Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kolorowe rabaty 13:19, 26 sie 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

niedzielny poranek powitał mnie deszczowo ... to zaaplikowałam sobie dawkę koloru i słońca u Ciebie ... trochę się nabiegałam ... ta pierwsza kombinacja "nadburzańska" też mnie ujęła choć wspomnień z ziemi nad Bugiem niestety nie mam ... chętnie machnę sobie taką kopię tylko Martuś w wolnej chwili oświeć co tu masz ...

a rabata nr 1 ... hmmm ... wiesz, że faktycznie coś mi przypomina ...

buźka na niedzielę

Iza dalie w większości ,konkrety gdzieś w pudełeczku są
Buziaki
Zieleń to życie 2012 13:08, 26 sie 2012

Do góry
Choisya Ternata "Brica" - Czojsia trójlistkowa - śliczny cytrynkowy krzew, ponoć kwitnie na biało

Bardzo ładne, błyszczące listki.
Ogrodnik mimo woli 13:04, 26 sie 2012

Do góry
A ja dziś poszłam wykorzystać ostatnie dni pogody.... tzn wykorzystuję prawie codziennie.... od spotkania coś sie należy i dla mnie w tym moim ogrodzie..... i dla pozazdroszczenia tym co pada deszcz... u nas wieje, ale jeszcze ładnie .... w nocy popadało wiec dało sietrochę podziubać chwaścików.... Wpadłam na nowy pomysł reorganizacji ogrodowych..... nawet mam zgodę od mojego M dla nowych poczynań.....
A wiec..... (nie powinno sietak zaczynać zdania .....wiem)
1. Przed konstrowersyjnym jałowcem powstanie powiększona rabatka na wrzosy i wrzośce..... podwyrzszona z lekka, by woda zimą nie stała , bo tego te rośłinki nie lubią....... na prawo powstanie placyk.. na ustawienei karmników na zimę. Dobre miesce do obserwacji.. i z kostki łatwiej bedzie siesprzątał oto co nabrudzą i rozsypią ptaszki...... czyli poszerzamy o jakieś 1,5 m.
2. Liliowce które na wąskei przejscie sie rzucają pod kosiarkę i są posadzone na podwyższonej rabacie.. przesadzę za skalniak pod cyprysy..będzie 8 metrów rabaty liliowcowej a w miejsce liliowców.... posadzę coś.... nie wiem co..ale coś posadzę....
3. Wyrzucam spod frontu powojnika... nie wiem gdzie, ale napewno eksmisja.... trawki stipy jużczekają na posadzenie..zastanawiam sietylko czy zostawić tam cebulki czy je też wyeksmitować?????

Te dwa punkty to teraz priorytet prac w ogrodzie

A to wszystko wymyśłiłam odpoczywając tak:

Jaki wniosek.. nie mogę odpoczywać, bo za dużo czasu na myślenie.......
Kolorowe rabaty 13:02, 26 sie 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

Nieprawdopodobne, co za piękna kompozycja!
Śliczne barwne zestawienia u Ciebie, to mi się podoba najbardziej i myślę o takim właśnie aranżowaniu rabat u mnie. No i zdjęcia doskonale oddają to co chcesz pokazać, a to niełatwe, gratuluję i podziwiam...

Jak" szefowa dopadnie" to nie da rady ja troszkę dalej mieszkam to mam misz masz i wieś )))))))
Pozdrawiam serdecznie
Zieleń to życie 2012 13:01, 26 sie 2012

Do góry
Phlox Fujiyama - nie wiem czy to nowość, ale ładne

Kiepskie zdjęcie, bo zamiast na kwiatach, skupiłam się na etykiecie
Kolorowe rabaty 13:00, 26 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Rabata nr 1
tak wygląda teraz ...będzie troszkę zmian z wiadomych przyczyn

A myślałem, że u mnie jest ciasno

Ledwie te czerwone żurawki widać

Sebciu to tylko pozory.Żurawki są od Finki jeszcze nie włożyłam,wyleci rząd jednorocznych tytoni ,begonii i matko skleroza ...,a żeniszków oraz zielistka domowa i puchy
Po obu stronach hortensji "L"są w donicach dwie inne "S.D."i "Bobo"
Miskanta wsadziłam tego zielonego na sezon bo to będzie przecież wielkie.Mam już na jego miejsce tego co z prawika rośnie .Nie bój żaby Chopie
Zieleń to życie 2012 12:56, 26 sie 2012

Do góry
Magnolia Sunrise
Piękne duże liście i kwiaty w kształcie kielicha.

Zieleń to życie 2012 12:52, 26 sie 2012

Do góry
Drzewko o niesamowitych liściach, niestety nie wiem jak się nazywa, nie było etykiety, a na stoisku odbywało się spotkanie, nie chciałam przeszkadzać, więc niestety nie wiem,a szkoda, chętnie bym takie u siebie widziała

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:50, 26 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziewczyny fotka zakupowa będzie jutro. Czekałam na tą Finkę i czekałam, potem rozsypałam dolomit pod lawendy i perukowce, przycięłam brzydkie listki żurawkom, ciemno się zrobiło i znowu czekałam... No z przygodami, ale dziewczyna dotarła cało, choć zmęczona okrutnie... Wpadła i wypadła, zaledwie 1 fotkę mamy, po ciemku i tak na szybko Finka ma nowy kolor włosów - baaardzo twarzowy

Kiedy Finka jeszcze nie ukazała nam swojej twarzy na forum pierwsze zdjęcia w zimowej scenerii były w ciemnej peruce
Piękna Czerń i Biel,Biel i Czerń .
Pozdrawiam serdecznie obie dziewczyny
Zieleń to życie 2012 12:46, 26 sie 2012

Do góry
I żeby nie było, że tylko narzekam, to kilka roślinek, na które zwróciłam uwagę.

Hydrangea quercifolia Little Honey ® - hortensja dębolistna

Zimozielony ogród przy białym domu 12:28, 26 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

wracam ciągle to tego zdjęcia, bo poszukuję pomysłu na "drewutnię" i ta koncepcja "drewutni" a w zasadzie schowka na drewno bardzo mi się spodobała...
Adaptacja dzikiej łąki, czyli zmagania czas zacząć... 12:25, 26 sie 2012

Do góry
Bardziej "poszaleć" można w tym miejscu. Niestety jest całkowicie zasłonięte i nie dochodzi tam słońce, usytuowane od strony północnej. W dodatku jest dość wilgotno. Ta "dziura" w ziemi to okienko w piwnicy i musi tam być, natomiadt po prawej to ogrodzenie sąsiadki, zarówno ta siatka jak i dechy.
Myślałam, żeby zasłonić to panelami lamelowymi, które wcześniej pomaluje się na jakiś ładniejszy kolor

Ten fragment zamierzam oddzielić wyższym płotkiem, który miałby za zadanie uniemożliwić tam dostęp psiakom - zarówno moim, które czasem będą biegać po frontowej części, jak i pozostałym dwóm "stróżom". Jak widać lubią się tam wylegiwać i przy okazji skakać łapami na ścianę pod moim oknem. W tej chwili jest tam postawiony mały kojec z domu i budowlana kastra, w której Ziuta sobie "pływa".

Myślałam nad usypaniem górki i założeniem tam rabaty, a na płaskim wysiać trawę. Tylko jakoś nie mam wizji na tą rabatę - na pewno żadne bluszcze ani nic, co będzie mi się wspinało po mieszkaniu

Zrobiłam takie małe "czystki' w photoshopie, jakby to wyglądało przekopane i z założonymi panelami.

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:14, 26 sie 2012

Do góry
Chyba cabaret ma szersze liście , te są wąskie i długie z cieniutkim jasnym paseczkiem w środku:

Huba 12:08, 26 sie 2012

Do góry
To śliwa ma ponad 25 lat. Od 5 lat nie rodzi owoców- ja pamiętam 2 lata jak miała pyszne, okrągłe śliwki czerwonofioletowe aż 5 sztuk. Ale mój M. nie może się rozstać z drzewami i kiedy sytuacja go do tego zmusza to je wycina. Postanowiłam więc ją obciąć i zostawić tylko główny konar aby puścić po niej bluszcz.
Najpierw ją okopałam i zasadziłam bluszcz. Doznałam szoku gdy w ciągu 3 dni po okopaniu wyrosła na niej huba. Slodki sok zaczął wyciekać przez korę jakby drzewo płakało. Teraz już go nie ma, żal gdyby miało się męczyć penetrowane przez grzyba od wewnątrz.
Widok z góry

Widok z przodu

Ogród Magdalenka 12:02, 26 sie 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

dzień dobry z tą uroczą kompozycją rojników ... ale się rozpychają ... a ptaszki ... no a ptaszki to już jak kropek nad "i" ... miłej niedzieli

Rewelacja - kompozycja doskonała.
Mój kawałek raju II 11:51, 26 sie 2012

Do góry
idę gotować obiad, potem będę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:50, 26 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
wczoraj, tę rabatę najpierw plewiłam, potem powiększałam, potem kancik i na końcu żurawki; po żurawkach wzięłam się za przesadzanie traw na tę rabatę; jest parę fot, potem było za ciemno; dziś uwiecznię

tu już cosik posadzone, a konkretnie, te 36 żurawek sadził mężuś

no to coś w liczbie 36 to konkretnie bardzo !!! ... u mnie to nawet konkret w nawiasie zamkniętym już by był

kawka późna ... już chyba wszędzie się skompromitowałam tym, że zaspałam ... mam w plecy poranek ... nie mam obiadu za to relaksacyjnie siem sobie szwędam i chyba myślę, że wszystko samo się zrobi ...

buźka
Kolorowe rabaty 11:48, 26 sie 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Nieprawdopodobne, co za piękna kompozycja!
Śliczne barwne zestawienia u Ciebie, to mi się podoba najbardziej i myślę o takim właśnie aranżowaniu rabat u mnie. No i zdjęcia doskonale oddają to co chcesz pokazać, a to niełatwe, gratuluję i podziwiam...
Kolorowe rabaty 11:45, 26 sie 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Rabata nr 1
tak wygląda teraz ...będzie troszkę zmian z wiadomych przyczyn

A myślałem, że u mnie jest ciasno

Ledwie te czerwone żurawki widać
Ogród Magdalenka 11:43, 26 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Carexy evergold przed żurawkami ....

Przepiękne rojniki!!! Uwielbiam je... Twoje z ptaszkami są niesamowite
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies