Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:02, 16 lis 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Irenko dzięki za odwiedzinki A teraz doradzić mi trzeba.Pozadziłam na jednym boku działki na przemian brzozy z sasnami jaką rabatę pod nimi zrobić.Masz jakiś pomysł?To tak ze 40m.będzie długa i 4-5 szeroka.

O rany, fest rabata.
Możliwości mnóstwo, pewnie bym wybrała rodki, azalie, cisy złote kolumnowe i kule, paprocie, do tego akcent bordowy, pęcherznice w kule lub berberysy kulki. A z traw miskant ML bym dołożyła, to nadal nr 1 dla mnie trawa
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:41, 16 lis 2016

Do góry
Irenko dzięki za odwiedzinki A teraz doradzić mi trzeba.Pozadziłam na jednym boku działki na przemian brzozy z sasnami jaką rabatę pod nimi zrobić.Masz jakiś pomysł?To tak ze 40m.będzie długa i 4-5 szeroka.
Kamienny ogród patykiem malowany 18:19, 15 lis 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Ja mam pytanie co da radę pod szpalerem brzozowo sosnowym takim niedawno posadzonym.Jakie rosliny tam posadzić.?

Nie wiem co Ci napisać, bo nie chciałabym Cię dołować, poza tym wszyscy na forum mają inne zdanie niż ja, więc nie wiem czy to pytanie do mnie.....

Moje zdanie jest takie:
pod brzozami wszystko rośnie....do czasu.
Widziałam wiele ogrodów, w których rośliny rosną na kupie bo kiedy są małe to jest pusto, więc się zapełnia żeby był efekt wow od razu.....ale rośliny rosną i rosną i co później?....wycinamy.....ja tak nie lubię, bo mi wszystkiego szkoda.
Moje brzozy mają 20 lat i jeszcze 8 lat temu była pod nimi piękna trawka na której się wylegiwaliśmy.....teraz są na tyle duże, że nie rośnie nic, nawet trawa zanika.....system korzeniowy w postaci niteczek pod samą powierzchnią spija całą wodę i zasuszyły mi nawet tulipanowca rosnącego 8-10m dalej.
Takie jest moje zdanie na temat brzóz.
Jeśli jest linia skraplająca/zraszacze - pewnie jest inaczej, ja nie mam bo za duża powierzchnia.

Pod sosnami to już inna sprawa - korzeń palowy, kwaśna gleba - można sadzić kwasolubne - Rh, azalie, wrzosy itp.....ale moim zdaniem też trzeba podlewać od czasu do czasu.

Twoje drzewka są jeszcze młode, więc masz na razie duże pole możliwości - ogranicza tylko podział kwaśne i nie - przez jakiś czas będą rosły.

Teraz pewnie zaczną krzyczeć obrońcy brzóz i przedstawiać realizacje Danusi - tylko, że tam są też raczej młode drzewa i jest nawodnienie.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 16:54, 15 lis 2016

Do góry
Melduję, że mojej brzozy /foto na stronie 3 tego wątku/ nie uratowałam. Po wycięciu okazało się, że przez środek pnia przebiega pusty brązowy tunel. Główny podejrzany to trociniarka czerwica, która niestety nie tylko to drzewo nam unicestwiła.
Bawarka 19:35, 14 lis 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Kasiu- mam małą prośbę i walę do Fachowca Mój Rubens zaanektował u mnie wierzchołek brzozy . Nie widziałam tego wcześniej jak były liście, a teraz jak już opadły to okazuje się, że dość mocno ją otulił. Co mam robić?kiedy to obciąć? Musze brzozę uwolnić bo zmarnieje, a boje się, że jak obetnę Rubensa to tez go ukrzywdzę. no i kiedy- wiosną? czy teraz?

Jak będziesz miała chwilkę to podsuń mi jakieś rozwiązania.

Pozdrawiam

Kasiu obcinaj, nic mu nie bedzie. Kiedys moj Zon obcial w styczniu rubensy rosnace na tarasie ( bo mu przeszkadzaly) i nic sie im nie stalo.
I tak jak zawsze powtarzam ze tych clematisow sie nie tnie, tak w takich wypadkach, korygujacych, mozna. I to przez caly rok, rowniez w zimie.
Ogród tworzony z pasją 18:20, 14 lis 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Karolku ogród już profesjonalnie przygotowany na nadejście zimy, brzozy żółte listki mają, moje tak mnie wnerwiały że podciełam dość mocno, mam nadzieje że im nie zaszkodziłam jesień piekną masz. A widziałeś u mnie rozplenice na brzozowej z Twoich nasionek? Zrobiły mi alejkę cały sezon, dziękuję za nasionka raz jeszcze

Nie widziałem, na której są stronie? Chętnie obejrzę.

