Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Moja działka na Dębowym Lesie 10:28, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Masz bardzo ładne jeżówki Aniu. Ta biała ma ładny środek
wśród jeżówek nie tylko ona jest piękna
jeżówka Supreme Cantaloupe- piękna jest jak rozkwitnie

Jeżówka- Echinacea Hot Papaya- dla mnie jedna z piękniejszych
Moja działka na Dębowym Lesie 07:42, 28 lip 2016

Do góry
Masz bardzo ładne jeżówki Aniu. Ta biała ma ładny środek
Ogródek Iwony II 07:40, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zanim poodpisuję, mam pytanie: Ile kosztuje metr sześcienny desek sosnowych?

Albo przy wycenie się pomylili, albo ceny z kosmosu

Iwonko tu masz tu masz cennik tartaku gdzie my kupujemy drewno, możesz porównać sobie ceny. (fotka usunięta).
Pergola wyszła super, znasz nazwę tego kleju którym przyklejaliście słupki?
Kolorowy ogród na piasku 02:15, 28 lip 2016

Do góry
Zostawiam swoje ochy i achy i zachwyt nad twoim ogrodem.
Miłych snów
Ogródek Iwony II 02:11, 28 lip 2016

Do góry
Ufff, odpisałam wszystkim.
Zrobiłam sobie nocną przerwę, bo zasnęłam za szybko. Potem się wybudziłam Za chwile idę spać, wiec na dobranoc kilka fotek
Lubię ten moment, gdy hortensje zaczynają kwitnąć.

Z jeżówkami tymi wysokimi, to fajny duet:

Dobranoc. Miłych snów
Ogródek Iwony II 02:03, 28 lip 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Cuudna ta twoja Moonstead Wood.
Hmm i floksy tez ciekawie wyglądają z różami .

No właśnie te floksy odkryłam, ze fajnie zapełniają puste miejsca pomiędzy różami
Ogródek Iwony II 02:01, 28 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Nadrobiłem zaległości i jestem zachwycony szerszymi kadrami, na prawdę Iwonko coraz piękniej to wygląda jak rośliny się rozrastają. Czekam u siebie na drugie kwitnienie MW bo pierwsze strasznie mnie zawiodło w tym roku, w ogóle wszystkie róże mnie okropnie zawiodły przy pierwszym tłoczeniu.

No to się musiałeś cofnąć na te szersze kadry. Sama się cofnęłam zobaczyć, gdzie je wstawiałam. Tak wątek poleciał, a mi się wydaje, ze w miejscu stoi

MW u mnie ładna, mimo, ze sadzona wiosna z gołym korzeniem, kwitnie po raz drugi. Nie mogę tego powiedzieć o innych różach. Natomiast sporo osób narzeka na nie, na zdrowotność i kwitnięcie. To chyba od podkładki zależy.
Ja swoją zamawiałam we Floribundzie. I jakoś te róże stamtąd są silniejsze. Zamawiałam jeszcze w innej szkółce, i tak juz nie mogę pochwalić kondycji krzaczków. Ale każda róża może rosnąć inaczej. Nawet ta sama odmiana rosnąca obok siebie w tym samym ogrodzie zachowuje się inaczej.
Mam nadzieje,ze twoja MW jeszcze cię zadowoli. Pachnie bardzo ładnie
Ogródek Iwony II 01:47, 28 lip 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Piękne to uczucie cieszyć się zbiorami własnoręcznie wyhodowanymi. Ja na okrągło jem fasolkę. Raz żółtą, raz zieloną i jeszcze innego razu taką płaską. Pycha! Muszę zacząć przerabiać cukinie, bo piękne, ale za szybko rosną. Zrywam, żeby nie przerosły i do lodówki. I kto to teraz będzie jadł! Czekam na pierwsze pomidorki. Jeszcze zielone, ale ładnie się mają. Jeśli nic z pogoda się nie zadzieje, to potem nie nadążę zrywać.
U mnie już susza znowu. Podlewam codziennie. Raz jedna część, raz drugą. Dzisiaj pora na tuje wzdłuż płotu przy ulicy. Gdybym miała jednego dnia podlać wszystko , to zabrakłoby mi doby.
Czekam na pergolę

Fasolki ci zazdroszczę. My oberwaliśmy na niedzielę i teraz czekamy, aż następna urośnie. Dziś chciałam urwać, ale jeszcze była małą. Za to marchewkę dziś miałam swoją do zupy Por i seler i pietruszkę mam non-stop
Cukinii nie siałam. Jakoś nie lubię jej jeść. Może gdyby ze mnie był lepszy kucharz ...
Ja podlewam Beatko na dwa węże. Jak jestem sama, to z jednej strony stawiam spryskiwacz, z drugiej podlewam z węża, a czasami po łebkach
W tym roku deszcze i tak pomagają w ogrodzie. Rok temu były straszne susze, trawa nie dawała rady ...
Teraz jest zielona i cieszy.
Marzy mi się nawadnianie kropelkowe na rabatach, wtedy tylko by trawnika pilnowała. Na razie to w sferze marzeń
Ogródek Iwony II 01:40, 28 lip 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

Z fachowcami teraz problem i to duży terminy odległe.Moja kuchnia miała być dopiero w przyszłym roku w styczniu a zamawiałam w kwietniu tylko przypadek spowodował,że będę miała w listopadzie.Mój M prowadzi firmę remontową i uwierz mi u nas wszystko jest robione na końcu bo zawsze coś jest ważniejsze.

Szewc bez butów chodzi
Mirelka pisze to samo

Dziś zameldował się nasz pan murarz. To taka złota rączka, wykonuje u nas wszelkie prace od momentu, jak się wprowadziliśmy. Wzięłam go raz i nie odpuszczam. Wszystko potrafi, doradzi, teraz będzie robił pokój Karola. W piątek wylewka. Pawełek dziś miał za zadanie rozłożyć styropian. Spisał się dzielnie

Pan nam podpowiedział, jak zniwelować wodę spływającą z rynny, bo zalewa róg przy domu. Tam jest kostka (dojście do domu) i przez to, ze nie spływa woda, w rogu robi się grzyb na ścianie. Problem niebawem nam rozwiąże. Przekopią się z rurą na trawnik, tam wkopana będzie beczka pod trawą i rura doprowadzająca wodę z rynny

Czytałam, że u Ciebie wczoraj padało u nas ani kropli a przydałaby się bo woda w zbiorniku już się kończy.

Wczoraj padało troszkę, ale dziś już lało mocno
Godzinę po tym, jak podlaliśmy ogród
Ogródek Iwony II 01:27, 28 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Super pergola, bardzo mi sie podoba

Noooo, mam ochotę na więcej. Fajnie podwyższyła ogrodzenie od strony sąsiada. Jak pociągniemy dalej, to zanim urosną moje nierówne tuje, zasłoni nam widok na blaszak i budynki gospodarcze sąsiada.
Ogródek Iwony II 01:25, 28 lip 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
ooo jak super Wam to wyszło już widzę jak pięknie róże będą szalały na tej pergoli Pracowite z Was mróweczki.

Tereniu, tam rosną:
Laguna,
Louise Odier (wreszcie pokazała kwiaty )
Quin of Burbons
NN bordowa (Zbyszek przywiózł sadzonkę z pracy, tam kwitnie cały sezon i cudnie pachnie)
i dojdzie jesienią New Dawn z obelisku, bo jest dla niej za mały już
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:16, 28 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Olu
Jeszcze nie. w ogóle zastanawiam się czy nie posadzić samych trzcinników tak jak tutaj np:
https://www.google.pl/search?client=firefox-b&biw=1252&bih=578&tbm=isch&sa=1&q=trzcinnik+karl+foerster&oq=trzcinnik+Karl&gs_l=img.1.0.0l2j0i8i30j0i24.323355.325292.0.327255.5.5.0.0.0.0.104.408.4j1.5.0....0...1c.1.64.img..0.5.403.NIfYr6PULGo#imgrc=Z5wLDn4X6tr5XM%3A

Fajna ta inspiracja

Reniu, masz taki ładny ogród, chciałaś inspirować się nasadzeniami CHFS, czemu teraz pomysł na minimalizm?
Rozumiem, ze przechodzisz teraz miłość do traw?
Ogródek Iwony II 01:11, 28 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo Iwonko
Gapa jestem nie zauważyłam odpowiedzi
Zobaczymy czy wytrwam w tym swoim postanowieniu?

Reniu, masz taki ładny ogród, chciałaś inspirować się nasadzeniami CHFS, czemu teraz pomysł na minimalizm?
Ogródek Iwony II 01:09, 28 lip 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ależ cudnie to wyszło. A jak porośnie różami będzie obłędnie. Brawo Wy Iwonko

Zauważyłam że wysypujesz skoszoną trawę na rabaty. Mojemu eMowi nie mogę wytłumaczyć że to dobra bomba azotowa pod rośliny. Woli podsypać nawozem niż zaśmiecać rabaty.

Zbyszek się już dziś pytał, czy będę zaraz podwiązywać róże. I nie jestem pewna. Po chciałabym w ten sposób je prowadzić:

Ale takie podwiązywanie to się robi chyba dopiero wiosną. Czy się mylę?
Trochę mnie kusi te dłuższe gałązki podwiązać .

Trawą wysypuję ijestem z tego bardzo zadowolona. Bardzo miłą ściółka, i dobrze się po tym chodzi, jak muszę dojść do roślin.
Teraz Zbyszek sie przyzwyczaił, ze jak kosi trawnik, to mnie wola, bym trawę gdzieś podsypała. Część rabat mam wysypane korą, z przodu domu zwłaszcza,ale się niedobrze pieli. W trawie chyba tyle zielska nie ma, a jak pielę, nie przejmuję się, że wymieszam trawę z ziemią. trawa lekko podnosi ph , więc różom i bylinom to pasuje.

Danusia w artykule napisała:

Skoszona trawa jest bogatym źródłem próchnicy i szybko się rozkłada. Dobrym sposobem jej wykorzystania jest rozkładanie mokrych gazet i sypanie na to trawy. Wtedy szybko pozbędziemy się chwastów. Taki sposób polecam także na zupełnie nowym, zachwaszczonym miejscu, kiedy trzeba je przygotować do sadzenia roślin.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Ogródek Iwony II 01:02, 28 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Iwonka super to wygląda! Gratulacje dla Was obojga!

Aniu, dziękuję.

Donia72 napisał(a)
Iwonko, fajnie Wam to wyszło

Doniu, mi też się podoba. Wychodziłam co chwilę i siem gapiłam.
Mam pomysł na cały zakątek w tamtym miejscu na tyłach domu, ale Zbyszkowi nie mówię, bo potrzebuję trochę materiału, a nie chcę go wystraszyć ew. kosztami teraz, jak jest sporo wydatków. Napięcie trzeba stopniować

Ogród z uśmiechem 21:36, 27 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

LO kupowałam jako różę pnącą. Ja będę rozpinać gałązki poziomo na pergoli, aby się zagęściła

Widziałam Twoją pergolę Oj, podoba mi się
LO będę musiała trochę jesienią przesunąć tak, by była na środku łuku i miała po obydwu stronach pnące róże. Z jednej strony jest New Dawn a z drugiej jeszcze nie wiem, chcialabym coś ciemnego
NewLife w ogrodzie 21:20, 27 lip 2016

Do góry
Beata, po nosie dostaniesz za marudzenie na swój ogród.
To, co stworzyłaś, wygląda cudnie. I te trawy, ach
Ogródek Iwony II 15:58, 27 lip 2016

Do góry
Zanim poodpisuję, mam pytanie: Ile kosztuje metr sześcienny desek sosnowych?

Albo przy wycenie się pomylili, albo ceny z kosmosu
Ogródek Iwony II 15:53, 27 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=303#post_9

Ja bym nie umiała minimalistycznie
Tak jestem zakochana w bylinach, że mniej kolorowo się nie da
Ale lubię u kogoś tak minimalistycznie dla odmiany. Ogród z trzech gatunków roślin np. trawy, lawenda, bukszpan - fajnie wygląda
Byłam w niedzielę w takim parkowym ogrodzie. Byłam nim zachwycona. Wielkie drzewa: klony, buki, graby... do tego trawniki, ścieżki kamienne, cudnie zrobiony wgłębnik do posiedzenia, bukszpan i lawenda.
Obiecałam tym państwu, że jeszcze tam wrócę z aparatem.
Był wielki kamień, wkoło którego prowadzony był w poziomej formie grab. Na palikach, jak bonzai. Zaczynał dla tego kamiennego siedziska tworzyć fajne oparcie. Wpadłam w zachwyt. A ogród parkowy zupełnie inny stylem od mojego. Można lubić wiele różnych ogrodów

Dziękuję bardzo Iwonko
Gapa jestem nie zauważyłam odpowiedzi
Zobaczymy czy wytrwam w tym swoim postanowieniu?
NewLife w ogrodzie 13:39, 27 lip 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Trawniczek wygląda super
I wszystko tak czyściutko wypielone, fajny widoczek masz już z okien
Duża rabata nie tyle wypielona co przekopana glebogryzarką, więc wygląda znośnie. Oj co ja bym bez glebogryzarki zrobiła Widok z okna zaczyna coraz przyjemniej się patrzeć.
Zana napisał(a)
Bea, boski trawnik

Ja to jestem ryzykantka i swoją hortensję kwitnącą przesadzałam w sobotę. Ale gorzej niż miała to już mieć chyba nie mogła, więc ryzyk fizyk. Dostała wreszcie dobrą ziemię i duuuużo wody.
Już miałam swoją polecieć i przenieść na rabatę z rozmachem, ale przypomniałam sobie, że sporo odkładów z niej zrobilam i są w trakcie ukorzeniania. Wstrzymam się jednak do wiosny. Może mi wybaczy "zimne nóżki" przy rekuperacji.
Joku napisał(a)
Pięknie się zrobiło z nowym trawnikiem. Nieźle wyszedł. Tylko ty wiesz ile cię trudu kosztował i my czytający

To prawda Jolu. Mało kto wie ile potu i łez mnie kosztował. Głównie Wy i niektórzy sąsiedzi, którzy byli naocznymi światkami mojej codziennej tyrki w ogrodzie.
Basiula napisał(a)
Ej, ale trawnik masz już imponujący
Trawiasta też śliczna

I kosmos, jak mi brakuje kwiatów! Zachywcam się kosmosami u Ciebie a ogólnie forumowow jeżówkami i całą resztą kwitnącego kwiecia.
U mnie tylko lawena, róża i rozwar z odzysku
W przyszłym roku poszalją kwiatowo, jak już ten nieszczęsny szkielet skończę
Ja nie mam szkieletu od strony domu, więc sobie rośnie co popadnie. W tym Cosmosy. Gdy przyjdzie kostka i teren ureguluję, wiele roślin poleci stamtąd w kosmos, Cosmos też
Trawiastą też lubię...

BasiaLT napisał(a)

O ja pierdziu... nie no trawnika jak ta lala... mówiłam ze to będzie Miss Ogrodowska
:*

dominika_ napisał(a)
Kurcze to mi teraz szczęka opadła...
Nie, no tak aż pięknie nie jest, ale jest dobrze!

Iwk4 napisał(a)
Beatko, jaki cudny masz trawnik. Zbyszek powiedział, że naocznie musi to sprawdzić
No to co? Na ktorą mam kawę robić? Zapraszam!

Flower1 napisał(a)

Pięknie nie żałuj tujom wody i odżywki to pójdą jak szalone!
Wody nie ząłuję, odżywkę muszę jeszcze raz sypnąć. Właśnie porównałam i kurcze, no rosną te moje tujeczki a takie mikrusie sadziłąm a już je widać!

Makusia napisał(a)
Napłakała się, rąk nazałamywała, włosy z głowy rwała i co? Piękna trawa daje po oczach zielenią soczystą!
Ale co włosów, łez i nerwów straciłam, to moje. Jak w koszmarnym śnie. Na szczęście się obudzuilam i zielono mi.
Psiamama napisał(a)

He he no naprawdę trawnik jak ta lala
Lalalalalalalala...Oby się tak ladnie mi "chował" Brez systemu podlewania, z niskim ciśnieniem wody, to mam teraz problem, jak odarnąć podlewanie :/
jolanka napisał(a)
Beatko, oczy przecieram Cudo

Mój zobacz Dosiewkę robię, podlewam i czekam
Bylam, czytałam, oglądałam. Jest Jolanko dobrze u Ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies