Masz rację z tymi chwastami Mireczko, ja już odpuściłam bo niestety te zdrowie w tym roku trochę poszwankowało... chwasty są I będą ale rabaciska gęste i to nie drażni aż tak buziaki
Zastanawiasz się nad liniami rabat? chcesz zawijasy?
nie da rady, bo mi rosną w warzywniku, w rządku, jeden włazi w drugi w tej chwili. Posadziłam "na chwilę" i właśnie minęły 3 lata. Jak padną, to padną. Jak wpuszczę tam koparkę to mi rozwali nasadzenia dookoła plus płot trzebaby demontować, tak że ten
Tu cos widac, rosna obok żywopłotu z derenia ktory osłania ule więc jest nie do ruszenia
Asiu, z tego co piszą dziewczyny, to nie jesteś osamotniona w późnym kwitnieniu dalii. Moje były szybko podpędzone w szklarni, myślę że to im pomogło.
Dzisiaj miałam rano szron na trawie, a na termometrze 2stopnie. Mam nadzieję, że jeszcze się trochę daliami pocieszymy.
Wszystko bym obsadziła. I jeszcze bym usunęła to co teraz rośnie w tym miejscu.
A po drugiej stronie - za płotem-jak się nie mylę chciałaś wyższe trawy posadzić
Fajnie by się prezentowały rozplenice Lady U albo Paul Giant bądź Autumn Magic. Mają strzelisty fontannowy pokroj a z przodu mozesz dać No Hameln albo Moudry.
Pieknie Koleżanko ! Front super! Jak rozchodniki i trawy przytyją to już w ogóle będzie lux.
Moje Vanilki tez leżą . Podwiązałam je do patyka..
Ostatnio przeglądałam Twój wątek od początku i jeste w szoku bravo Ty❤️
Na cienistej posadzę nową hostę i miodunkę - trochę zmaltretowana, ale dostałam za darmo do zakupów.
Bodziszek nn kwitnie trzeci miesiąc
A to mój "biały i wysoki" zawilec
No, fakt, fajnie, ale najważniejsze, że to co za nią kupiłam będzie piękne
Dziś też były zakupy
Z tych 2 luster będzie lustro, miało być z klejonych kwadratów, ale trafiłam na przecenę i nabyłam
Mają 120x30 cm i będą wisieć poziomo.
A w składzie drewna upolowałam cudną dechę na blat do maszyny za całe 25 zł
A w wiązce drewna na rozpałkę mam kawałki do dokończenia boazerii
I takie arcydzieła matki natury
Są tak piękne, że je powieszę na ścianie domu
Nie wierzę w idealne społeczeństwa, ani idealne państwa. Nie ma się co oglądać na innych - i tu powinnam wstawić Twoją wypowiedź, zwłaszcza ostatnią składową zdania złożonego
I to tyle w tematach ogólnych, a wracając do ogrodów - mam jeszcze kilka fotek z Rzucewa, do którego maniacko wracamy - i muszę je pokazać, bo co roku zachwyca mnie zestaw hortensji - przeróżnych, bo mają bukietówki, ogrodówki, dębolistne i jeszcze inne (otulone??). Pięknie im się mieszają kolory i faktury. W tym roku doszły jeszcze dalie, które przypominają moje Barony.
W kolejnym miejscu w kępę seslerii wrosła jakas paskudna trawa jak perz i nie dało się tego wyrwać więc całą kępa poszła do wywalenia . Wykopałam więc kolejną kępę z rabaty
Latem 2 kępy seslerii jesiennej wyglądały na przesuszone... Myślałam że to susza,bo przy kostce grzeje.
Ostatnio zlapalam je za liście i co zostały mi w ręce ! Kolejny raz pędraki obgryzły korzenie,bo znalazłam te dziady w ziemi. Wrr!
Tak więc musiałam uzupelnić braki i wykopałam kępę seslerii z jednej rabaty i podzieliłam
.
Zrobiłam eksperyment i wsadziłam do ziemi sadzonki z mikro korzonkami ,zobaczymy wiosną ...