wyszedł murek, na drugi rok to będzie rewelacja.
Widzę, że też potrafisz mimo braku czasu znaleźć czas na ogród. Dla mnie jest to zielona odskocznia, bo inaczej bym zwariowała, a "grzebanie" w ziemi tak wycisza i daje tyle radości.
Wszystko o czym ... Marzysz 22:35, 08 paź 2012

Do góry
Znalazlam przed chwilą zdjęcia z serii metamorfozy, wystarczył rok i jakie zmiany, przyroda jednak nie próżnuje

lipiec 2011

a tu to samo miejsce rok później

Kwiatki i rabatki u Elizy 22:35, 08 paź 2012

Do góry
Ponieważ idę juz spac to gratulacje z okazji setki. Szybko ją osiągnęłas.

Mój mały raj na ziemi :) 22:34, 08 paź 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
przepraszam, że mnie nie ma, ale doba jakby za krótka...
postaram się wszystko niebawem nadrobić

póki co wstawiam jeszcze raz starą fotkę z 2008 i nową z 2012, bo nie mogę edytować starego postu (ze strony 567) . Widok na czereśnię i podjazd.

Chyba po pniu czereśni widac najlepiej upływ czasu, a przemiana super!!!
Kolorowy ogród na piasku 22:34, 08 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu, dziękuję,... a tu zdjęcia tej rutewki, wygląda zupełnie inaczej niż orlikolistna, posadziłam ja przy liliach i razem wyglądają jak naturalny bukiet.
Na tych zdjęciach jest w fazie przekwitania, długi czas tak wygląda, gdy kwitnie jest to chmurka drobnych, niepozornych kwiatuszków, wysokości ok 80cm.
Może poeksperymentujemy razem ?

Vivo, a ty jesteś pewna, że to rutewka alpejska?
Bo są jeszcze inne uprawiane w ogrodach, np. żółta i wąskolistna. Może to któras z tych dwóch?
Ja swoja rutewką orlikolistną prawie się nie zajmuję. Pozwalam jej się trochę rozsiać, wiosną nowe, ładniejsze siewki wykorzystuję a resztę wyrzucam. I to wszystko

Basiu, byłam pewna ale się myliłam, po przeprowadzonym przez Was śledztwie okazało się, że jest to
rutewka mniejsza ,
uwierzyłam ogrodnikowi i nie byłam zbyt dociekliwa, by sprawdzać.
Basiu, Aniu..monte i Aniu..wu dziękuję
Nasiona zebrałam i będę siać... trochę teraz, a trochę wiosną, bardzo chciałabym aby mi się udało.
ogrodoweimpresjejolki 22:32, 08 paź 2012

Do góry
Ania i róże i cała reszta :) 22:32, 08 paź 2012

Do góry
Dodałam szałwię (chyba za dużo) i przywrotniki (jasnożółte) na obrzeże.

Ewentualnie chociaż jedną różę mogłabym podmienic na ciemną, coś przekopię znowu..

Ale czy to już nie za kolorowo?
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:28, 08 paź 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

...

Mirka, cisy, w przciwieństwie do badylków różanych udało mi się rozmnożyć.
Przygotowałam grządkę w cieniu, po cięciu zywopłotu (tego właśnie, o którym wyżej rozmawiamy) końcówki dł. ok. 10 centymetrów potraktowałam ukorzeniaczem i posadziłam. Zimą okrywałam, w sezonie podlewałam. Z kilkudziesięciu patyczków ukorzeniło mi się 17. Oto one, robią już za całkiem duży żywopłot. Duma mnie rozpiera!

.

.....

Kurcze a mi właśn ie cisów nie udało się rozmnożyć , ani jednego!!! ale widząc Twoje sukcesy na wiosne ponowie próby!A co widać że można Pozdrawiam
Vita i ja tak właśnie zrobiłam w sierpniu,z50 sadzonek,a troszkę wstawiłam do wody zobaczymy co lepiej zadziała.W wodzie trzymałam przez 1 miesiąc sadzonki trzmieliny i już się ukorzeniły.Pokarzę u siebie zdjęcia.
Ania i róże i cała reszta :) 22:21, 08 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Ooo, jak pisałam post, to wskoczyły nowe fotki z rysunkami. Aniu, może wsadź coś dla kontrastu - może jakieś ciemniejsze fioletowe floksy, albo przetaczniki?

Pomyślałam o szałwii, jest u mnie niezawodna, przetaczniki są jaśniejsze, zbyt niebieskie i szybciej mi przekwitają. Mam różne odmiany.
Chyba, że coś w różu, na przykład te jednoroczne maczki

albo lilie?

i te marcinki mi wpadły w oko, teraz by coś kwitło, ale przydałyby się takie niskie różowe lub niebieskie?
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 22:15, 08 paź 2012

Do góry
Tutaj widać obie, na dole Carex (rudzieje jesienią) a w środku Anemanthele (bardziej czerwienieje niż rudziej)

Ogrodnik mimo woli 22:14, 08 paź 2012

Do góry
Aniu ten kawałek z peczymśtam przed żurawkami i berberysem za a przed ciurkadełkiem (no zamotałam ale chyba wiesz gdzie jesteśmy w tym momencie opisu w Twoim własnym ogrodzie no bo jak nie Ty to kto ma wiedzieć ) ... jest idealny ... cudny ... wspaniały ... i jak będzie trzeba to krzyżem przed nim legnę i bronić będę nawet z motyczką między żebrami (oczywiście jeżeli jakiekolwiek narzędzie pokona te hektary tłuszczu i celulitu i do żeber dotrze ) ...

gdzie to drzewko bo siem zaniepokoiłam ...

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 22:11, 08 paź 2012

Do góry
Ta to jest Carex testacea 'Prairie Fire' mam ją przy buku koło bramy, a obok mam też Anemanthele lessoniana.
Ta druga ma żdźbła bardziej płaskie w przekroju i inaczej się wybarwia.

Tutaj jest Anemanthele (obok oczywiście tataraku)

Mój ogród 22:10, 08 paź 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)

23/238260/original.jpg[/img]

Cudownie to wygląda, wręcz bajkowo.
Bożena, posadź koniecznie róże, teraz jest pora, bo co to za ogród bez róż?.
Ogród z Czerwonym mostkiem 22:09, 08 paź 2012

Do góry
Kaisia napisał(a)
Jeszcze kilka widoczków

Na tym zdjęciu to dereń czy klon? Fajny jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies