Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 20:37, 29 lip 2016

Do góry
Łuki, przód zaplanowany był już od jakiegoś czasu. Ale czekaliśmy na naszego pana majstra. A że dziś zalewał pokój, przywiózł betoniarkę, wczoraj dowieźli żwir i cement, to szkoda by było nie skorzystać z okazji.
Planowałam prostować chodniczek, a przy okazji tego zrobiliśmy odprowadzenie wody z rynny.

Jestem mega zadowolona, bo odkładaliśmy to na "kiedyś"
Jeszcze dziś wspominaliśmy te fale w ogrodzie na zasadzie:
im więcej fal, to miało być ładniej
Że też mnie wtedy nikt nie wyprostował i nie wybił mi tych fal z głowy
No, ale forum nie było wtedy. Nawet internetu, tak jak dziś

Potem beczka została zasypana, a ja cierpliwie układałam trawę na swoje miejsce.

Zbyszek jeszcze ubił żwir ...
Jutro pan położy kostkę. Wcześniej nie było obrzeży przy kostce, nie wiem, dlaczego "fachowcy od kostki" kilka lat temu nie doradzili, że powinny być
Nie wiem też, dlaczego "fachowiec od rynien" nie doradził, że powinno być odejście wody od domu i drenaż...

A tak przy okazji widać mój ogród na piasku. Dobrej ziemi warstwa 30 cm, poniżej piach
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:32, 29 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Renia, wracam do twojej inspirki. Ciægle się gapię. Wiem, gdzie zribię ścianę trzcinnikową
Miały być cisy w plecach wypoczynkowego kąta. Przez ciebie będzie trzcinnik. Będę dzielić, co mam. E-M odetchnął z ulgą, że nie trzeba kupować

A to fajnie
Zatrzcinnikujemy się z małym ale ... nie wiem kiedy to się stanie bo moje źródło okazało się totalną klapą. Właśnie wracam zła z pustym bagażnikiem
Ogródek Iwony II 19:02, 29 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gotowe

mega fajnie to wyglada! aż sobie zapinuję..suuuper
a drewnochron ta nowość - szary? tez kupiłam bo bedziemy ta paskudną komórkę przesłami zasłaniać i będę je na szaro malować. byłam ciekawa jak ta szarość wygląda i bardzo mi się podoba
pięknie Iwona
Ogródek Iwony II 17:30, 29 lip 2016

Do góry
Kochani, dopiero usiadłam. U mnie dziś wielka demolka. Jak zobaczyłam skutek, na jaki zdecydowaliśmy się z majstrem o 10.00 rano, to sama złapałam się za głowę. Chodniczek z przodu zdjęty. Pojechaliśmy po rury i krawężniki. Zbyszek wykopał w trawniku głęboką dziurę, by zakopać beczkę i zrobić odprowadzenie z rynny. Podtapiało nam pokój i robił się grzyb na ścianie. Podłoga u młodego zalana na nowo. Teraz musi wyschnąć beton...
Dopiero skończyłam układać puzzle z trawy na powrót. Krawężniki wkopane. Jutro majster ułoży chodniczek do domu. Będzie wyżej, niż poprzedni. I oczywiście linie proste
Zabraknie nam ziemi. Potem dokupimy i wysiejemy trawnik na nowo wyżej. Równo z krawężnikiem...
Padam...
Ogródek Iwony II 17:23, 29 lip 2016

Do góry
Gosia, koniecznie daj znać i wpadnij na kawkę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:07, 29 lip 2016

Do góry
Renia, wracam do twojej inspirki. Ciægle się gapię. Wiem, gdzie zribię ścianę trzcinnikową
Miały być cisy w plecach wypoczynkowego kąta. Przez ciebie będzie trzcinnik. Będę dzielić, co mam. E-M odetchnął z ulgą, że nie trzeba kupować
Kolorowy ogród na piasku 23:39, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zostawiam swoje ochy i achy i zachwyt nad twoim ogrodem.
Miłych snów

Iwonko, dziękuję Po nocnym siedzeniu przy komputerze dobrze rano mi się spało

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:15, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fajna ta inspiracja

Reniu, masz taki ładny ogród, chciałaś inspirować się nasadzeniami CHFS, czemu teraz pomysł na minimalizm?
Rozumiem, ze przechodzisz teraz miłość do traw?

Może nie tyle milość do traw co zauroczenie minimalizmem
Iwonka, spokoooo jeszcze mi się ze 100 razy zmieni
Blyxa i elipsa 23:08, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ta pierwsza wersja zakątka do posiedzenia zupełnie fajny. Mi by wystarczył

I pewnie na tym pierwszym stanie. Jesteśmy na etapie oddzielania tego, co byśmy chcieli od tego co ma sens

Tu ma być ogród :) 22:28, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, mebelki śliczne Wpadłąm w zachwyt
Napiszesz mi na pv, gdzie zamawiałaś piankę i materiał? To jest ten nieprzemakalny?
I ile za szycie dałaś?
Cudnie.
Rabatki masz śliczne.
Zastanawiam się nad twoim miśkiem. ja kupiłam rok temu, ale z kwieciem on daleko w polu. Limki szybciej wystartowały...
Mam jeszcze nn, on wygląda, jak twoje ślicznoty, pełen ładnego kwiecia.

Z szałwią musimy poczekać, nawet do końca sierpnia.

Dziękuję za miłe słowa Iwonka, podeślę Ci te informacje na prive, z szałwią dla bezpieczeństwa poczekamy jak temperatury się obniżą.

W szkółkach pomyłki się zdarzają, do dziś co prawda mam eleganckie plakietki, które były na sadzonkach, ale kto wie, może były źle założone, jeśli to tylko miałaby być taka pomyłka, że te co miały być limkami są miśkami to przełknę to bez bólu, gorzej jak się okaże, że to w ogóle inne odmiany.
Tu ma być ogród :) 22:22, 28 lip 2016

Do góry
Edytko, mebelki śliczne Wpadłąm w zachwyt
Napiszesz mi na pv, gdzie zamawiałaś piankę i materiał? To jest ten nieprzemakalny?
I ile za szycie dałaś?
Cudnie.
Rabatki masz śliczne.
Zastanawiam się nad twoim miśkiem. ja kupiłam rok temu, ale z kwieciem on daleko w polu. Limki szybciej wystartowały...
Mam jeszcze nn, on wygląda, jak twoje ślicznoty, pełen ładnego kwiecia.

Z szałwią musimy poczekać, nawet do końca sierpnia.
Ogród z pergolą 22:13, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A jak tam się poruszacie? Bo ja nie umiem

ja też zaczynam
http://www.houzz.com/professionals/garden-and-landscape-supplies
wybrałam garden i teraz chyba poprostu lecisz po kolei fotki
Ogród z pergolą 22:10, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ania, a czemu w nogi świdośliw nie chcesz wykorzystać swoich tuj danica?
1. masz już je, a na pinie wcale nie są buksy, tylko cięte w kulkę jakieś liściaste Zatem można wszystko
2.ładne kulki z nich będą i w żwirze nic imnie będzie, fajnie się będą eksponować
3. Żwir pozwala na puste miejsca - przestrzeń żwirowa ładnie wygląda
4. Te kostki z bylin mogą nie wyjść. Widziałam film, jak tworzyli CHFS - wkładali gęsto byliny z doniczek w takie kwadratowe, jak blachy do ciasta duże pojemniki. Stąd kwadraty. Byliny lubią naturalny układ i z czasem się rozejdą z kwadratów. Z trawami jest łatwiej
5. Ale można dać pomiędzy kulki kilka bylin, by łebki wystawały
Żwir wszystko uporządkuje

Mi ten pin bardzo się podoba.
Tylko nie mam już miejsca...

Iwona przede wszystkim to strasznie sie cieszę że znowu jesteś ze mną
tym chelsea mnie zmartwiłaś :/
wiesz co w sumie to tak się nafiksowałam na te kwadraty że nie pomyslalam o innej opcji..i wysypanie tego wszystkiego żwirem to spory koszt jednak..
Ogród z pergolą 21:57, 28 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

siedzisz na houzz ??

A jak tam się poruszacie? Bo ja nie umiem
Ogród z pergolą 21:52, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
z tymi hortensjami to boję się że przy wielopniowych świdosliwach będzie bardzo krzaczaście w sumie...
chcę mieć wielopniowe świdosliwy w żwirze a wokół nich byliny i trawy kwadratowymi plamami
jarzmianka jest za świdośliwą,docelowo ś będzie wysoko podcinana
coś w ten deseń tylko sam żwir
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097990212/

Ania, a czemu w nogi świdośliw nie chcesz wykorzystać swoich tuj danica?
1. masz już je, a na pinie wcale nie są buksy, tylko cięte w kulkę jakieś liściaste Zatem można wszystko
2.ładne kulki z nich będą i w żwirze nic imnie będzie, fajnie się będą eksponować
3. Żwir pozwala na puste miejsca - przestrzeń żwirowa ładnie wygląda
4. Te kostki z bylin mogą nie wyjść. Widziałam film, jak tworzyli CHFS - wkładali gęsto byliny z doniczek w takie kwadratowe, jak blachy do ciasta duże pojemniki. Stąd kwadraty. Byliny lubią naturalny układ i z czasem się rozejdą z kwadratów. Z trawami jest łatwiej
5. Ale można dać pomiędzy kulki kilka bylin, by łebki wystawały
Żwir wszystko uporządkuje

Mi ten pin bardzo się podoba.
Tylko nie mam już miejsca...
Ogródek Iwony II 18:11, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Lubię ten moment, gdy hortensje zaczynają kwitnąć.

Z jeżówkami tymi wysokimi, to fajny duet:

To połączenie to zupełnie jakbym widziała swoją rabatę. Też mam hortkę i jeżówki różowe. Uwielbiam to połączenie tylko że u mnie jeszcze małe są bo przesadzane i rozsadzane
Ogródek Iwony II 18:08, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Zbyszek się już dziś pytał, czy będę zaraz podwiązywać róże. I nie jestem pewna. Po chciałabym w ten sposób je prowadzić:

Ale takie podwiązywanie to się robi chyba dopiero wiosną. Czy się mylę?
Trochę mnie kusi te dłuższe gałązki podwiązać .

Trawą wysypuję ijestem z tego bardzo zadowolona. Bardzo miłą ściółka, i dobrze się po tym chodzi, jak muszę dojść do roślin.
Teraz Zbyszek sie przyzwyczaił, ze jak kosi trawnik, to mnie wola, bym trawę gdzieś podsypała. Część rabat mam wysypane korą, z przodu domu zwłaszcza,ale się niedobrze pieli. W trawie chyba tyle zielska nie ma, a jak pielę, nie przejmuję się, że wymieszam trawę z ziemią. trawa lekko podnosi ph , więc różom i bylinom to pasuje.

Danusia w artykule napisała:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Nie wiedziałam że są jakieś ograniczenia kiedy można a kiedy nie podwiązywać róża pnące. Myślałam że jak jest co podwiązać to to się robi

Więc tu Ci nie pomogę.

Muszę eMa namówić na podsypywanie roślin tą ściętą trawą
Ogródek Iwony II 11:18, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, bardzo dziękuję.

Dzięki za zdjęcie kleju, swoje zdjęcie już zabieram.
Ogródek Iwony II 10:52, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fasolki ci zazdroszczę. My oberwaliśmy na niedzielę i teraz czekamy, aż następna urośnie. Dziś chciałam urwać, ale jeszcze była małą. Za to marchewkę dziś miałam swoją do zupy Por i seler i pietruszkę mam non-stop
Cukinii nie siałam. Jakoś nie lubię jej jeść. Może gdyby ze mnie był lepszy kucharz ...
Ja podlewam Beatko na dwa węże. Jak jestem sama, to z jednej strony stawiam spryskiwacz, z drugiej podlewam z węża, a czasami po łebkach
W tym roku deszcze i tak pomagają w ogrodzie. Rok temu były straszne susze, trawa nie dawała rady ...
Teraz jest zielona i cieszy.
Marzy mi się nawadnianie kropelkowe na rabatach, wtedy tylko by trawnika pilnowała. Na razie to w sferze marzeń

A u mnie z fasolką to już klęska urodzaju Spróbuję pozamykać jej trochę w słoiki tak jak radził mąż bacowej czyli tylko ciut zblanszowanej z dodatkiem soli, cytryny i chyba cukru (muszę doczytać gdzieś w necie, bo szkoda żeby mi się zmarnowała). A cukinie uwielbiam, ale jako dodatek do potraw. Sama w sobie jest mdła i bez wyrazu. Czekam na pomidory, dodam cebuli i będę własnej roboty sosy do bolognese przygotowywać właśnie na bazie cukinii. Teraz, gdy młoda uwielbiam zapiekaną z mięsem mielonym pod pierzynką z sera i w formie dania jednogarnkowego typu leczo. No i z utartej placki smażone (tak jak ziemniaczane) mogłabym jeść na okrągło z czosnkowym sosem z twarożku i jogurtu. Dzisiaj na obiad albo pieczona albo placuszki
Ja też podlewam Iwka na dwa szlauchy a chciałabym na 4 bo sprzęt mam, tylko ciśnienie paskudne. Na początku powinnam mieć 3/4 cala węże, potem te 1/2 (tak mi wytłumaczyli mądrzejsi) i wtedy może dałoby jakoś radę a tak przy dwóch też słabo mi idzie. Co do linii kroplujących. Rozłożyłam sobie sama 3 sekcje linii dropujących. W bardzo przyzwoitej cenie kupiłam na A. W L kupiłam zegar sterujący i gdy kończę podlewanie trawników a wiem, że susza będzie, to przed zejściem z ogródka podłączam zwolnione szlauchy do tych linii i gdy rano wstaję, tuje i rabatę z kulkami bukszpanowymi mam pięknie podlaną. Też mi zautomatyzowanie hahahaha. Godne blondynki, ale zawsze coś.
I na koniec mojego elaboratu. Pergola wyszła świetna! Aż się prosi, żeby pociągnąć po całości i przykryć wątpliwej urody betonowy płot. Chociaż betony w modzie. Mam u siebie w domu ścianę betonu
W nocy u mnie zdrowo popadało. Jupi, ogród a przede wszystkim trawnik podlany!
Ogródek Iwony II 10:29, 28 lip 2016

Do góry
Ewuniu, bardzo dziękuję.
Dziś zadzwoniłam jeszcze raz. Dogadaliśmy się. Zbyszek wczoraj mówił, że chce deski na podbitkę. Okazało się, że gotowe deski strugane z falsem kosztują 3 razy więcej. Zamówiliśmy dziś 4-metrowe i sami obrobimy.
Będą na wtorek

Klej jest taki:

Ale wczoraj wpisałam sobie w google: klej montażowy i pokazało mi sporo innych podobnych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies