Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Welka 17:17, 30 lis 2012

EPODLAS napisał(a)

Kostrzewę podzielę na wiosnę. Trzyma się do tej pory doskonale.

Witam!
Kupowałaś ją u Szmitów, już nie pamiętam? Moja u nich kupiona nie wyglada tak okazale, tę którą tata mi zabrał też mniejsza od Twojej.

Moi rodzice mieli kopce kreta w ogrodzie do momentu kiedy kupili dużego psa, kopców kreta nie a, doły porobione przez psa są - nie wiem co lepsze
Pozdrawiam
barbara_kraj... 22:15, 30 lis 2012

EPODLAS napisał(a)
Dzika róża jest oblepiona owocami, szkoda, że jest niedaleko ulicy, bo i ja bym skorzystała z jej owoców.

Za tymi owocami ponoć ptaki nie przepadają. Ale może jednak jakieś je lubią?

Bardzo ładny pokrój tego krzewu, a owoce delikatną ozdobą
Owoców śnieguliczki ptaki nie jadają, są nieco trujące.
Martek 22:19, 30 lis 2012

Gałązki z owocami róży ładnie w wazonie się prezentują ... I wysuszone też na świąteczny stroik
kasik778 08:34, 01 gru 2012

Niesamowicie wielki ten okaz dzikiej róży, z owoców mozna by było zrobić konfiturę, ale jak piszesz jest zbyt blisko ulicy, więc się nadaje, zostanie dla ptaków
EPODLAS 10:19, 01 gru 2012

Agnieszko, mój miskant który tak się ładnie przebarwił, po przeszukaniu w necie i obejrzeniu różnych miskantów, najbardziej mi pasuje na Miscanthus Morning Light. Będę go obserwować w nowym sezonie wegetacyjnym. Jednym słowem jest ładny, oby nie zmarzł.
Bodziu, wiem że my wszyscy ogrodnicy narzekamy na obecność kreta w ogrodzie. Ale nieraz on na pewno potrafi dobrze wkurzyć. A z drugiej strony nic nie możemy zrobić.
Ewelino, ta trawa nie jest od Szmita. Kostrzewę mam już w ogrodzie 2 lata. Dostałam od kuzynki. Zrobiła się duża kępa i na wiosnę ją podzielę. Ma ładny niebieskawy kolor.
Basiu, ten wielki krzew róży dzikiej pięknie wyglądał w słońcu. I buszowało na nim masę ptaków. Owoców ma bardzo dużo, dobrze okoliczne ptaki mają na jakiś czas zapasy na zimę.
Martek, posunęłaś mi pomysł z wykorzystaniem gałązek róży na stroik. Już myślę jak go zrobić.
Kasik, owoce dzikiej róży są normalne. Ja zrobiłam duże zbliżenie. O wykorzystaniu owoców też myślałam, ale niestety krzew jest za blisko ulicy.

U nas dzisiaj w tej chwili świeci słońce, jutro jadę pookrywać moje rośliny. Nie czekam dłużej. Dzisiaj słyszałam, że od wtorku mają być duże opady śniegu. I tak na razie zostawię moją ukochaną działkę, ale w ciągu zimy kilka razy zaglądamy. Raz musiał wyciągać nas traktor, bo nie mogliśmy wyjechać ze śniegu. Było to dwa lata temu. Dobrze, że chociaż towarzystwo ogrodników na Ogrodowisku jest dostępne. Zawsze w kupie raźniej przeżyć zimę bez ogrodu

hanka_andrus 11:09, 01 gru 2012

Ogrodnicy to doceniają...... w kupie siła!
Milka 11:18, 01 gru 2012

A zatem zima nam nie straszna, pozdrawiam w mroźny dzień
EPODLAS 14:10, 01 gru 2012

I po takich wpisach wesołych dziewczyn, zaraz mi się raźniej zrobiło
EPODLAS 20:30, 04 gru 2012

To był ostatni dzwonek, żeby ocieplić moje rośliny. Po minionej zimie postanowiłam być mądrzejsza i ociepliłam też powojniki. Przez cały sezon patrzyłam czy wyjdą czy nie, nawet to puste miejsce podlewałam, ale się nie doczekałam. Opatuliłam trawy, one też są wrażliwe na mróz.

A wszystkie kolumnowe iglaki zostały obwiązane.
Przekwitniętych bylin nie przycinam. Robię to na wiosnę.

EPODLAS 20:40, 04 gru 2012

Szybko wszystkie prace zostały zrobione, więc poszliśmy na spacer. Chciałam urwać owoców dzikiej róży, ale owoców już nie było. Może ktoś mnie uprzedził? Ale było jak zwykle pięknie.

Późno jesienne widoki, słońce właśnie chowało się zza drzewa.

Jezioro, prawie o zmierzchu.

Teraz tylko możemy się modlić aby zima nie była zbyt sroga i żeby śnieg przykrył pierzynką nasze rośliny. No trzeba się uzbroić i czekać do wiosny.