Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród szmaragdowy

Ogród szmaragdowy

akanta 19:59, 02 lis 2012

Tak ,tak uroczy.I ja dałam sie nabrać na jego urok ...tego drapichrusta .Podrapałam sie okropnie jak go ściągałam .Twardy do cięcia i do wykopania więc masz szczęście ,że pomyślałeś o worku.Ale myślę ,że po dłuższym czasie przebije i worek jak bambus.Lepiej już podziwiać jego walory smakowe i darować sobie te estetyczne.Na sośnie pięknie się prezentuje przywarka,hort.pnąca lub bluszcze.Ja najbardziej lubię hedera helix-zimozielony /są o różnym ubarwieniu liści/.Ja mam zielony i go chwalę w cieniu i w słońcu.
Enya73 20:08, 02 lis 2012

Witaj Krzysztof, dopiero teraz weszłam na forum, ale od razu sobie pomyślałam o chmielu, bo mi się skojarzyło z tym wczorajszym Twoim postem o piwku
krisec 20:17, 02 lis 2012

akanta napisał(a)
Tak ,tak uroczy.I ja dałam sie nabrać na jego urok ...tego drapichrusta .Podrapałam sie okropnie jak go ściągałam .Twardy do cięcia i do wykopania więc masz szczęście ,że pomyślałeś o worku.Ale myślę ,że po dłuższym czasie przebije i worek jak bambus.Lepiej już podziwiać jego walory smakowe i darować sobie te estetyczne.Na sośnie pięknie się prezentuje przywarka,hort.pnąca lub bluszcze.Ja najbardziej lubię hedera helix-zimozielony /są o różnym ubarwieniu liści/.Ja mam zielony i go chwalę w cieniu i w słońcu.

Akanta.Myślałem o bluszczu i bluszcz będzie dobry dla mnie i dla ogrodu. Działałem spontanicznie teraz mnie nakierowałaś,niezmiernie Tobie dziękuje.Chmielik u mnie przezimuje a wiosną posadzę go na skraju bliskiego lasu.
krisec 20:21, 02 lis 2012

Enya73 napisał(a)
Witaj Krzysztof, dopiero teraz weszłam na forum, ale od razu sobie pomyślałam o chmielu, bo mi się skojarzyło z tym wczorajszym Twoim postem o piwku

Witaj Anitko chciałem Też to wspomnieć ale byłoby z łatwo.
Madzenka 20:22, 02 lis 2012

Witaj Krisec
Wczoraj napisalam u Ciebie posta ale poszedl w kosmos.... Pisalam abyś odkrył rośliny, gdyż jeszczenie nie jest zimno, ale widzę, że dziewczyny już interweniowaly Proponuję okryć gdy trwale temeperatura będzie oscylowala w okolicach -5 stopni. W kuj - pom zwykle zimniej niż na Dolnym Śląsku ale chyba jeszcze nie nadchodzi zima
Podziwiam piekny ogrod, konsekwentny a zawijasek bukszpanowy to moje marzenie
akanta 20:22, 02 lis 2012

Pomysł super.Będziesz mógł popatrzeć lub zerwać szyszki ale kłopot z głowy.
krisec 20:37, 02 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)
Witaj Krisec
Wczoraj napisalam u Ciebie posta ale poszedl w kosmos.... Pisalam abyś odkrył rośliny, gdyż jeszczenie nie jest zimno, ale widzę, że dziewczyny już interweniowaly Proponuję okryć gdy trwale temeperatura będzie oscylowala w okolicach -5 stopni. W kuj - pom zwykle zimniej niż na Dolnym Śląsku ale chyba jeszcze nie nadchodzi zima
Podziwiam piekny ogrod, konsekwentny a zawijasek bukszpanowy to moje marzenie

Madżenko Dziękuje jest mi niezmiernie miło że do mnie zawitałaś ,cieszę się, dziękuje.
Na dowód odkrycia klonika załączam foto.

Madzenka 20:53, 02 lis 2012

A ile ten Twój klonik już u Ciebie rośnie?? Ja uśmiercam u mnie wszystkie klony... I nie z powodu nie okrywania lecz zalewania korzeni....
zbigniew_gazda 20:56, 02 lis 2012

Cześć Krzysztof. Bajeczny Twój ogród zwiedziłem w całości. Gratuluję konsekwencji . A klonik pięknie ukryty pewnie przed zimnymi wiatrami. Też miałem kiedyś chmiel i zrezygnowałem . Rośnie do nieba !!!
elf 21:32, 02 lis 2012

krisec napisał(a)

Ależ to musi być satysfakcja i zarazem przyjemność pospacerować o poranku po takim ogrodzie z kawką oczywiście i z jakimś dobrym ciachem .... popodziwiać własne maleństwa i porozmawiać do nich bo zauważylam że większość ogrodników rozmawia ze swoimi roślinkami
Mój małż. (również Krzysiu) kiedyś zapytał mnie czy dobrze się czuję słyszac jak prowadziłam intensywną konwersacje z hortensją

Jeszcze sobie troszkę popodziwiam Twój ogród i idę spać ... napewo mi się przyśni

Elf. To raczej pozytywnie pogadać z roślinkami. Ja jak mam wolne od pracy np: sobota domownicy jeszcze śpią, ja po cichutku rano wstaję, pstryk expresik i w pidżamce z kawusią mykam się przywitać z ogrodem.
Włączam cichy wodogrzmot i spaceruje po ogrodzie na boso po trawce z rosą (uwielbiam) i głaskam roślinki, smyram je, przemawiam do moich, skubnę chwaścika, obmyślam, planuję co by im jeszcze do towarzystwa dosadzić i tak mógłbym na okrągło. Pochłania mnie ogród.
Ale oczywiście zaraz (zaraz wydaje mi się), wstaje moja rodzinka i żonka z córeczkami krzyczą na cały ogród ŚNIADANIE PODAĆ DO OGRODU czy z nami zjesz

Tak właśnie myślałam że do tego typu ludzi należysz pogadać, pogłaskać, kawusie wypić pozdrawiam