Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród w Tarnowie 23:53, 24 lip 2011

Do góry
Jakie świetne zdjęcie robocze z dołkami i taczką, jak ja lubię takie obrazki
Ten ogród jak to mówi Sebek o moim - także "wycackany". Niesłychanie piękne krajobrazy za płotem.
To skarb takie miejsce na ziemi. Fajnie, że się odezwałeś, Adresik wysłałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:49, 24 lip 2011

Do góry
Deszcz i wichury nie omijają mego ogrodu i także ma gorsze dni. Ale trzeba posprzątać zawsze i poobcinać. Dziekuję za pochwały
Ogród z przeszłością 23:46, 24 lip 2011

Do góry
Jolu skosisz w poniedziałek.
Cis - Taxus 23:43, 24 lip 2011

Do góry
O to mi chodziło, jak się boisz to zrób tak właśnie
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 23:32, 24 lip 2011

Do góry
Budleje to duże krzewy, żeby były bardziej wzniosłe, można je ciąć usuwając zewnętrzne pędy w całości. Jednak niedawno spotkałam juz w sprzedaży odmiany budlei i były to krzewy karłowe.
Odmiany ‘Adonis Blue’, ‘Peacock’, ‘Purple Emperor’. Mają one zwarty pokrój, gęstsze ulistnienie, niższy wzrost oraz duże kwiatostany.

Odnośnie krzewuszki. U odmiany pstrych i obrzeżonych często obserwowanym zjawiskiem jest rewersja, czyli powrót do formy macierzystej – zielonej.
Należy je wycinac, bo zdominują resztę krzewu.
Prosimy o zdjęcie krzewu.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 23:16, 24 lip 2011

Do góry
Buk wg moich wiadomości lubi lekko kwaśną glebę. Przyczyną zrzucenia liści mogło być za głebokie posadzenie, albo zalanie (wysoki poziom wód gruntowych może się zmienił). Dobrze jest sadzić go na wzniesieniu.

Buk w zasadzie nie choruje, a jedynie atakuje go

mszyca zdobniczka bukowa, która żeruje na końcach pędów, od spodu liści. Można ją zauważyć dzięki białemu, woskowatemu nalotowi jakby wełnistym kłaczkom, lepiącym się oraz spadzi już od maja.
Wiedząc o tym trzeba pryskać profilaktycznie na mszyce. U mnie podczas Swięta Róż było trochę widac objawy na młodych liściach. Silne ataki tego szkodnika mogą spowodować zahamowanie wzrostu rośliny oraz możliwość wtórnej infekcji przez grzyby sadzakowe, co wygląda jakby liście pokryły się sadzą.

Walkę można rozpocząć już pod koniec zimy opryskując pędy, a potem w razie zauważenia objawów.
Można też obcinać pojedyncze listki lub końcówki pędów.
Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 23:06, 24 lip 2011

Do góry
Opisuj Sebku swoje doświadczenia.
A z tą glebą dla pokrzywy - nie lubi kwaśnej tak mi się wydaje, a wiem, że tam gdzie rosła pokrzywa, jak ją wyrwiemy to jest niesamowicie próchniczna gleba. Jakby pokrzywa użyźniała glebę.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:01, 24 lip 2011

Do góry
isia33 napisał(a)

...
Czyli powinnam opryskać np. Mospilanem i Sportakiem albo Mospilanem i Topsinem? Można to zrobić jednocześnie? Czy zrobić jakieś przerwy?

4. A to nie wiem co jest. Liście zrobiły się takie po przycięciu bukszpanów.

.

To raczej nie jest choroba. Zasil nawozem np. płynnym Florovitem.

Odnośnie chorób

Topsinem można także podlewać. I opryskać najpierw na grzyba. Miodówka poczeka, bo i tak się ścina liście. Najgroźniejsza jest choroba grzybowa. Czy można łaczyć preparaty - nigdzie o tym nie jest napisane na opakowaniu. Kiedyś od znajomego szkólkarza dowiedziałam się o takim połączeniu:

SCORE 5 ml / 10 l
+ TALSTAR 5 ml

po 10 dniach

NIMROD 20 ml
po 10-14 dniach

ROVRAL 20 ml
+TOPSIN 10 ml

Przędziorki MAGUS
reszta MOSPILAN

SCORE + TOPSIN dobra mieszanka
Rodzaje donic 22:46, 24 lip 2011

Do góry
Tak Sebku, rzeczywiście hydrożel bardzo dobrze trzyma. Moje pierwsze petunie na ulicy w doniczkach na ścianie bardzo rzadko podlewałam, a nie poschły. Miały żel.
System automatycznego nawadniania 22:44, 24 lip 2011

Do góry
Nitki z reguły kładzie się co 0,5 m, ale to zależy od sposobu obsadzenia rabaty.

Linia kroplująca u dystrybutora to koszt od 1,80 do 3,50 zł za mb plus szpilki (jedna kosztuje 0,70 zł).

Robiąc system zaopatruje się go w specjalny zawór do wydmuchiwania wody przed zimą z całego systemu. Do tego potrzebna jest sprężarka lub zlecenie konserwacji firmie. Jakiś mały system można "wydmuchać" domowymi sposobami.
Ogród -Dany 22:01, 24 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Napisz Dana, czym nawozisz hortensję Anabelkę bo widać, że nie kładzie się, chyba ma sztywniejsze pędy. Ja zawsze miałam z tym problem, kładły się do ziemi.

Pokazuj więcej zdjęć, a najbardziej mi zależy na zbliżeniu tych liliowców limonkowych. Czy one są pełne?

Anabelki niczym nie nawożę rośnie na słonecznym stanowisku / wszystkie rośliny uprawiam raczej ''ekologicznie '' t.j wygodnie i tanio /oczywiście oprócz doniczkowych , bo te niestety potrzebują nawożenia /.

Liliowiec j,w ..w przybliżeniu ...,

i inne ...

a tu moja ulubiona 'kosmata'

i aktualny widok ogólny ...

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 21:37, 24 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Trawy na pewno rozweselą, jak najwięcej traw na takim wzgórzu.

Tu może za kolorowo jak na Twój ogród, al;e o efekt falowania mi chodzi. Jak popatrzysz to usunę zdjęcia

A tu jeszcze jedna inspiracja "falująca"

Bardzo Ci dziękuję Danusiu.
Uśmiecham się, bo wracam do moich wizji sprzed roku. Miało być liściasto, trawiasto, bukszpanowo bylinowo. Potem poznałam ogrodowisko i trochę zakręciło mi się w głowie. Teraz wracam to starych pomysłow, ale jestem bogatsza w wiedzę na temat roślin i kompozycji dzięki Tobie i ogrodowisku. Cieszę się bardzo.
A co do zdjęć -widziałam nawet tę trawę o słusznej nazwie Coca Cola, ale nie przemawia do mnie. Wizja jak najbardziej Na wzgórzu wszystko faluje przez wiatr a teraz mogę jeszcze to podkreślić. Mam nadzieję, że mi się uda.
Ogródek Agam 20:50, 24 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ciekawa jestem tego smutnego, niebieskawego zakątka przy słupie

Danusiu, alinak zakątek za bardzo się nie zmienił. Wsadziłam dwie hortensje "Anabelle" i na tym moje rewolucje się zakończyły, nie wiem co dalej. Mam ochotę wyrzucić tego wielkiego iglaka, od strony płotu jest całkiem brązowy. No i włókninę pasuje mi wywalić.

Po słupie pnie się zmizerowany po zimie clematis i wiciokrzew.

Kostka granitowa 18:37, 24 lip 2011

Do góry
Ładnie ułożona a zdjęcia z bałaganem są jak bardziej na miejscu w fazie roboczej.

Chyba jest dobrze zrobione, bo nie widzę za dużo betonu przy krawężnikach. Trawnik urośnie do samej kostki.
Ogród Marty 18:16, 24 lip 2011

Do góry
Marto konwalnik z tych dwóch ładnie się rozrośnie. Można oddzielać młode roślinki i rozsadzać. Wtedy będzie większa powierzchnia.
Zakątek Olgi 18:10, 24 lip 2011

Do góry
Kwiaty dzielnie znoszą deszcz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:07, 24 lip 2011

Do góry
Dziekuję Ewo za inne spojrzenie na ogród i interesujące zdjęcia.
Agnieszkowy ogródek 17:09, 24 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja też bym się przestraszyła. Ciekawe co można z niej "zrobić".
Znalazłam więce info tutaj http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/66325.html

Tak, Danusiu, już to czytałam. Moje owoce na razie są zielone. Ciekawe kiedy "sfioletowieją"? Podobno wrzesień-październik. Przyznam, że jestem bardzo ciekawa ich smaku, moje dzieci też .
Cis - Taxus 16:31, 24 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jagna nie bój się. Tnij a w razie czego tak pośrodku między żółtą a czerwoną kreską, na końcu gałązki po lewej stronie, narysuj powiem czy tak To co napisała Magja to prawda/

Cis został wsadzony do wielkiej donicy o średnicy ok 70 cm. Dałam mu dobrej ziemi i chyba z wiadro biohumusu ukręconego przez moje "dżolinki" żeby miał z czego czerpać.
Wczoraj miało byc ciecie ale jak poszłam do pracy na 7 tak wróciłam przed 18 i juz na nic nie miałam czasu.
Teraz wrzucam zdjęcie z zaznaczonym kółkiem nr 3 kolor różowy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:19, 24 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tak, fryzury...no to jest nas trzy pokręcone blondynki.

Ta trzecia - Kasia - nadal na obozach z dziećmi, tęsknimy

Ewo, ciekawe jak Ty uchwyciłaś nasze spotkanie, nie mogę się doczekać
Kasia śliczna ,ale ja chyba zamówię takie kaloszki i rękawiczki jak będzie okazja u kogoś ))

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies