Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 08:44, 23 lip 2011

Kilka dni temu weszłam na drabinę, aby poprawić co nieco pnącze na kratkach i omal nie spadłam z tej drabiny!!! Zobaczyłam "kantem" oka jakieś wielkie zielone pająki ukryte w liściach! Ale się wystraszyłam!!!

Agnieszka 08:48, 23 lip 2011

Teraz sobie myślę, że bardziej przypominają małe kiście bananów, albo takie ogórki zebrane po kilka sztuk. Śmieszne! Są w identycznym kolorze jak listki akebii i dlatego trudno je było zauważyć. A dopiero co Ania pytała czy moja akebia owocuje. Potem przeczytałam w necie, że akebia w Polsce rzadko owocuje, a tu taka niespodzianka!!! Doczekać się nie mogę, ale podobno dopiero na przełomie września i października dojrzewają owoce. Zobaczymy!

Ania też ma sprawdzić u siebie na działce swoją akebię. Może też ma dla niej niespodzianki?!!!
Sebek 14:48, 23 lip 2011

Fajne te owoce, ale na szczęście nic Ci nie jest - uważaj na siebie
Gardenarium 10:29, 24 lip 2011

Ja też bym się przestraszyła. Ciekawe co można z niej "zrobić".
Znalazłam więce info tutaj http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/66325.html

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 17:09, 24 lip 2011

gardenarium napisał(a)
Ja też bym się przestraszyła. Ciekawe co można z niej "zrobić".
Znalazłam więce info tutaj http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/66325.html

Tak, Danusiu, już to czytałam. Moje owoce na razie są zielone. Ciekawe kiedy "sfioletowieją"? Podobno wrzesień-październik. Przyznam, że jestem bardzo ciekawa ich smaku, moje dzieci też .
Agnieszka 17:09, 24 lip 2011

Sebek napisał(a)
Fajne te owoce, ale na szczęście nic Ci nie jest - uważaj na siebie

Spoko, spoko. Nie spadłam! Tylko się wystraszyłam .
Agnieszka 17:14, 24 lip 2011

Zaczęliśmy też pracować w ogrodzie nad innym przedsięwzięciem. Trochę pogoda nie dopisuje, ale się nie poddajemy .

Jesienią rozpadła się naszym dzieciom huśtawka. Po prostu spróchniała i się załamała (na szczęście pod mężem, bo tak podejrzewaliśmy, że jest już mocno osłabiona; mąż ją po prostu "dobił"). Wiosną nie bardzo mieliśmy czas zająć się jakimkolwiek placem zabaw dla naszych dzieci, bo przerabialiśmy ogród. Dzieci, szczerze mówiąc, trochę się nudziły. Wszystko dawało się jakoś ogarnąć dopóki chłopcy chodzili do przedszkola, a Julcia do szkoły. Potem zaczęły się wakacje, a my wyjechaliśmy na zasłużony urlop. Kłopot zaczął się dopiero, kiedy z niego wróciliśmy, szkoły czy przedszkola nie było, rysowanie już się znudziło (no bo ile można), granie w piłkę czy kometkę również. No i co dalej? No właśnie.....
Danusza 17:15, 24 lip 2011

Agnieszka napisał(a)

Teraz sobie myślę, że bardziej przypominają małe kiście bananów, albo takie ogórki zebrane po kilka sztuk. Śmieszne! Są w identycznym kolorze jak listki akebii i dlatego trudno je było zauważyć. A dopiero co Ania pytała czy moja akebia owocuje. Potem przeczytałam w necie, że akebia w Polsce rzadko owocuje, a tu taka niespodzianka!!! Doczekać się nie mogę, ale podobno dopiero na przełomie września i października dojrzewają owoce. Zobaczymy!

Ania też ma sprawdzić u siebie na działce swoją akebię. Może też ma dla niej niespodzianki?!!!

tutaj na fb pokazują
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.251877561491504.73603.186215378057723&type=1
Agnieszka 17:22, 24 lip 2011

Całą wiosnę zastanawialiśmy się, co począć z tym fantem? Co naszym dzieciom kupić lub zrobić, aby mieli gdzie zawisnąć? Nie mogła to być kolejna konstrukcja pod huśtawkę i zjeżdżalnię, bo to już było i na koniec dzieci w ogóle nie chciały z tego korzystać. A takich niestety jest też najwięcej w sprzedaży. Nas interesowałby bardziej jakiś zestaw sprawnościowy, coś co pobudzi wyobraźnię, umożliwi jakąś zabawę a nie tylko huśtanie się... Znaleźliśmy fantastyczne ścieżki zdrowia, zestawy gimnastyczne, najprzeróżniejsze zamki i statki pirackie. Ich poważnymi wadami była jednak cena i potężne rozmiary. Trzeba byłoby poświęcić cały trawnik na taki plac, a tego nie chcieliśmy, bo chcemy mieć miejsce na inne zabawy na trawie . Był to naprawdę duży problem....Zapewne nie tylko my się z tym borykamy...
Agnieszka 17:24, 24 lip 2011

Danusza napisał(a)

tutaj na fb pokazują
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.251877561491504.73603.186215378057723&type=1

Dzięki, Danusza! Kiwi też mam, ale jeszcze nie owocowało. Mogłaby owocować w tym roku, ale musiałam ją mocno przyciąć, żeby ją przesadzić, więc może zaskoczy mnie w przyszłym roku?