Właśnie się wczoraj zastanawiałam jak to jest, że część piwonii ma liście przebarwiające się a inne nie, od czego to zależy? Od odmiany czy od stanowiska?
Czyli z czasem..
To dla mnie bardzo satysfakcjonująca informacja.
Czyli w tym miejscu co posadziłam może rosnąć.
Może na drugi rok będzie widoczna.Na razie ma 1 pędzik - źdźbło na 30 cm.
Z odcinaniem góry nie ma problemu bo zawsze ją redukuję na zimę a później wiosną ustalam wygląd korony. Ale w jaki sposób odciąć korzenie? Jest konieczność wyjmowania rośliny z donicy, żeby wybrać odpowiednie "elementy"? T dość karkołomne w moim przypadku bo donica ogromna i kwadratowa. Bryła korzeniowa dokładnie wrosła się w wszelkie szczeliny, ani rusz.
Czy po prostu odciąć brzegi korzeni przy rantach donicy?
Bukiety jesienią będą trwałe, bo latem to jednak wystawione na słońce szybko traciły urodę. Najdłużej trwały aksamitki od Miry, te wysokie, pojedyncze, brązowe, były super bazą do innych kwiatów w bukiecie.
Już skombinowałam w kolorze spatynowanej miedzi. Czyli zielonkawe.
Grzesio specjalizuje się w roślinach owadożernych, bardzo lubi też egzotyczne typu bananowce, oliwki itp. Ma też dużo hibiskusów.
Nie, w blaszaku nie przetrwają, bo będzie na minusie a musi być na plusie. MOże być piwnica, ciemność nie szkodzi, ale minusowa temperatura już tak. Ja będę przechowywać w hydroforni pod ziemią.
Odgrzebujemy się pomału Ale martwi mnie żeby kolejne lata takie same nie były bo ile się można odkopywaćJa dzisiaj dwię łączki na dole posiałam, jak nie zaleje powinno być super....ale to już nie od nas zależy....podobno znowu jakiś huragan nadciąga nad Europę
Piękne te twoje Miskanty Memory. Czy one są ekspansywne ??
Dostałam kawałeczek i posadziłam go w pobliżu stawu.Ale nie wiem czy i dobre miejsce dla niego .
I czy wystarczająco miejsca dla niego dałam .
Fajnie,że będziesz miała kicie.Ja też jestem kocia mama
Będę miała drugą kicię - do Ogrodu Babci Jasi ktoś podrzucił 3 kotki, jedna jest szylkretka i bardzo podobna do mojej dawnej Pusi Bratowa zaopiekowała się. Przygarniam, jakże by inaczej. Czyli koło 20 października Misia będzie miała koleżankę.