Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

monteverde 00:37, 13 paź 2012

Kasiu a ja bym nadbudowała ten mur, bo nie oto Tobie chodziło , żeby szpalery tam wsadzać tylko lustro, przy szpalerach całkiem inna jest już koncepcja
marzena 01:09, 13 paź 2012

Kasiu, przebiegłam ( dosłownie , tyle u Ciebie się pojawiło nowych postów...) aby sie upewnić ( bo widziałam te fotke juz wczesniej, ale nic nie napisałam...), że ten winobluszcz u Ciebie to inny niz mój- Twój jest pięciolistkowy i szybciej odpadaja mu liscie, a mój trójklapowy...
a ta rabata, ktorą u siebie najbardziej lubisz... tez mi się szalenie podoba , piękna jest
Madzenka 01:19, 13 paź 2012

KasiaWB napisał(a)
Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...

Kasiu na 150% te drzewa to graby. Mają zatem tę zaletę, że utrzymasz je w ryzach i zimą również będą mialy liście, które zasłonią drewutnię.
Mi jednak bardziej by pasowaly wiśnie umbracośtam, bo do tych geometrycznych form muru z cegły (prostaokąty wszędzie) dodałabym szczepione na pniu kule
Calym sercem kocham graby ale pomysł Justi jest świetny. Na dodatek wiśnie umbracośtam możesz też w idelane kule formować.
Ale wyboru dokonasz sama bo to Twój ogród. Oba warinaty są piękne.

Ps dodam tylko, źe ceglany mur mnie zachwycił a na decyzje sąsiadów nie mamy wpływu o ile nie łamią prawa, a drewutnia nie jestr trawalą budowlą podlegającą zgloszeniu.... Chyba ???

I jeszcze link do opisu tego ogrodu
http://www.telegraph.co.uk/gardening/chelseaflowershow/5354245/Chelsea-Flower-Show-2009-Ulf-Nordfjells-Daily-Telegraph-garden-is-a-worthy-winner.html
Ewa 07:59, 13 paź 2012

pozdrawiam
nieszka 08:57, 13 paź 2012

Witam Kasiu!
Piękny mur zbudowaliście. Szkoda że sąsiad nie wykorzystał go jako tło dla roślin tylko sobie wiatkę postawił...
Ja bym chyba skadniała się do jego podniesienie. Wydaje mi się że wiśnie nigdny nie przesłonią wiaty tak żebyś była zdwolona...
Jak już to chyba graby fajniesze bo pozostają im liście zimią.
Milka 13:32, 13 paź 2012

KasiaWB napisał(a)
Dzisiaj wreszcie wsadziłam do ziemi cebulki tulipanów, krokusów, irysków i szafirków i... właśnie sobie przypomniałam, że... jeszcze w domu mam troszkę jutro muszę dosadzić. Czy ktoś może mnie uświadomić kiedy sadzimy cebule czosnków ozdobnych?

spokojnie sadź, do końca października można
przeczytałam o cisach i będzie super i chcę zobaczyć, jak ganiasz z lustrem do przymiarki kiedyś i ja tak zrobię
KasiaWB 15:27, 13 paź 2012

kaisog1 napisał(a)
Wydaje mi się, że to graby... Danusia potrzebna

Dzięki Gosia, tak myślałam, ale nie byłam pewna
KasiaWB 15:35, 13 paź 2012

viva napisał(a)
Kasiu i ja Cie wspieram, czasem wyskakują takie sytuacje, z którymi musimy sobie poradzić.
Drzewa szpalerowe są bardzo dobrym pomysłem, zieleń drzew nad murem będzie pięknie wyglądać i z czasem może się okazać bardzo wielkim atutem tego miejsca.
Na zdjęciu też obstawiam, że to graby.
Czosnki wysadzaj jak najszybciej, ostatni dzwonek

Witaj Viva dziękuję za odwiedziny i wsparcie szczerze mówiąc, to tak się tym daszkiem i widokiem przejęłam na początku, że zupełnie nie wiedziałam co z tym zrobić... ale na szczęście jest Ogrodowisko ) wprawdzie pomału idą wszelkie prace na działce, ale cokolwiek robimy, to staramy się myśleć przyszłościowo, bo na pewne rzeczy może być kiedyś za późno.
Pomysł ze szpalerowymi coraz bardziej mi się podoba, to naprawdę może fajnie wyglądać
Czosnki chcę posadzić jeszcze dzisiaj no i zapomniane tulipany i krokusy odpiszę na posty i lecę
Pozdrawiam!
KasiaWB 15:37, 13 paź 2012

monteverde napisał(a)
Kasiu a ja bym nadbudowała ten mur, bo nie oto Tobie chodziło , żeby szpalery tam wsadzać tylko lustro, przy szpalerach całkiem inna jest już koncepcja

Dzięki Aniu, zobaczymy jak wyjdzie, bo przy szpalerach może być i zieleń górą i lustro no i nie wyklucza to pnączy, które były w pierwotnym założeniu dla tego miejsca zobaczymy co czas przyniesie Pozdrawiam
KasiaWB 15:42, 13 paź 2012

marzena napisał(a)
Kasiu, przebiegłam ( dosłownie , tyle u Ciebie się pojawiło nowych postów...) aby sie upewnić ( bo widziałam te fotke juz wczesniej, ale nic nie napisałam...), że ten winobluszcz u Ciebie to inny niz mój- Twój jest pięciolistkowy i szybciej odpadaja mu liscie, a mój trójklapowy...
a ta rabata, ktorą u siebie najbardziej lubisz... tez mi się szalenie podoba , piękna jest

Dzięki Marzena za wyjaśnienie sprawy, bo już zaczęłam się martwić, że to jakiś nienormalny objaw z tym szybkim opadaniem liści bardzo się cieszę, że ta rabata (tegoroczna) się podoba wymaga jeszcze pewnych zmian, ale jest w tej chwili najładniejszym miejscem na naszej działce Pozdrawiam!