Wiolu, pomysł z buszem hakone (nie pierwszym u Ciebie) podziwiam już oczyma wyobraźni. Twój trawnik jest piękny, jak to robisz, że ma takie ładne paski? Jakiejś specjalnej kosiarki używasz?
Ja też
chociaż teraz stresa mam jak ta rabata zniesie w październiku montaż oczyszczalni,bo derenie rosną na szambie ,a za tujami będzie oczyszczalnia montowana. eM myślał , że tuje będzie trzeba wykopać ,ale instalator powiedział , że nie trzeba ,uff
Zobaczymy...
Tak trawnik piękny
Nic nie robię, poprostu koszę z koszem i tak trawa się układa. Idę jednym pasem do końca i zakręcamy na końcu i koszę obok kolejny pas i tak źdźbła się ukladają, że te pasy wychodzą.
A moja kosiarka ledwie zipie
Latem 2 kępy seslerii jesiennej wyglądały na przesuszone... Myślałam że to susza,bo przy kostce grzeje.
Ostatnio zlapalam je za liście i co zostały mi w ręce ! Kolejny raz pędraki obgryzły korzenie,bo znalazłam te dziady w ziemi. Wrr!
Tak więc musiałam uzupelnić braki i wykopałam kępę seslerii z jednej rabaty i podzieliłam
.
Zrobiłam eksperyment i wsadziłam do ziemi sadzonki z mikro korzonkami ,zobaczymy wiosną ...
W kolejnym miejscu w kępę seslerii wrosła jakas paskudna trawa jak perz i nie dało się tego wyrwać więc całą kępa poszła do wywalenia . Wykopałam więc kolejną kępę z rabaty
Miałam podobny efekt uschnięcia z sesleriami, ale u mnie okazało się, że dokładnie w środku kępy mrówki zrobiły sobie mrowisko. Czeka mnie podobna operacja. Przycięłaś od razu kępę?