monteverde - ja niestety byłam pod koniec lata - rośliny jeszcze piękne, ale nic spektakularnie nie kwitnie.
Zdjęcia zrobione wiosną z pewnością zaparłyby dech w piersi
Ładnie to wyszło, naprawdę ładnie! Tak to jest jak się w pewnym momencie zamknie uszy na cudze ,,widzimisię" i po prostu ,,robi swoje" No powiem, że nawet nie czuję potrzeby żeby coś jeszcze doradzać... no może przyszłościowo jeszcze tę 3-cią limkę w rogu za deklem jak się zmieści Kopytnik może nie wytrzymać ekspansji runianki (zawsze masz jeszcze kupę miejsca na niego z przodu przed żółtymi żurawkami )
Ale mnie się BARDZO podoba, sama bym lepiej nie zrobiła
A cebulowe jakieś będą?
Co do kory - jak będzie 5 cm i grubiej to będzie więcej spokoju z chwastami. Można na wierzch tej kory dościółkować też np. szyszkami (najlepsze chyba z sosny) - one mają tę zaletę, że pod wpływem ciepła się otwierają, a jak zimno - zamykają. Stosowałam już takie rozwiązania w donicach, bardzo fajnie taka ściółka wygląda i jest tania lub darmowa
Gosiu witaj . poczytałam watek i muszę cię uświadomić że dereń elegantisima to nie jakiś tak krzewik maleńki . nie zdążysz z przycinaniem w ciągu sezonu . nie raz docierają roczne przyrosty do 2 m.
to olbrzym wśród krzewów a może jednak thuje przecinane czerwonym berberysem holden ( kolumnowy) lub erecta
ta fotka i tak do końca nie oddaje wielkości krzewu
Małgosia, migawki z niedzielnego spaceru.
Pójdę zfotografować ten sumak jak będzie jeszcze bardziej w kolorach
Piękny jest sumak jesienią, gdyby tylko nie te odrosty.
Niestety - nie byłam wiosną a w upalny sierpniowy dzień i jestem zachwycona. To z pewnością jeden z najlepszych (jeśli nie najlepszy) ogród botaniczny w Polsce. Oznaczenie roślin bez zarzutu. Kompozycje... Pozwolę sobie wkleić masę zdjęć, które zrobiłam.
Tu widać, jak malutkie są miskanty, które kupiłam przez internet. Ta po lewej i przed horti - to właśnie te, a po prawej - podzielone na pół kupione wcześniej w Duchnicach. Są kilka razy większe, pomimo podziału.
Jak widać, zamiast trzeciej dużej kuli dałam stożek w otoczeniu małych kulek.
Dodałam też trawkę Ice Dance przy stożku i małych kulkach.
A to hakone Aureola. Ma dać kulkom taki złoty kołnierz futrzasty
Za hortensjami dodałam rząd kopytnika - to z przyczyn praktycznych - chcę, żeby zatrzymywał korę na rabacie (po ostatniej burzy sporo kory spłynęło z rabaty)
Witam wszystkich ! Jestem tutaj nowa , mam nadzieję że przyjmiecie mnie do grona miłośników ogrodów . Jestem zachwycona waszymi ogrodami są porostu boskie !!! Wszystkich serdecznie pozdrawiam !!!
A teraz pokaże wam kilka fotek mojego ogrodu .
Kocham rude okna Masz ładny domek i nieźle już urządzone rabatki
Witaj,pozdrawiam
I oświadczam, że w tym roku już niczego na niej zmieniać nie będę.
Oczywiście, liczę na Wasze uwagi, bo są nie do przecenienia, chętnie je uwzględnię, jeśli słuszne i trafne będą, ale wszelkie poprawki zrobię dopiero wiosną.
A dlaczego? Bo już przesadzałam te roślinki kilka razy - więcej chyba nie dadzą rady znieść.
Zanim pokażę kilka słów wyjaśnienia .
Rabatę zrobiłam według projektu nr 2 autorstwa Danusi.
Z pewnymi modyfikacjami, na które nie występowałam o zgodę do projektanta
Ale mam nadzieję, że Danusia mi wybaczy