Moje tez się dobrze mają, zrobiłem z nich spaler przy brzozach. Mam nadzieje, ze przezimuja.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:06, 14 lis 2016

Do góry
Piękne masz brzozy. To zaleta dużych ogrodów, wiele się mieści i można się nie ograniczać. Natomiast ogromu pracy nie zazdroszczę.
Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 18:00, 14 lis 2016

Do góry

Z gałązek brzozy i ściętej wiśni

Ogród tworzony z pasją 17:58, 14 lis 2016

Do góry
Karolku ogród już profesjonalnie przygotowany na nadejście zimy, brzozy żółte listki mają, moje tak mnie wnerwiały że podciełam dość mocno, mam nadzieje że im nie zaszkodziłam jesień piekną masz. A widziałeś u mnie rozplenice na brzozowej z Twoich nasionek? Zrobiły mi alejkę cały sezon, dziękuję za nasionka raz jeszcze
Pogubiłam się po drodze... 12:27, 14 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Mnie mojebokryeowe tak enerwiaky. Ze wycelam je na zero.najwyżej zmarzna.płakać nie będę
Kity piekne
Asiu mnie wnerwiały brzozy - tak skoczyły:

wcale się nie chwaliłam co im zrobiłam bo chyba źle zrobiłam wstyd się przyznać było
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 21:44, 13 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Martuś, tak na gorąco mam dziś jeszcze jedno pytanie (podkreślam dziś ), czy brzozy jakoś przycinałaś ? Mają taki ładny kształt. Moje są takie "poczochrane" Fotki zapisałam, dziękuję za podpowiedź

Doorenbosom podcięłam tylko najniższe gałęzie. Sadziłam je jako patyki o średnicy pnia 1,5cm. Korony kształtują się same. Daj im czas. To dość regularne drzewa.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 21:39, 13 lis 2016

Do góry
Martuś, tak na gorąco mam dziś jeszcze jedno pytanie (podkreślam dziś ), czy brzozy jakoś przycinałaś ? Mają taki ładny kształt. Moje są takie "poczochrane" Fotki zapisałam, dziękuję za podpowiedź
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:45, 13 lis 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Po powrocie do domu szybciorem w 2 godzinki:
- zadołowałam 3 małe kulki bukszpaniwe do ziemi z donic, bo by zimą wymarzały. Do donic poszły kostrzewy, niech sobie wymarzają
- M zebrał opadłe liscie kosiarka a ja probowałam wyzbierać chociaz częśc opadłych lisci z rabat. Raczej to niewykonalne, będe jeszcze zbierać przez dwa tygodnie....
- przestawiliśmy donice z tarasu do ogrodu zimowego (bukszpany, laury wawrzynolistne, oliwkę) nie bedę ryzykowac czy przypadkiem temepratura w nocy nie spadnie do - 5 zamiast zapowiadanych -3

Za tydzien planuje zrobić oprysk miedzianem. Pewnie reszta lisci opadnie w ciagu tygodnia i rośliny, ktore mocno cierpiały na choroby grzybowe dostana dawke ochrony: brzozy, magnolie, róze, kilka bukszpanów

Z nowosci - upolowalam dzisiaj w markecie 3 białe Hippeastrum (potocznie zwane amarylisami ) reszta była czerwona ! Nakupiłam jeszcze białych stroczyków, białych cietych roz do wazonu i białych cyklamenów. To nieuchronny sygnał, ze czekam na śnieg

No i poczyniłam zakupy lampkowe jeszcze chwileczka, jeszcze momencik i będzie grizłoldowo!

Ja tez kupiłam białego "amarylisa" licząc ze rozkwitnie na święta. Niestety zonk, kwitnie już teraz
Ale jest piękny.
Ogród tworzony z pasją 17:37, 13 lis 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

Ładne jesienne widoki brzozy rekordzistki w trzymaniu liści

Dzięki
Ogród tworzony z pasją 16:44, 13 lis 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ładne jesienne widoki brzozy rekordzistki w trzymaniu liści
Ogród tworzony z pasją 16:08, 13 lis 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Cześć Karol! Widzę, że i u Ciebie trawy ujarzmione Ile jeszcze liści na brzozach! U mnie już łyso Pozdrawiam

Hej Brzozy to chyba rekordzistki, liście trzymają i końca nie widać.. Gdyby jeszcze korzenie nie były tak ekspansywne byłoby juz w ogóle świetnie, no ale niestety coś za coś
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:28, 12 lis 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Po powrocie do domu szybciorem w 2 godzinki:
- zadołowałam 3 małe kulki bukszpaniwe do ziemi z donic, bo by zimą wymarzały. Do donic poszły kostrzewy, niech sobie wymarzają
- M zebrał opadłe liscie kosiarka a ja probowałam wyzbierać chociaz częśc opadłych lisci z rabat. Raczej to niewykonalne, będe jeszcze zbierać przez dwa tygodnie....
- przestawiliśmy donice z tarasu do ogrodu zimowego (bukszpany, laury wawrzynolistne, oliwkę) nie bedę ryzykowac czy przypadkiem temepratura w nocy nie spadnie do - 5 zamiast zapowiadanych -3

Za tydzien planuje zrobić oprysk miedzianem. Pewnie reszta lisci opadnie w ciagu tygodnia i rośliny, ktore mocno cierpiały na choroby grzybowe dostana dawke ochrony: brzozy, magnolie, róze, kilka bukszpanów

Z nowosci - upolowalam dzisiaj w markecie 3 białe Hippeastrum (potocznie zwane amarylisami ) reszta była czerwona ! Nakupiłam jeszcze białych stroczyków, białych cietych roz do wazonu i białych cyklamenów. To nieuchronny sygnał, ze czekam na śnieg

No i poczyniłam zakupy lampkowe jeszcze chwileczka, jeszcze momencik i będzie grizłoldowo!

Czuć w tym poście pozytywną energię, wiesz?
Za dwa tygodnie adwent - za trzy odpalamy grizłoldowo? Ostatnoo zresztą oglądałem dla przypomnienia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies