Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

olga_szopa 23:24, 24 lip 2011

Danusiu ja niezmiennie zachwycam się twoim ogrodem ,ale ilekroć na niego patrzę zastanawiam się jak Ty to robisz, że jest w nim zawsze taki nienaganny porządek? Czy deszcz, czy wichury a u Ciebie zawsze wszystko jak spod igły
Gardenarium 23:49, 24 lip 2011

Deszcz i wichury nie omijają mego ogrodu i także ma gorsze dni. Ale trzeba posprzątać zawsze i poobcinać. Dziekuję za pochwały

Instagram Ogrodowiska
Monic 00:25, 25 lip 2011

Dobry wieczór, albo niemalże dzień dobry, bo już północ minęła i niebawem nowy dzień nastanie - przywitam się na początek
Wczorajsze prace ogrodowe przyprawiły mnie o ból krzyża, a dodatkowo aura nie sprzyjała wyjściom z domu, więc zasiadłam od rana do komputera i ... trafiłam na Ogrodowisko, wprost do Pani ogrodu, nie tylko bukszpanowego i straciłam cały dzień na przejrzenie i przeczytanie tego wątku. Znalazłam tu wiele cennych wskazówek, które będą mi pomocne w dalszym tworzeniu ogrodu, za które dziekuję. Swój 30 arowy ogród tworzę od paru lat, ale wciąż jeszcze wiele mu brakuje. Mój ogród jest głównie różany (ponad 250róż) i bylinowy, ale też ma mnóstwo bukszpanowych obwódek, cisowych parawanów, ciemnozielonych tuji Smaragd i Danica, które należą do moich ulubionych. Tu formy strzyżone stanowią głównie cisy i bukszpany. Przedogródek jest w bieli i ciemnej zieleni - wciąż na etapie tworzenia, ale docelowo chciałabym uzyskać wrażenie surowosci i uporządkowania, dlatego będą przeważały niskie bukszpany cięte w żywopłocik, kule i stożki, a przy nich białe róże, hortensje i piwonie. Pani ogród jest piękny - idealny po prostu, ale jednnocześnie niesamowicie kosztowny i przede wszystkim pracochłonny, za co należą się ogromne słowa uznania. Proszę pozwolić, że będę czasami po cichutku zaglądać i czerpać wiedzę z tej wspaniałej księgi
Mam pytanie odnośnie wysokich stożków - z jakiego gatunku cisa są formowane?
Pozdrawiam serdecznie
Gardenarium 09:22, 25 lip 2011

Witaj Moniko porankiem. Dziekuję, że poświęciłaś tyle czasu na mój ogród. Wiem już dlaczego trafiłaś akurat do mnie. Pewnie masz bardzo podobne upodobania (wiem, że tak - kule cisy i bukszpany oraz biały kolor w ogrodzie) i stąd google doprowadziły Cię tutaj. Bardzo jestem ciekawa Twojego ogrodu.

Bardzo zapraszam na Ogrodowisko, tyle tutaj wspaniałych ludzi, spotykamy się także, co daje nam wiele radości i miłych wspomnień. Koniecznie załóż swój wątek, koniecznie,
Będziemy wspierać i podziwiać Twoje dokonania.
Spotkanie na Święcie Róż

Instagram Ogrodowiska
Monic 10:21, 25 lip 2011

Danusiu, nie wiem, czy podołałabym prowadzeniu wątku tutaj na forum. Poza tym jest już tyle pięknych ogrodów, rozrośniętych niczym busz. Moj ogród młodziutki i choć staram się kupować większe rośliny, to i tak w porównaniu do Twoich i innych forumowiczów są miniaturowe. Niestety nasze sklepy ogrodnicze nie dysponują tak pieknymi formami krzewów. Jedyne, co mi się udało, to kupiłam strzyżone kule do donic przed drzwi frontowe. Mam też w donicach stożki z bukszpanu, ale są jeszcze małe. Resztę krzewów trzeba sobie formować samodzielnie i prowadzić do oczekiwanych form. Całe szczęście, że chociaż drzewa (lipy, brzozy i dęby) udało mi się sprowadzić w miarę duże (ok.5m). Bardzo trudno o dobrej jakości donice, krzewy i róże. Większość trzeba kupić w internetowych sklepach lub sprowadzać ze szkółek spoza miasta. A niby spore miasto, powiatowe...
Pooglądałam zdjecia z Waszych spotkań i cóż mogę powiedzieć - zazdroszczę niesamowicie Takie spotkania są bardzo sympatyczne
A do Twojego ogrodu trafiłam szukając w google informacji na temat topiar, formowania krzewów itp. Jeszcze mnóstwo pracy i dokształacania przede mną w tym temacie.
Zmartwiło mnie też to, co przeczytałam u Ciebie na jednej ze stron, że kule bukszpanowe wymarzają w zimie, mimo donic wyłożonych wewnątrz styrodurem. Czyli co - zabierać na zimę do piwnicy? Hmm, a ja je kupiłam z myślą o tym, że będą dekoracją cały rok, również w zimie.
Martek 10:27, 25 lip 2011

olga_szopa napisał(a)
Danusiu ja niezmiennie zachwycam się twoim ogrodem ,ale ilekroć na niego patrzę zastanawiam się jak Ty to robisz, że jest w nim zawsze taki nienaganny porządek? Czy deszcz, czy wichury a u Ciebie zawsze wszystko jak spod igły
Gardenarium 11:18, 25 lip 2011

Marta oczywiście skora jak zawsze do żartów. