Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kwiatki i rabatki u Elizy 17:51, 22 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Szałwia i żylistek imponujące. Jukki też bedą imponujace jak zakwitna. Pozdrówka.

Jak zwykle czekam na juki, uwielbiam jak kwitną, są takie egzotyczne.
Tu ma być ogród :) 09:57, 22 cze 2015

Do góry
Czy moja szałwia kupiona za jedyne 3 zł/szt jako nn mogłaby się okazać Caradonną?

Może jakieś wprawne oko wychwyci na tych zdjęciach i prośba do Kasi (siakowej) - wrzuć zbliżenia swojej.
Czy u Caradonny łodygi są całe purpurowe, czy na dole zielone, a potem przechodzą z zieleni w lekką purpurę, by tam gdzie rozpoczyna kwitnąć być już całkiem w kolorze purpury?
Bo tak właśnie jest w przypadku tej mojej.

A tu jeszcze jedna nowość, której nie pokazywałam - trzmielina oskrzydlona

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:09, 22 cze 2015

Do góry
Aniu, ja bym mimo wszystko szałwię posadziła do gruntu, ponieważ ona niedługo będzie przekwitać. Nawet jeżeli ją przytniesz, to ona odbije, ale już nie tak obficie, żeby rosnąć samotnie. Ja bym w doniczkę posadziła np. lobelię, bo kwitnie długo i po przycięciu bardzo ładnie powtarza kwitnienie. Szałwia w tej doniczce nie poszaleje, a w gruncie ma szansę jeszcze w tym roku ładnie się rozkrzewić. Posadzić ją można przy różach. Zajrzyj do Przemka, jego róże z szałwią wyglądają pięknie.
Ogródek Anity 09:02, 22 cze 2015

Do góry
Ta szałwia! miodzio

Anitko jak nie przyjadę w sobotę, nie obrazisz się? Nadal nie wiem czy M wyjeżdża znowu do Niemiec (on też jeszcze nie wie..) a Młodej mi żal, bo nadal zdezorientowana bo nas na zmianę nie ma co chwilę

pozdrówka!
k.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:46, 22 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

a to z all zupelnie przypadkowo znaleziona Pani, przesympatyczna, komunikatywna, nie chciała sprzedać niekwitnącego małego przetacznika niebieskiego bo tylko takie jej zostały, przesyłka swietnie zabezpieczona, kazda roslinka w tubie kartonowej, szałwia caradonna w rózowych doniczkach i jeszcez jeden przetacznik gratis

A dasz namiar?
Ogródek Anity 08:41, 22 cze 2015

Do góry
szałwia mnie zachwyciła, w naturze tez taki ciemny fiolet?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:59, 22 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)
Zakupy poczyniłaś superaśne, oczywiście szałwii najbardziej Ci zazdroszczę. Ja mam embargo po wpadce z przetacznikami. Muszę przeczekać by nie zaognić

a to z all zupelnie przypadkowo znaleziona Pani, przesympatyczna, komunikatywna, nie chciała sprzedać niekwitnącego małego przetacznika niebieskiego bo tylko takie jej zostały, przesyłka swietnie zabezpieczona, kazda roslinka w tubie kartonowej, szałwia caradonna w rózowych doniczkach i jeszcez jeden przetacznik gratis
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:00, 22 cze 2015

Do góry
muszę się odnieść choć zaliczyłam tylko 585 jak na razie ...

Madżenka przede wszystkim stworzyłas miejsce daleko poza "chelsea" nawet ... daleko "w sensie" (obezwładnia mnie to okrslenie ... nie wierzę, że sama użyłam ) ... zatem w sensie oni są w tyle ...

szalejąca wśród kulek i z panorama kulek (ten berberys ma kłaczki do obciachania denerwująco sterczą ) stipa musi być zmutowana albo pasiesz ją czymś tajemniczym bo wyjątkowo "roztyta" ... aspiryna to samo ..

róże ... cała jestem w sznitach po sobotnim podwiązywaniu dam - poczuły grawitację ... ale jak zyć bez róż ... muszę pedantycznie przeanalizować Twoje z nich kolaże bo wyglądają zjawiskowo w tandemach kolorystycznych ... nadal mnie złości mój James ... u mnie postanowił być "innom" różą ... daje mu rok ... dobrze, że choć pachnie
...

szałwia tworzy piękne kolorystyczne plamy ... Tytuskowi w nich do twarzy

i lawenda ... gdy nabyłam pierwsze sześciopaki wyczytałam na karteczce okreslenie "lawenda żywopłotowa" ... obśmiałam jak niegdyś carex (co w moim mniemaniu błędnie został okrzyknięty turzycą ... oj było się ignorantka ) ... ironizowałam iż lawenda nie może być "żywopłotowa" ... no bo jak ... po kilku latach stwierdzam ktoś wiedział co pisze ... moja viva minimalnie podcinana zaiste stanowi żywopłot ... tyle, ze pokładający się ciut ale jak prawie metrowe kłosy ? kwiaty ? (co ma lawenda? ) ... mają się nie pokładać ? ...

wciąż pieszczę w pamięci obrazki róż i ogrodu idealnego i lecę na 586 ...
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:07, 21 cze 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ewelinko szałwia, róże i stipaNo pięknie wygladaja w swoim towarzystwie.Chyba też takie miejsce u siebie muszę stworzyć

Dziękuję, dziękuję, ja odgapiłam więc spokojnie powielaj
Kwiatki i rabatki u Elizy 22:44, 21 cze 2015

Do góry
Szałwia i żylistek imponujące. Jukki też bedą imponujace jak zakwitna. Pozdrówka.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:44, 21 cze 2015

Do góry
Ewelinko szałwia, róże i stipaNo pięknie wygladaja w swoim towarzystwie.Chyba też takie miejsce u siebie muszę stworzyć
Ogródek Iwony 22:35, 21 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Violu, to jest firletka smółka, za nią jest szałwia. Dobrze zobaczyłaś. Jak firletka przekwitnie, to ją przytnę. Wtedy szałwia zajmie jej miejsce, a ona w cieniu żurawki będzie tylko zadarniać ziemię. Nie wiem, czy można ją wysiać, jak będę robić sadzonki, pomyślę o tobie. Buziak

Dzięki Iwonko, poczytam jeszcze o sianiu firletki, bo nic o niej nie wiem.
Ogródek Iwony 22:30, 21 cze 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, to jest firletka, ta różowa? Cudowna, muszę posiać, będzie w przyszłym roku. A za firletką masz szałwię , tak ?

Violu, to jest firletka smółka, za nią jest szałwia. Dobrze zobaczyłaś. Jak firletka przekwitnie, to ją przytnę. Wtedy szałwia zajmie jej miejsce, a ona w cieniu żurawki będzie tylko zadarniać ziemię. Nie wiem, czy można ją wysiać, jak będę robić sadzonki, pomyślę o tobie. Buziak
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:03, 21 cze 2015

Do góry
PS. u mnie szałwia w stale wilgotnym miejscu częściowo zgniła.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:00, 21 cze 2015

Do góry
Szałwia i przetacznik lubią patelnię i jakoś specjalnie nie przeszkadza im susza. U mnie na okropnej patelni przetacznik fioletowy omdlewał tylko, a już ten niski różowy wcale. Stipa nie wiem, ale jak teraz nie podlałam mojej kupionej jedynej w doniczce, to po przesuszeniu zaschły całkiem końcówki, w sumie to tak do połowy zaschła .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:00, 21 cze 2015

Do góry
Ja mam słonecznie ol dej... stipa da radę, szałwia też... nie podlewam teraz. Jedynie w pierwszym roku po sadzeniu trochę wody dostawały. No... czasem się zlituję i szałwię nawodnię ale tylko w czasie megaaa upałów.

PS.
Patelnia to u mnie jest przy południowej elewacji domu. Mam tam jedna rabatkę i tam jednak podlewam roślinki.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:49, 21 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Ale podlewasz? Bo ja w tym miejscu i tak musze pociagnac nitke i zastanawiam sie czy nawadniajaca czy doprowadzajacą dalej..

Jedynie szałwię ale to przez wzgląd na sąsiednie Bukszpany dostaje jej się trochę - a poza tym szałwia rośnie u mnie trochę pod okapem domu i tam deszcze nie zawsze dociera
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:33, 21 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Mój eM kupił mi dwie małe doniczki, wypadało coś w nie posadzić. Padło na szałwię. Troszkę jej będzie chyba przyciasno.

Aniu, szałwia faktycznie będzie miała za ciasno. Z tego co widzę to jest ta sama co ja mam, a ona rośnie duża.
Ogródek Anity 20:57, 21 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)

I tutaj też jest pełno róz, ale jeszcze nie rozkwitły

Ale czadowa ta szałwia
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:07, 21 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)

Coś pięknego !
Przez takie obrazki czuję, że się zarażam "różyczką"
PS. jaką masz odmianę szałwii ??

Bo to tak działa na podaj dalej i co zrobić, przecież to nieuleczalne wiadomo
Szałwia Sensation Deep Blue prawdopodobnie, bo przecież nie pamiętam, a kartki nie było. Teraz dopiero zdjęcie robię etykiety w ogrodniczym jak kupuję, bo większość roślin mam bezimiennych wcześniej kupowanych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies