Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 00:18, 15 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenka u mnie była dzielić potowra Pogoda była piękna. A zobaczcie jaki dres miała Irenka!!!

Twoje kaloszki by pasowały Irence....
I postuluję by nie pisać, że u Irenki ruch wielki, bo nam się kobieta płoszy i potem milczy..... a tak być nie może.... ja się nie zgadzam..... bez Irenki jest smutno strasznie......

Oczywiście 3 śliczne potwory skomentowałam u Noemi
O....! 00:07, 15 paź 2012

Do góry
Irenko, Aniu, no ja też lubię brzozy ... choć kiedyś Zbysiu napisał mi, ze brzozy to 'pijaki i śmieciarze' ( o ile się nie mylę co do drugiego słowa...) i oczywiscie...miał rację.. ale maja też walory i dzięki nim je lubimy

Moniko, dzięki ... to jeszcze taki dzisiejszy...o, już wczorajszy widoczek...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:02, 15 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Stożki bukszpanowe z miskantami Morning light, podsadzone ostrokrzewem Golden Gem, który narazie jest jednak mało żółty )

Ta rabata boska, taka właśnie mi się marzy
Obsesja stożkowo-bukszpanowa w pełni
ten ostrokrzew rzeczywiście coś mało żółty, pamiętam go z różnych realizacji Danusi, śliczny jest

dzięki Kasik rabata powstawała kilka miesięcy, najpierw były same stożki, potem przesadziłam do nich Miskanty jak w czerwcu zdobyłam miskanty Variegata na hortensjową, ale nadal czegoś brakowało... i w końcu trafiłam w jednym ogrodniczym te ostrokrzewy są mało żółte, bo stały długo w zacienionym miejscu i podobno zzieleniały ale już się znowu przebarwiają, więc wiosną powinny być znowu żółte ))) a jak tak się nie stanie to im odwiozę w ramach reklamacji )
Na stożkach trenuję formowanie przy użyciu nowych nożyć do stożków zakupionych u Danusi wyglądają teraz znacznie lepiej niż jak były kupione mam nadzieję, że z czasem dojdę do super wprawy
W cieniu - zacieniona 23:47, 14 paź 2012

Do góry
...zostawiam trochę ciepełka.
Ogródek na trzy lata 23:46, 14 paź 2012

Do góry

pełznie jak jakiś hatifnat muminkowy : ) Zdjęcie świetne...
Agapanty na tym tajemniczym dziedzińcu parkowym mnie zachwyciły, nieziemskie takie... Bardzo dziękuję, ze je pokazałaś, na myśl mi przyszło porównanie tego malowniczego widoku z kadrami filmu " Między niebem a piekłem".
I są ogromne takie? wygląda jakby wysokości tych pań co zdjęcie robią... Coś niezwykłego!
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:38, 14 paź 2012

Do góry
żeby nie było przesadzanie -

hortensja powędrowała z tego miejsca u góry pod grujecznik w cieniste miejsce,a na jej miejsce jak wyżej gnazdowiec
a tu gdzie teraz jest hortensja był wysoki liliowiec więc ten powędrował na miejsce gniazdowca i.t.d

przesadzanie nie zawsze szkodzi - dla niektórych roslin chyba nawet dobrze - jednak nie ma się czym chwalić
Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 23:38, 14 paź 2012

Do góry
Natomiast moje obawy o przedogródek, okazały się nieuzasadnione, Dzięki modłom i podlewaniu i spec nawozom coś drgnęło.

.
.
.
.

..... . Nie, no żartuję to zdjęcia z tego roku
Ogródek na trzy lata 23:29, 14 paź 2012

Do góry
Mnie w tamta zimę wszystkie białe agapanty wymarzły w tym roku miałam niebieskie, a białe jeszcze były za małe na kwitnienie, fajne zdjęcia kobeowych pędów, a kolorami się nie przejmuję czy pasują czy nie czerpię te kolory, aby na tą białą zimę wystarczyły, po tylu miesiącach to oczy nawet bolą od tej bieli pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 23:17, 14 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Co robić z trzema hiacyntami, które postanowiły rozpocząć wegetację?

...nie wiem Basiu...w podobnej sytuacji mam lilie...pączki są już widoczne...może zdążą?
Ogródek na trzy lata 23:15, 14 paź 2012

Do góry
My dzisiaj z powodu deszczu zmiast do bukowego lasu dotarlłysmy tylko na balkon, skąd widać ogródek, owszem widać, ale taki pstrokaty się zrobił, że nie bardzo mi się podobał. Pod płotem już jesień, a w gazonach ciągle lato, i nie zgrywa się kolorami, zupełnie się nie zgrywa. No i skosić trzeba, wilce z płotu pozdejmować, hmmm...może jutro.

Ale nic to. Minęły widoki letnie, miną i jesienne, ciekawa jestem bluszczu, wierzby już bez listków, no i długich zimowych cieni na murku. A może i nam szron się trafi? Tyle pięknych zdjęć z oszronionych poranków na forum, ale to polskie poranki, u nas na razie jeszcze za ciepło na takie zdjęcia. A może śniegowe czapeczki będą? O ile szron prawie pewny prędzej czy później, to z czapeczkami różnie bywa. Dwa lata temu był wspaniały śnieg. Sąsiedzi niemieccy szaleli od świtu z szuflami, drzewa całe białe, Amerykanie przerażeni. Jeepy utknęły w garażach. Rok temu całkiem inaczej: -16 stopni rano, śniegu zero, nawet na szron za zimno. Jeepy na ulicach, Amerykanie jak zawsze w szortach, Niemcy wyspani, nie musieli odśnieżać. A w tym roku - zobaczymy.

Przy okazji dzisiejszej deszczowej wyprawy na balkon odkrywałyśmy z małą M jak kobea swoimi purpurowymi sprężynkami kolonizuje kolejne balkonowe deseczki, co z dołu, z tarasu słabo widać:

Ogród u stóp klasztoru 23:13, 14 paź 2012

Do góry
alinak napisał(a)
tak Aniu to drugie a pierwsze... proszę bardzo .

PILLU

KAKIO

Alinko odwrotnie pierwszy to Kakio, a drugi Pillu a mnie chodziło o ten kwiat http://www.clematisy.pl/katalog-roslin/powojnik-piilu-id22.html
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:11, 14 paź 2012

Do góry
No to się Adaś rozmarzył na tą osiemnastkę... . Głęboko uśpione marzenia.. no wiesz.. tyle lat czekać na publikację - dopracowane na maksa
Gratulacje .. z okazji pełnoletności
W cieniu - zacieniona 23:09, 14 paź 2012

Do góry
Ładnie się rozrasta...
Mój 4 arowy azyl... 23:08, 14 paź 2012

Do góry
Co robić z trzema hiacyntami, które postanowiły rozpocząć wegetację?

Zielona odskocznia 23:03, 14 paź 2012

Do góry
Zobaczcie jak wyglądał wjazd w 2007r. Widać pod siatką nasze pierwsze iglaki posadzone. Już wtedy sąsiadka się martwiła, że chcemy się od niej zasłonić i próbujemy do tej pory.

Karol dopiero uczył się chodzić pies Mundek mu w tym pomagał. Niestety nie mam innych zdjęć ogrodu, nie byłam jeszcze zakręcona ogrodowo. Wtedy to myślała, że będą tylko jakieś iglaki i trawa do koszenia.

A tak wygląda na dzień dzisiejszy. Sąsiadkę jeszcze trochę widać, ale to tylko dlatego,że moje igliczki są cały czas przycinane. W tym roku w wolne miejsca pod ogrodzeniem powsadzałam tuje szmaragd, za jakiś czas dziury zarosną.
W cieniu - zacieniona 22:54, 14 paź 2012

Do góry

mają jeszcze mnóstwo pąków...
Rajski ogród Ani 22:54, 14 paź 2012

Do góry
Pod parkanem przy samej ulicy pyszniły się żółte róże podsadzone trzmieliną

Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 22:52, 14 paź 2012

Do góry
A tymczasem z przodu, po zimie rabata wygląda nieciekawie, zacząłem się martwić.

Powstaje druga cześć tarasu i w zamierzeniu rabata bylinowa - teściowa ma mieć bardziej swojsko i kwietnie. Nie czekając na dewelopera, który zaplanował ogrodzenie z siatki technicznej, zaczynam stawiać swoje. W planach ogrodowy bajer, co zobaczycie na następnych zdjęciach.
Co cieszy ruszyła również wysiana trawka, na moją rodzima glinę, położona została podsypka piach ze żwirem, na to ziemia + ziemia ogrodnicza.

W nowo postawionym murze - pierwsze testy ogrodowego bajerku

Który w zbliżeniu wygląda, jak na poniższym zdjęciu

Jak widać powstało również ogrodzenie, z którym wiąże się ciekawa historia. Projekt pochodzi z Kalifornii, który otrzymałem dzięki uprzejmości Petera A. Kirsch-Korffa, do którego napisałem zmęczony oglądaniem polskich projektów typu OBI style. Peter okazał się sympatycznym stolarzem, chętnie dzielącym się swoja wiedzą na temat stawiania płotów. A ma chłop całkiem fajne pomysły. http://www.kirsch-korff.com/Pages/styles.htm

Nowo założona rabatka bylinowa zaczyna jakoś wyglądać, dając nadzieję że coś jednak z niej będzie Niestety bukszpany (z prawej) umieszczone w donicach po zimie zaczynają umierać. Do dzisiaj pomimo zakupu drugiego kompletu, który tez niestety nie wytrzymał, nie wiem co im w tychże donicach szkodzi.

Rajski ogród Ani 22:52, 14 paź 2012

Do góry
ogromnych rozmiaiarów były też marcinki

były też trawy

Rajski ogród Ani 22:50, 14 paź 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies