Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w lesie 15:36, 19 paź 2012

Do góry
Ponieważ nie bardzo wychodziło mi do tej pory planowanie nasadzeń - wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Limka, która ma zaglądać przez okna altany i kiwać główkami, jak smok wielogłowy

turzyca palmowa bardzo spodobała mi się u Kapiasów i Ev mi jedną odstąpiła. Dzięki!

Ogród w lesie 15:21, 19 paź 2012

Do góry
Żeby nie było, że Grabie kiwają, bujają i się wykręcają - oto porcja zdjęć.

Na początek nasadzenia pod altanką. Wszystkie rośliny tam posadziłam. Wiem, że nie wszystkie tam będą pasowały i że może to wyglądać nie teges ale tylko tam miałam przygotowane miejsce. Liczę na waszą pomoc i sugestie w kwestii przesadzania w przyszłym roku.

Rozchodniki

Winobluszcz i rozchodniki

Przy okazji: na jaki kolor pomalować ściany altanki? Obecnie każda część ma inny odcień, bo to altanka z materiałów z odzysku. Ja chcę wszytsko maźnąć na kolor tej belki za rozchodnikiem. Ale czy nie będzie za ciemno? A może ściany wybielić?

Jeszcze rozchodniki i jeżówka.

Wszędzie wokół altanki wsadzone są narcyzy, tulipany oraz szafirki.
Ogrodnik mimo woli 13:58, 19 paź 2012

Do góry
Aniu, przegapiłam 1000 stronę. Gratulację. Dzięki za radę w sprawie Misi.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:50, 19 paź 2012

Do góry

A to w tym roku w czerwcu Kamień zarosły i nie widać

Piękny ten przetacznik,tez go musze dopisać do listy
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:12, 19 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Przetacznik siwy już w ładnej kępce, długo go Aniu masz?
Moje to maleństwo jeszcze a już go rozdzieliłam do rabaty - koła, nie wiem, czy nie przegięłam i czy nie padnie teraz.

Skalniak zakładałam w zeszłym roku... więc u mnie jest 2 lata i 1 zimę.... ale ja sadzę wszytko dość gęsto i nie dzielę Za niecierpliwa na czekanie na efekty...

To foto z zeszłego roku (czerwiec) zaraz po posadzeniu (nie najlepsze, ale widać jak sadziłam).. kupiłam kwitnące... i trochę zdechlaków wyciągnęłam spod drzewa...bo padały i zamiast więcej było coraz mniej...

A to w tym roku w czerwcu Kamień zarosły i nie widać

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:59, 19 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

I różyczki...

ooooo, takie kcem ) i zdaje się, że słodko pachną nieśmiało zapytam o nazwę tej róży

Niestety na zapach nie ma co liczyć..słabiutki, ale na kwiatki do śniegu tak Ja nie zabezpieczam swoich róż na zimę. i niestety ostatnia mi wymroziła je do ziemi....... bidule odbijały od zera.... ale wybujały powyżej siatki.. tylko tej gęstości im brakuje...
Najprawdopodobniej jest to.. Elmshorn, jedną taką dokupiłam i wygląda bardzo podobnie

To foto z zeszłego roku..... czyli drugi rok.. bo co drugi rok mi je zimazałątwia do ziemi..... ale jak pisałam.. ja ich nigdy nie zabezpieczałam

Rododendronowy ogród II. 12:55, 19 paź 2012

Do góry
I ja gratuluję
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:39, 19 paź 2012

Do góry
To trochę dzisiejszego pisma obrazkowego

Ostatnie - już chyba (choć wciąż kwitną) - poziomki:

Roślinne zmarzlaki zgrupowane przy wejściu - rozmaryn, werbena (za rada Vity), trawa pampasowa, ostra papryczka, no i chryzantemy

Kolorki jesienne...

Grandiflora nic sobie nie robi z przymrozków

Borówki:

Zurawkowe pole

Rudbekie do ścięcia - bo znów sie rozsieją i będą wszędzie

Kanciki

Ogród Agam do poprawki 12:14, 19 paź 2012

Do góry
agam napisał(a)
Rabatka ma teraz taki kształt. Ciekawa wyszła wg mnie, ale M już się wścieka o koszenie

Jak od cyrkla
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 19 paź 2012

Do góry
Danusiu, oby tak dalej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:04, 19 paź 2012

Do góry
tulipanowiec piękny, oby zakwitł jak najszybciej!

i gratulacje z okazji 800tki, ode mnie tk trochę późnojesiennie

Co z tym ogródeczkiem począć 11:50, 19 paź 2012

Do góry
Niezbyt udolnie, bo bardzo na szybko, coś takiego narysowałam
Co z tym ogródeczkiem począć 11:48, 19 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Cześć Ewa, przyszłam zobaczyć co kombinujesz miejsce grillowe zyskało przestrzeni pnącza na murze są super, niech Ci nie przyjdzie do głowy ich usuwać, można ewentualnie podcinać jak Danusia.
Myślę, że ten żywopłot, który wykopałaś to ligustr (lub jak kto woli liguster ).

A na tej nowej rabatce, to rh możesz sobie posadzić gdzieś z tyłu np. w prawym narożniku przed thują tylko też daleko od thuji. Czy Ty widziałaś rh naszej Bogdzi? jeden taki mogłby wypelnić całą tą rabatę trzeba uważać na wielkości roślin - jakie osiągnął za parę lat
Dobrze, że dosadziłaś thuje, od razu tak pełniej się zrobiło, chociaż jeszcze malutkie.
Napisz mi jeszcze o co chodzi z tym żywopłocikiem z bukszpanu tak w linii prostej w tym miejscu? tu ewidentnie brakuje czegoś na pniu idealna by była kulka cisowa na pniu, ale może żółta trzmielina? i z tego bukszpanu zrobić wokół tej piennej formy tzw. zawijaska? ale poprowadzić zawijaska tak by stanowił brzeg tej rabaty i zawijał wokół formy piennej.... tylko nie może to być duże drzewo oczywiście

takie coś jak np. Danusia zrobiła u Ani z zielonego wzgórza

Ale daj jeszcze zdjęcie tej rabaty ale robione od strony kostki... bo nie wiem jak to wygląda z tej drugiej strony. Bo rabatka musi atrakcyjnie wyglądać zarówno od strony ganku jak i od frontu

Kasiu miło że wpadłaś
Żywopłot wyleciał bez żalu ,jest tam teraz tyle miejsca i tak czyściej się zrobiło.
Bluszcz i dzikie wino zostaną koniecznie chociaż mój mąż to wywalił by wszystko tak jak zrobił na ceglanej ścianie w kąciku bukszpanowym(ale sobie nazwałam moje rabatki )

Kasiu ten żywopłocik z bukszpanu miał zakończyć ta rabatkę a koło cisa miała być posiana trawa albo ciurkadełko ,ale chyba właśnie ten żywopłocik mi tu zgrzyta i ta pustka koło niego

A w którym miejscu widzisz te np. trzmieline na pniu (cisy dla mnie za drogie ) i ten zawijasek?

Ten kawałek koło cisa ma 1,5 m długości

Co z tym ogródeczkiem począć 11:46, 19 paź 2012

Do góry
Ja bym te żurawki luzem tak jeszce dorzuciła obok tych już istniejących.

A co z tym miejscem pustym przed żyopłocikiem z bukszapnu? trawę tam w końcu będziesz chciała czy dalej rabatę jeszcze?
Bo jak rabatę jeszcze to możesz bukszpana dać jakby po przekątnej w fali jak sugeruje Kasia a przed nim żurawka cytrynowa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:44, 19 paź 2012

Do góry
Gratuluję kolejnej setki Danusiu

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:10, 19 paź 2012

Do góry
a z drugiej strony jeszcze fuuuul roboty

Mój jesienny ogród 11:08, 19 paź 2012

Do góry
Karolciu, 4 tysiaki, jest przy czym pobiegać. W tym roku mam bałagan bo od 3 miesięcy mam zepsutą kosiarkę i samochód, ten drugi już mam ale wyjeżdżam za 3 tyg i na nic nie mam czasu. Na podwórku już nic nie robie, nie kosze nie grabię wszystko zostaje samopas. Turzyce mam pierwszy rok i nie będe okrywał bo nie mam kiedy, mamroboty w firmie którą do wyjazdu muszę opędzić i naprawdę nie mam czasu podrapać się po ..... nawet śpię po 4 odziny, masakra. Nie gniewajcie się że nie zaglądam do Was ale może z Kanady będę mógł odwiedzać Wasze ogrody.

Co z tym ogródeczkiem począć 11:07, 19 paź 2012

Do góry
Cześć Ewa, przyszłam zobaczyć co kombinujesz miejsce grillowe zyskało przestrzeni pnącza na murze są super, niech Ci nie przyjdzie do głowy ich usuwać, można ewentualnie podcinać jak Danusia.
Myślę, że ten żywopłot, który wykopałaś to ligustr (lub jak kto woli liguster ).

A na tej nowej rabatce, to rh możesz sobie posadzić gdzieś z tyłu np. w prawym narożniku przed thują tylko też daleko od thuji. Czy Ty widziałaś rh naszej Bogdzi? jeden taki mogłby wypelnić całą tą rabatę trzeba uważać na wielkości roślin - jakie osiągnął za parę lat
Dobrze, że dosadziłaś thuje, od razu tak pełniej się zrobiło, chociaż jeszcze malutkie.
Napisz mi jeszcze o co chodzi z tym żywopłocikiem z bukszpanu tak w linii prostej w tym miejscu? tu ewidentnie brakuje czegoś na pniu idealna by była kulka cisowa na pniu, ale może żółta trzmielina? i z tego bukszpanu zrobić wokół tej piennej formy tzw. zawijaska? ale poprowadzić zawijaska tak by stanowił brzeg tej rabaty i zawijał wokół formy piennej.... tylko nie może to być duże drzewo oczywiście

takie coś jak np. Danusia zrobiła u Ani z zielonego wzgórza

Ale daj jeszcze zdjęcie tej rabaty ale robione od strony kostki... bo nie wiem jak to wygląda z tej drugiej strony. Bo rabatka musi atrakcyjnie wyglądać zarówno od strony ganku jak i od frontu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:05, 19 paź 2012

Do góry
bardzo podobaly mi się Danusi donice , zainspirowana zrobilam coś podobnego

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:59, 19 paź 2012

Do góry
miałam pokazać to co robię przy biurze. Teren do ogarnięcia jest bardzo duży bo prawie hektar, trwają jeszcze prace wyrównawcze bo budynek jest świeżo oddany. W trzech klombach przed budynkiem są wiśnie, wokół nich posadziłam trawy (w jednym cos mi przywiędły) i tulipany, będą jeszcze obwódki. Tylko wacham się jeszcze czy z cisa czy bukszpanu...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies