Kochani! Na forum ostatnio wpadam jak po ogień - może niedługo będę miała więcej czasu jak się ogarnę ze szkolno-przedszkolnymi sprawami - ale - sprawa jest bardzo pilna - dziś odebralam w końcu zamówiony kwasomierz i zrobiłam pomiary przy moich rh - wyniki zwaliły mnie z nóg - płyn zabarwił się na ciemnozielony kolor z plamkami niebieskiego!!!!! Tragedia, co? Wychodzi, ze ph w granicach 7-8 :/
Kupiłam od razu siarkę - okazalo się, ze słusznie - najpierw w takim razie siarkowanie??? Zmieszać z glebą tą siarkę? Dużo jej na taki stan gleby?Muszę sobie przypomnieć te filmiki.
Mam też ten nawóz:
on jest sypki - podsypać za jakiś czas po tej siarce, czy rozpuscić i jakieś opryski zrobic?
Tak sobie oglądam i myślę "jej żeby tylko Danusia poszła z aparatem do tego zakątku" i za minutę patrze - już są fotki Ciekawe czy rabata przy placyku też załapała się na sesję Brązowa trawka przed świerkami wygląda super, czy to turzyca?
No i miskanty.
Bokiem rabata prezentuje się ładnie
Myślę żeby przesunąć Cyprysika na lewo (tu gdzie stoi doniczka) a w jego miejsce dać jeszcze jedną kulę bukszpanową...???
koniecznie przesadz cyprysika i dodaj kule, faktycznie cośblada ta rabata, trzeba jej koloru, może zamiast kostrzew daj albo carexa evergold , albo zurawki marmelade.
Edit:
Albo jak Megi radzi daj kule w miejsce doniczki a cyprysika zostaw ...
Dzidko, czy to na pierwszym planie to jest rodgersja kasztanowcolistna?
Jakie ma u ciebie stanowisko?
To rzadko widywany krzew : kasztanowiec drobnokwiatowy. Kwitnie później , aniżeli nasz popularny "maturalny kasztan". Na szczęście nie nęka go kasztanowiaczek szrotówek
A rodgersje uwielbiają wilgotne podłoże.
U mnie wprawdzie rosną nad oczkiem, ale to nie jest ,to co by je zadowalało.
To od początku... co ja dzisiaj zmontowałam
Nowe bukszpaniki
Podzieliłam Morning Lighty (może się przyjmą )
Słabo tu je widać...ale miałam 4 a teraz mam 6. Będzie szpaler miskantowo hortensjowy naprzeciwko okna kuchennego Tylko jeszcze brakuje dwóch horti po lewej.