i jestem ... przepraszam że tak długo mnie nie było ale chyba zdjęcia troszeczkę mnie usprawiedliwią to był czas ciężkiej pracy zarówno na ogródku jak i przy jesiennych pracach polowych
Pierwsze nasadzenia już wykonane ale poprawki zapewne będą wiosną - bardzo proszę was o uwagi i propozycje zmian
zacznę od murku
tak było
a tak jest
wszystkie roślinki wysadziłam w inne miejsca a na murku pojawiły się - tuja aurea nana - miskant morning light - barwinek zbiałym kwiatem i irga płożąca
Witaj, czekam na zdjęcia, wiesz przecież, że interesują mnie szczegóły techniczne. A przy okazji czy mógłbyś pokazać jak 'zabliżniać' rany po obcietych gałązkach. Czy robisz cos z tym, czy zostawiasz?
A teraz chciałabym dopytać o to uszczykiwanie, jak to robić jak odrost jest strasznie maleńki - pokażę dobrze?
Zanim będę to robiła (tak jak napisałeś) może trochę podrośnie, ale i tak jest bardzo maleńki. Czy mogę to obcinać nożyczkami/seratorem florystycznym? No i ile, czy wystarczy sam koniec, czy starać się o połowę?
A teraz drugie zdjęcie tej samej rośliny.
Te są trochę większe, ale i tak nie dam rady tego uszczykiwać
pzdr.ewa
O moja rabatka
Witaj Dorka!
Jeśli chcesz pęcherznicę to muszę Ci powiedzieć że ja ją minimum 2 razy w sezonie baaardzo mocno tnę.
Rozrasta się okropnie. Będę tam wymieniać horti na Limelighty. Dwie już siedzą. W ogóle to mam bałagan na tej rabatce. Między żurawkami a bukszpanem siedzą cebule białych tulipanów. Rozjaśniam jak tylko mogę, bo to cienista strona, a chcę utrzymać tonację black&white Wkleję Ci ładniejsze zdjęcie, znaczy nieco jaśniejsze
(oczywiście jeśli nie chcesz tego zdjęcia na stałe , napisz to usunę)
Kochane moje dzięki za wszelkie uwagi sadząc w sobotę niestety strasznie się przeziębiłam i nie dokończyłam wszystkiego muszę teraz zebrać siły więc moje wypowiedzi mogą troche nie mieć składu .
Muszę przyznać, iż faktycznie ciekawie wygląda z tymi pęcherznicami, tylko nie wiem, czy miałabym dać wszystkie takie same i ciemne ? żółto-zielone raczej nie, ponieważ zleją się z horti. Czy dodać też inne rośliny co by nie było zbyt monotonnie ale i nie haotycznie ? No i czy w ogóle myślicie o wsadzeniu za horti czy pomiędzy ?