Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U BusyBee w ogródku... 20:48, 10 cze 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Boooże jaka cuuudna ta pierwsza fotka dzięki Kasiu! a caradonna to ta fioletowa? a co to jest to różowe??

Asiu
Szałwia to ta fioletowa. Różowe i białe ostrogowiec, stipa, żółta chyba dziewanna.
W Kruklandii 20:48, 10 cze 2015

Do góry
Ta szałwia niska jest różowa?
W Kruklandii 20:45, 10 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

tam masz buchananii ? może jakieś niższe jeżówki jak szałwia przekwitnie ?

Hyhy... własnie myślę o nich

No to już mam pewność!
Dziękuję!
W Kruklandii 20:41, 10 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Tylko trochę za skromny dla mnie
Myślę co by tam dodać... jakieś pomysły?

tam masz buchananii ? może jakieś niższe jeżówki jak szałwia przekwitnie ?
U BusyBee w ogródku... 20:39, 10 cze 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

To little bunny- do 40 cm będą....czyli szałwia może być za niska...

Jeżówki też małe

A rozchodników nie chcesz? Takie mocno różowe jak ma Sylwia - Syla
U BusyBee w ogródku... 20:34, 10 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A jakie to rozplenice? Nie zaśłonią tej szałwii??

To little bunny- do 40 cm będą....czyli szałwia może być za niska...
Komendówka 20:08, 10 cze 2015

Do góry
Ależ wypasiona szałwia ...
Komendówka 16:42, 10 cze 2015

Do góry
Moja ukochana szałwia. Rośnie u mnie (co nie jest takie oczywiste)bez problemów.

Ogród na glinie 15:38, 10 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
A tutaj piękna kompozycja się rodzi:

Mam jeszcze stipę, około 10 sztuk, malutkie bo z siewu, ale już ładnie ruszyły.
Malutkie werbeny patagońskie no i te fioletowe zawilce.
+ róże różowe
+ przetaczniki lub szałwia
Może z tego zrobić tu całkiem nową kompozycję?

Tak na szybko, może moja sugestia na coś się przyda, choć jak wiesz ekspertem nie jestem

Może to faktycznie materiał na rabatę z różami.
W końcu muszę je sobie kupić.
Tylko różowe jasno, ciemno, czy burgundowe....
Starorzecze na górce 15:29, 10 cze 2015

Do góry
Agatko teraz jeszcze raz obejrzałam troche więcej śliczne połączenie róży z gożdzikami I ta szałwia ciemna .zbierz troche nasion to się zapiszę bo piękna jest Bomba uśmieszek malucha ---chłopcy są delikatniejsi w wychowaniu Awatarek nowy!!!!!
Ogród na glinie 13:38, 10 cze 2015

Do góry
A tutaj piękna kompozycja się rodzi:

Mam jeszcze stipę, około 10 sztuk, malutkie bo z siewu, ale już ładnie ruszyły.
Malutkie werbeny patagońskie no i te fioletowe zawilce.
+ róże różowe
+ przetaczniki lub szałwia
Może z tego zrobić tu całkiem nową kompozycję?

Tak na szybko, może moja sugestia na coś się przyda, choć jak wiesz ekspertem nie jestem
Mały ogród Kasi 13:31, 10 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Kolejna zachcianka pod wpływem ogrodu Agaty
Gwiazda- róża Pomponella- cały samochód mi zapachniła
Szałwia omszona - Salvia nemorosa (tyle było w nazwie)
szałwia blaukonigin
caradonny nie mieli, chyba że ta pierwsza to jest caradonna
2 jeżówki green eye - prawdę mówiąc moje sadzoneczki co po 3 zeta w bied kupiłam są już 3 razy większe. Ale wzięłam, bo mam za mało
2 werbeny patagońskie, za mało mam

Acha - i do szkółek zawsze jeżdżę sama, w ten sposób oszczędzam stresu mężowi

no wiesz?
nawet sadzonkę werbeny dostałaś?
przyznaj się gdzieś na zakupach była
ale na priva, bo zaraz wszystko wykupią
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 11:44, 10 cze 2015

Do góry
ściąga skopiowana od Małej Mi
Mala_Mi napisał(a)

lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu

Mały ogród Kasi 11:12, 10 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Szałwia omszona - Salvia nemorosa (tyle było w nazwie)
szałwia blaukonigin
caradonny nie mieli, chyba że ta pierwsza to jest caradonna
2 jeżówki green eye - prawdę mówiąc moje sadzoneczki co po 3 zeta w bied kupiłam są już 3 razy większe. Ale wzięłam, bo mam za mało

mowisz, ze pomponella? taka jakaś inna z pąka; a nie oszukali Cię
tak czy siak i tak piękna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:01, 10 cze 2015

Do góry
Anito ja też lubię kolorki Zabiegi z żurawkami opisałem dwa posty wyżej w odpowiedzi do Alicji
Dodatkowo mogę dodać, że jak czasem przypali się jakiś listek co przy takich upałach jak ostatnio jest bardzo prawdopodobne to obrywam. Kwiatostany w pierwszym roku obrywam, aby roślina nie wysilała się na kwiaty i nasiona. Później zostawiam żeby zakwitły, ale też za długo nie zostawiam kwiatostanów by nie szły w nasiona, a w liście. Na bieżąco średnio co dwa trzy sezony dzielę, aby wymieniać na nowe rośliny.

Alka dziękuje bardzo kulki miałem od bardzo dawna i nawet w sporej ilości bo było ich 10 i zawsze cięte, ale pod odkryciu ogrodowiska poznałem ich potencjał Ja jesienią też planuję już ostatni wypad po buksy, przywiózłbym sobie z chęcią na zapas, ale nie mam gdzie sadzić

Kasiu mnie też czeka sadzonkowanie odrostów Ice Dance, a z 4 kęp będzie ich sporo, ale cieszę się z tego bo dzięki temu koszt drugiego ogrodu się zmniejsza, niestety krzewów i drzew nie da się łatwo pozyskać, a szkoda

Agnieszko roślinek nawet sporo kwitnie, a dopiero się zacznie bo mnóstwo jest w pąkach, niestety wkradły się też dwie pomyłki i mam zgryz kolorystyczny na nowej rabacie, ale jakoś będę musiał teraz przecierpieć
Plamkami na różach zbytnio się nie martwię, ale na wszelki wypadek wolę zadziałać i pilnować rozwoju sytuacji bo mam malutkie krzewy i szybko mogłyby stracić listki

Jadwiszka szałwia to Blue Quuen i kupiona stacjonarnie w szkółce Wróblewscy, jestem z niej bardzo zadowolony bo ma fajne zwarte i sztywne pędy

Danusiu spotkanie miało być dość kameralne i nie był założony wątek, ale zebrało się więcej osób więc będzie lepiej Może by wypadało w ostatniej chwili założyć wątek, aby było wiadomo co i jak
Starorzecze na górce 10:53, 10 cze 2015

Do góry
inag napisał(a)
ja też zawsze boję się zamawiać przez internet rośliny. Cieszę się chociaż z tych żurawek, że takie ładne przyszły.. A z kupowaniem sadzonek przez allegro już skończyłam na dobre. Wszystkie zakupy tam były porażką w moich centrach ogrodniczych są szałwie ale oczywiście odmian nie znają! Tak jest ze wszystkim. Jak pytam o odmianę żurawek to patrzą na mnie jak na wariata...

Niestety to częsta przypadłośc, idzie się do CO z przekonaniem, że rośliny są im raczej dobrze znane, a tam opis ogólnikowy, typu: szałwia niebieska, szałwia fioletowa... I to i tak dużo, bo chociaż przymiotnik jest
Co jakiś czas niestety skuszę się na zakup przez net, ale doświadczenia mam takie, że im wieksza firma tym gorzej: czas realizacji ponad miesięczy, rosliny powrzucane do kartonu, poturbowane i czesto z chorobami, do tego niejednokrotnie pomylone, ech.

Mały ogród Kasi 10:53, 10 cze 2015

Do góry
Szałwia omszona - Salvia nemorosa Amathyst
szałwia blaukonigin
caradonny nie mieli,

Droga do spełnienia 10:27, 10 cze 2015

Do góry
hej dziewczyny

jezówki mi bardzo szkoda nie wiem co się jej stało, praktycznie dwie sadzonki padły
ale zostawiłam może gdzieś w przyszłym roku odbije
przelana nie była sucho też nie miała nie wiem co się stało moze robale jakies albo grzyb albo kot?

w ogóle na tej rabacie-skarpie wszystko jakoś slabo rośnie
jedynie łubin daje radę chociaż 2 też padły ale jeden odbił
no i szałwia omszona daje radę
z przetaczników 6 ocalały 3
ale już nie ruszam
zobaczymy czy się coś będzie działo czy nie
szkoda mi już tak coś dosadzać a z drugiej strony to rabatka przy samym wejściu
zobaczymy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:00, 10 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Łukasz co to za obłedna szałwia? i skąd? Pragnę takiej

Zmienić pobojowisko w ogród... 09:56, 10 cze 2015

Do góry
O jak ładnie a ileż u Ciebie kolorów , ta szałwia to rewelacyjnie wygląda, może moja dziś przyjdzie , i turzyca jakby większa, chyba trochę podskoczyła? Pomarańczko cud malina Jak byś kiedyś dosadzała sobie malin to ja mogę Ci polecić żółtą, dostałam w tamtym roku od koleżanki z pracy, ma super wielkie mięsiste owoce Ale jak się patrzę, to u Ciebie wszystko jakoś podskoczyło, lałaś już czymś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies