Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 10:09, 27 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu piszesz, że do Pomponelli bodziszki pasują, a czy one nadają się do półcienia? I co dłużej kwitnie bodziszki, kocimiętka czy szałwia? Potrzebuję czegoś do podsadzenia Pomponelli tylko do półcienia i co by kwitło dłuuuuuuuugo, doradź.

UlaB napisał(a)

ja tez do półcienia bodziszek powinien udzwignąć
na razie rozważam jarzmianke, rutewke i orliki oczywiscie, ale to długo nie kwitnie

ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu co dłużej kwitnie przetaczniki czy szałwie? I co ładniejsze?

Odpowiedz jedna na wszystkie pytania. Zakładam, że to ma być posadzone PRZED Pomponellą.

Zależy wszytko jaki półcień.
Z tej listy zdecydowanie najlepsze są bodziszki, jarzmianka.
Bodziszek himalajski kwitnie długo i kwitnie nawet w cieniu.. czerwony też sobie poradzi (ale kwitnienie mniej obfite niż na słoneczku).

O jarzmiance się nie wypowiadam, bo do tej pory ona u mnie nie zachwycała, ale może dlatego, że kupowałam malutkie kłącza.. i potrzebowały 3 lat by urosnąć. Nauczka.. jak się chce mieć efekt szybko to nie kupuje się kłączy tylko rośliny.

"bodziszki, kocimiętka czy szałwia" - jakie bodziszki, jaka kocimiętka i jaka szałwia?? W zależności od odmiany jest pora kwitnienia i długość.

Zwykła kocimiętka kwitnie wcześnie, ale teraz już kończy kwitnienie, po przycięciu jest brzydka.. róża jeszcze kwitnie..
Odmianowe kocimiętki są za wysokie przed różę, chyba, że z boku jako uzupełnienie rabaty. Kwitną teraz, razem z różą. Jak przekwitną przycinamy i są brzydkie póki nie odbiją.

Szałwie tylko te kompaktowe, bo inne na front za wysokie..
Najbardziej spektakularnie kwitną szałwie Kwitną razem z różami tworząc super duet. Dla mnie to połączenie jest boskie.

Przetaczników jest tak dużo, że kwestia jaki?
Ja ciągle mam niefortunnie posadzone przetaczniki i nie będę się wypowiadać. Dla przetaczników ma za ciężką też glebę i mi grymaszą. Bez problemów rośnie tylko przetacznik Christa, ale on jest bardzo wysoki, po 2 latach będzie wyższy niż Pomponella. Reszta się dusi w mojej glinie.. na skalniaku maja za sucho, a na rabatach za gliniasto. Ale chyba kwitną dłużej niż szałwia, ale mniej obficie.

Bodziszek z tych fajnych, ale niestety NN

Mala_Mi 10:45, 27 cze 2015

Justyna, Kasya - lawendy białe i różowe źle zimują, kwiaty mają małe, są nijakie. kwitną później.. ale to moja opinia. Lawend mam różne rodzaje, bo kiedyś posadziłam katalpę w skarpetce lawendowej z 3 odmian. Lawenda w mojej glinie i pod drzewem padała, to dosadzałam to co udało się kupić.. Jak katalpa się rozrosła i był już za duży cień, to lawendę poprzesadzałam, niskie poszły przed Pomponellę, a wysokie na skalniak.. I mam taki misz-masz.
Mala_Mi 10:47, 27 cze 2015

Jola, Karola -

ZielonaAnia75 15:24, 27 cze 2015

Aniu bardzo dziękuję za informacje. Czyli szałwia zostaje i bodziszki-do wyboru Ok. Tak kupuję i sadzę. A tak w ogóle to mam ten problem co posadzić, jak skomponować przez Twoją Pomponellę, bo się w niej zakochałam Na zdjęciach jest UROCZA
AgnieszkaW 16:30, 27 cze 2015

Aniu, Pomponella coraz bardziej zaczyna mi się podobać, bo bezproblemowa i zawsze dobrze wygląda. Bodziszki bardzo lubię, szybko zakrywają powierzchnię. Ten Twój NN jest śliczny. Juki już ci kwitną??? U mnie jeszcze, będzie w tym roku kwiatostanów sztuk 3 (w zeszłym 28). Ściskam mocno
17:42, 27 cze 2015
gdzies wyczytałam ze nie rozróżniasz rózy WiliamS i Goethe u mnie fotka akurat mam obok posadzone i po pokroju krzaka poznasz.

bodziszek - kurcze własnie mi przyszły z netu, sadzony po 1 badylku maja (oszuści) ..bodziszek czerwony odmiana Vision Pink ....wydaje mi się że identyczny jest

a lawendy?- ..no trudno chciałam rózowiutką mgiełkę ...najwyzej w przyszłym roku zmienie zeznania i co innego bede chcieć!
Urszulla 18:55, 27 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)
Jola, Karola -

Na te ujęcia mogłabym patrzyć codzienniePozdrawiam
monteverde 20:31, 27 cze 2015

admete 08:13, 28 cze 2015

Aniu wzięłam się za nadrabianie u Ciebie
tylko miesiąc wstecz, ale i tak wrażenia są niesamowite z takiej porcji kwiecia która cały czas się zmienia i przeplata

Przepraszam za posta giganta który mi niechcący wyszedł
Ale spędziłam u Ciebie wszystkie moje kawy z 3 dni - i to był niesamowity czas!!!!!!
Jesteś moim guru bylinowym i nie tylko

Chyba podzielę posta bo za dużo w nim zdjęć

--------------------

Twoja kolekcja piwonii powala!!!!!!

-------------

obłędne masz naparstnice!!!!

--------------

Raj na ziemi

-----------

Aniu czy na tym zdjęciu jest ta szałwia deep blue?

-----------

Aniu przykro mi strasznie z powodu jodeł
to straszne że tak duże i piękne drzewa padają i nic nie mozna z tym zrobić

----------------

Kolejne cudowne zdjęcie i kompozycja

---------------

Mala_Mi napisał(a)

Pierwsze martagony zaczynają

musiałam wygoglować co to za jedna
Aniu u Ciebie to jak w encyklopedii roślin tylko na żywo
na listę chciejstw zapisuję - tylko białą , spojrzałam na cenę, trochę drogie te piękności

--------------

Mala_Mi napisał(a)

Dlatego agrest rośnie z liliowcami, pomiędzy krokusy, tulipany, irysy, lilie i naprastnice A to wszytko w mini sadzie

I ja będę za rok czy na jesieni sadzić agrest i porzeczkę na pniu między pełniki pod lasem

--------------

Niesamowicie z tym powojnikiem tez się czaję na takie "inne" okazy

admete 08:14, 28 cze 2015

Ania wywijasz na tej desce zawodowo!!!!!

--------------

Rany cudowna jest!!!!!!

---------------

Aniu też mnie bardzo interesuje jak podpinasz róże

link do druciku już nie istnieje

Mala_Mi napisał(a)

Taki drucik

Szpilki takie

a masz zdjęcie takie z mocowania? jak róże jeszcze nie tak rozkrzaczone?

---------------

Mam maciupinka kępuszkę tego pełnika - ale go uwielbiam
Super patrzeć na Twój pomarańczowy busz

Mala_Mi napisał(a)

Nie ma za co przepraszać .. mam fisia na byliny.. i to wielkiego fisia

---------------

Cudowny front!!!!

w sumie mam cuś podobnego , klon jest, kulki som, i czosnki też

---------------

Aniu te naparstnice w tle są niebieskie? fioletowe?
mam tylko różowe i jedna białą, jak coś mogę poprosić o wpisanie na listę siewek???

---------