Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:22, 27 lip 2016

jankosia napisał(a)

To nie do końca tak. Pies jest członkiem rodziny i wszyscy powinni się zająć jego wychowaniem ale... psi instynkt wyszukuje w stadzie (czyli twojej rodzinie) samca alfa i to jego głos będzie zawsze decydujący. Sorry, ale nie masz wpływu na to kto okaże się samcem alfa. Ale nie przypuszczam żeby stało się nim dziecko. Wyobraź sobie że to ona zajmuje się pieskiem. Karmi go, kąpie, wychodzi na spacery. Pies się jej słucha - to jasne. Ale wystarczy że będzie się z nim bawić w ogrodzie a ty powiesz "do lekcji". Z automatu pies zauważy że to ty jesteś wyżej w tej hierarchii

Myślę, że ... nie wiem w sumie już co myślę ... eeee trudne to wszystko

Wolę o ogrodzie gadać
Sebek 22:25, 27 lip 2016

Uroczy ten pieseł pośród ziemi
ren133 23:30, 27 lip 2016

Makusia napisał(a)
Filemon- ten piesio wyraźnie ma minę mówiącą: "Co? Przecież to nie ja-ja tylko przechodziłem tędy"

Hi hi hi
ren133 23:34, 27 lip 2016

polinka napisał(a)
O mój ulubiony temat to i ja coś dorzuce
Mam 50 kg psa-krzyżówka bernardyna z wilczurem. Psiak budzi respekt ale ja uwielbiam duże psy
Pierwsze 6 lat życia mieszkał z nami w ogrodzie W którym na wszystko miał pozwalane. Można powiedzieć, że nie znał słowa NIE.
Od 4 lat jest z nami i żyje w tym małym ogrodzie,który pokazuje na forum.Przez rok czasu uczyłam psiaka gdzie może wejść a gdzie ma zakaz. Pies wie,że może chodzić,leżeć na trawniku ale dziur kopać nie wolno. Na plac wypoczynkowy również niecwejdzie bez zaproszenia. W ogrodzie taką granicą są obrzeża granitowe które oddzielaja rabaty od trawnika . Nauczyliśmy to również że jak zaświeci się lampką od bramy automatycznej to znak dla niego że ma iść do budy.
Powtórzę za większością, że wszystko zależy od właściciela i wychowania. Trzeba od początku być twardym a posiadanie psa będzie przyjemnością.
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez psiaka, może dlatego że od małego byłam wychowywana że zwierzętami.
Reniu możesz również popytać Ilonki z Łowickiej, której synek z dużym piaskiem to najlepsi przyjaciele. Nawet nie tak dawno Ikonka o tym pisała.

Pocieszyłaś mnie tymi słowami ... no nie potrafiłabym teraz odmówić córce ... najwyżej będę żałować tej decyzji ... Dziękuję polinko
ren133 23:37, 27 lip 2016

Sebek napisał(a)
Uroczy ten pieseł pośród ziemi

no już widzę Twoją minę jak ten uroczy psiak plądruje Twoje donice
Sebek 23:39, 27 lip 2016

ren133 napisał(a)

no już widzę Twoją minę jak ten uroczy psiak plądruje Twoje donice

Nie raz nie dwa
Makao_J 23:45, 27 lip 2016

Ja miałam takie dziury dwie w swoim ogrodzie jak miała psa. Raz wsadzał nosa w jedną a za chwilę biegł do drugiej i znowu wsadzał nosa. A jak sikał na trawnik to w tych miejscach był zieleńszy. Śmieszny był. Ale nigdy więcej psa mieć nie będę.
Iwk4 01:16, 28 lip 2016

ren133 napisał(a)

Olu
Jeszcze nie. w ogóle zastanawiam się czy nie posadzić samych trzcinników tak jak tutaj np:
https://www.google.pl/search?client=firefox-b&biw=1252&bih=578&tbm=isch&sa=1&q=trzcinnik+karl+foerster&oq=trzcinnik+Karl&gs_l=img.1.0.0l2j0i8i30j0i24.323355.325292.0.327255.5.5.0.0.0.0.104.408.4j1.5.0....0...1c.1.64.img..0.5.403.NIfYr6PULGo#imgrc=Z5wLDn4X6tr5XM%3A

Fajna ta inspiracja

Reniu, masz taki ładny ogród, chciałaś inspirować się nasadzeniami CHFS, czemu teraz pomysł na minimalizm?
Rozumiem, ze przechodzisz teraz miłość do traw?
siakowa 07:05, 28 lip 2016

ren133 napisał(a)

No ale Twój trawnik przecież dobrze wygląda
A zdradzisz jak to się robi, żeby pies był taki grzeczny jak Twój?

Poza tym że trzeba uczyć wychodzić częściej na początku itd., zaraz po wyjściu z domu na ogród/wypuszczeniu z kojca najpierw wyjście poza ogród bo zawsze opuszczenie przez psa miejsca zamieszkania jest sygnałem do siusiu Mój teść ma hodowle owczarków, pomagaliśmy mu przy tych psach a jest ich trochę i powiem Ci że łatwość nauczenia psa higieny mam wrażenie jest tez dziedziczne. Są takie charaktery jak mój samiec jego mama i jego babcia że musi im coś dolegać żeby zrobić w kojcu czy na ogrodzie..a sa takie przy których staniesz na głowie, wyjdziesz na 1,5 godzinny spacer wróci i załatwi się w ogrodzie ( moja suczka)ale ona młoda i głoopia
Filemon24 07:22, 28 lip 2016

Są dobre i złe chwile z pieskiem ale moim zdaniem i tak warto mieć zwierzaka tym bardziej jak dziecko chce, niech się od małego uczy miłości do zwierząt Na pewno musisz poczytać o rasie i jeśli nie chcesz mieć przekopanego ogrodu to absolutnie nie wybieraj psów myśliwskich
Nie lubisz kotów? przeważnie nie lubią kotów osoby które nigdy nie miały żadnego