Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 23:56, 16 wrz 2012

Do góry
Małgosia, migawki z niedzielnego spaceru.

Pójdę zfotografować ten sumak jak będzie jeszcze bardziej w kolorach

Piękny jest sumak jesienią, gdyby tylko nie te odrosty.

Zimozielony ogród przy białym domu 23:52, 16 wrz 2012

Do góry
Joanka napisał(a)

Rzeczywiście gigantyczne!

To jest sympatyczne zdjęcie,takiego jeszcze chyba Witek nie miał
Ogród Botaniczny we Wrocławiu 23:47, 16 wrz 2012

Do góry
Niestety - nie byłam wiosną a w upalny sierpniowy dzień i jestem zachwycona. To z pewnością jeden z najlepszych (jeśli nie najlepszy) ogród botaniczny w Polsce. Oznaczenie roślin bez zarzutu. Kompozycje... Pozwolę sobie wkleić masę zdjęć, które zrobiłam.

Na początek japońskie klimaty.

Zimozielony ogród przy białym domu 23:44, 16 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
A sobie pozwolę na porównanie
przed

i po

Ja też sobie wcześniej pozwolilam na porównanie bo warto pokazać
W Gąszczu u Tess 23:44, 16 wrz 2012

Do góry
I na koniec - rabata w całości Wybaczcie te firaneczki (ogrodzenie) w kadrze, ale perspektywy inaczej zrobić się nie da.

Kubusiowo 23:42, 16 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Gosiu było tyle powtórzeń tego zdjęcia i ja jeszcze dodam bo jest fantastyczne, a do tego co tam wcześniej było to istna bomba

Ach.... nie mogłam się oprzeć..... widoczek miodzio!!!
Sielsko, anielsko, normalnie bosko
W Gąszczu u Tess 23:35, 16 wrz 2012

Do góry
Tu widać, jak malutkie są miskanty, które kupiłam przez internet. Ta po lewej i przed horti - to właśnie te, a po prawej - podzielone na pół kupione wcześniej w Duchnicach. Są kilka razy większe, pomimo podziału.

W Gąszczu u Tess 23:31, 16 wrz 2012

Do góry
Jak widać, zamiast trzeciej dużej kuli dałam stożek w otoczeniu małych kulek.

Dodałam też trawkę Ice Dance przy stożku i małych kulkach.

A to hakone Aureola. Ma dać kulkom taki złoty kołnierz futrzasty

Za hortensjami dodałam rząd kopytnika - to z przyczyn praktycznych - chcę, żeby zatrzymywał korę na rabacie (po ostatniej burzy sporo kory spłynęło z rabaty)

Ogrodnik mimo woli 23:25, 16 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Koniec lata to barbula.... niebieskooka...

No, cudna ona jest. Bez wątpienia będę szukac na wiosnę

Barbule teraz są w sprzedaży kochanieńka nie na wiosnę

Dzięki Martku, nie wiedziałm. A dlaczego tylko teraz? Znaczy wiosną są nieosiagalne?
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 23:25, 16 wrz 2012

Do góry
Bogusia napisał(a)
Witam wszystkich ! Jestem tutaj nowa , mam nadzieję że przyjmiecie mnie do grona miłośników ogrodów . Jestem zachwycona waszymi ogrodami są porostu boskie !!! Wszystkich serdecznie pozdrawiam !!!
A teraz pokaże wam kilka fotek mojego ogrodu .

Kocham rude okna Masz ładny domek i nieźle już urządzone rabatki
Witaj,pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 23:23, 16 wrz 2012

Do góry
Melduję, że skończyłam przedogródkową rabatę

I oświadczam, że w tym roku już niczego na niej zmieniać nie będę.
Oczywiście, liczę na Wasze uwagi, bo są nie do przecenienia, chętnie je uwzględnię, jeśli słuszne i trafne będą, ale wszelkie poprawki zrobię dopiero wiosną.
A dlaczego? Bo już przesadzałam te roślinki kilka razy - więcej chyba nie dadzą rady znieść.

Zanim pokażę kilka słów wyjaśnienia .
Rabatę zrobiłam według projektu nr 2 autorstwa Danusi.
Z pewnymi modyfikacjami, na które nie występowałam o zgodę do projektanta
Ale mam nadzieję, że Danusia mi wybaczy

Ten kawałek zgodny z projektem:

A ten - nie

Ogrodnik mimo woli 23:21, 16 wrz 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Barbule teraz są w sprzedaży kochanieńka nie na wiosnę
Ogrodnik mimo woli 23:19, 16 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

Co z tym ogródeczkiem począć 23:18, 16 wrz 2012

Do góry
witaj ewo . przeczytałam wątek od deski do deski i aż mi wstyd że tu nie zaglądnęłam wcześniej.
od razu zaczynam od hortensji . masz je posadzone tak dokładnie pod cyprysikami lawsona , czy tylko tak fotki wyszły .
wg mnie dużo lepiej by to wyglądało jak posadzisz w przestrzeni widokowej między cyprysami .zamiast sztukować thują daj tam miskanta gracimulus . innego nie doradzam , bo dla wyższych jest mało miejsca i zdominują widok.
co do morning light przed hortensjami , to znowu mam obiekcje , bo wcale to nie taka niziutka roślina- on dorasta do 1m. a hortensje w cieniu mogą nigdy nie osiągnąć tej wielkości . postaw na owies wiecznie zielony.
- na ceglana ścianę puściłabym od kąta zaczynając hortensje pnące . nie zajmą ci miejsca na ziemi , ale utworzą tło ( 3 szt )
- z tego co doradziła ci Marta nie wyjdzie sprawa z Rh pod ścianą . to nie możliwe , bo tam zawsze jest odwodnienie i za sucho . po za tym mur sie nagrzewa a Rh tego nie nawidzą
- ja dla kontrastu zaproponuję ci pod hortensje rozchodnik matrona w kolorze bordo i szałwię omszoną w zestawie z kilkoma żurawkami bordo . i to samo możesz dalej zastosować pod murem .

nie stosuj duzo gatunków . tyle ci starczy żeby efekt był fajny , spokojny

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 23:15, 16 wrz 2012

Do góry
Poproszę o małą pomoc.
Jako że za domem pobudowaliśmy w tym roku garaż - odkyłam uroki widoków jakie miałam z tarasu zanim garaż powstał i przesłonił je połowicznie. I postanowiłam uratować i trochę i przesadzić to czerwonolistne drzewko - czeremchę- w inne miejsce a tam dać coś niższego. Coś na niewysokim pniu. I teraz pytanie - trzmielina i czy tuja ?? Teren nieosłonięty i troszke się boje że trzmielina może przemarzać.
Tylko takie zjęcie z sunią mam gdzie widać dokładnie tą rabatę...
Ogrodnik mimo woli 23:08, 16 wrz 2012

Do góry

Nie mam pojęcia jak się one nazywają... są pnące, ale z tych co się same nie pną.... u mnie rosną jak chcą......a za płotem u siąsiadów tym bardziej... Kwitną najładniej w czerwcu, potem coraz mniej, by późnym latem znów szaleć wściekłymi kolorami różu aż do śniegu lub mrozów.. Niczym ich nie okrywam, nawt nie kopczykuję, mają podsypaną korę przy korzonkach przez cały rok. Do nich to ja juz nie dojdę Zelsko na długiej lancy wypalam hyerbicydami... a gdzie sięgnę to podpieram gałęzie czym się da i walczę....wyglądam potem jak po walce ze stadem dzikich kotów. Nie przepadam za kolorem różowym.... ( w komunie były majtki różowe i niebieskie, bluzeczki z jakiegoś włókna sztucznego różowe albo niebieskie..... w dodatku kolory wyblakłe ). Jednak ten róż toleruję i nawet mi się podoba. Może ktoś potrafi ustalić ich odmianę......

witaj, jeżeli już ustaliłaś odmianę ,bo tak sobie czytam twój wątek to doradź mi czy je pryskać bo przez całe lato ma moja róża mączniaka taka sama tylko na pniu, pryskam dithane bo to wydaje mi się najlepsze ale nic , już lato się kończy ale tak zapobiegliwie na drugi rok pytam, a u ciebie widzę piękne blyszczące liście, wogóle powiedz co najlepiej na róże się pryska na grzyba bo dithane nic nie pomogło,pozdr.
Nigdy nie mów nigdy 23:08, 16 wrz 2012

Do góry
I tak przed sennie limki (pachną, to prawda !!!)

Są takie piękne, nie mogłam się nimi nacieszyć...
Dobranoc
W Gąszczu u Tess 23:02, 16 wrz 2012

Do góry
A to na cześć Ozzi:

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:58, 16 wrz 2012

Do góry
Zakwitł jednym kwiatkiem rh Cheer, ale nie zdążyłam zrobić w porę zdj.

Ale już mu się drugi języczek pokazuje, pewnie jeszcze się rozchyli

Na innych jest sporo pąków. Na tego się nie tak dawno żaliłam Bogdzi, że jeszcze nigdy nie kwitł, a tu proszę ma kilka pąków.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:55, 16 wrz 2012

Do góry
Wrzosy w pełnym rozkwicie. Ta odmiana (nn z Aldika) jeszcze mnie nie zawiodła

Na wrzosowisku mam problem ze szczawiem, strasznie szybko zarasta i nie mogę się go pozbyć, korzenie ciągną się w nieskończoność

Nowe nabytki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies