Och Tesiu, nie chcę, żeby to źle zabrzmiało, ale... jakie to pocieszające, że nie tylko ja poniosłam bylinową porażkę W kupie raźniej
Idę doszkolić się z przegorzanu (jaka ja gooopia bylinowo jestem ). Kolejna pozycja na liście.
EDIT: No przecież wiedziałam jak przegorzan wygląda, tylko nie wiedziałam, że echinops to on
Oczywiście cudny jest, tylko... na suche, wapienne stanowiska A u mnie mokro i gliniasto
Sadząc świerki w szpalerze pierwotnym moim zamiarem było stworzenie żywopłotu o konkretnej wysokości-też widziałam taki żywopłot i bardzo mi się spodobał.
A że nie mając pojęcia z jakich jeszcze iglastych mogłabym stworzyć żywopłot pasujący do leśnego krajobrazu, padło na świerki- nie chciałam żadnych tuj a cisy odpadły ze względu na mój zwierzyniec.
przyznam, że o zacienieniu działki nawet mi nie przyszło do głowy, więc chcąc nie chcąc będę ciąć, tylko muszę doczytać po jakim czasie,żeby był gęsty jak na tym zdjęciu
Też miałam rabatę bylinową, która mnie wkurzała i była okropna - wcale jej nie pokazywałam w całości, bo aż zęby bolały.
Mój typ na drugi łan - przegorzan. Można dodać jeżówki.
Ale świerki można przecież ciąć i w ten sposób ograniczyć ich siłę wzrostu.
A widziałam też żywopłot ze świerków - utrzymywany na wysokości około 1,5 metra.
Bez cięcia rzeczywiście znacznie zacieni działkę.
Janino, pojęcia nie miałam, że Twój ogród przeszedł tak niesamowitą metamorfozę!
Bardzo mi się podobają, zarówno efekt, a i postępy robót - przeczytałam wszystko od 63 strony.
Super! Gratuluję!
W takim razie wiosną musowe przemeblowanie rabaty.
Ale żeby nie popełniać błędów:
Przy płocie trawy, potem perovska, potem róże, potem lawenda, potem obwódka? Czy jeszcze inaczej?
Tak zrób koniecznie, bo popełniłam w tym roku tę samą nieroztropność. Odległości wydawały mi się odpowiednie, a to tylko roślinki były małe.
Lawenda wyłożyła się na buksiki. W samą porę zauważyłam, że coś się zaczyna dziać z obwódką bukszpanową.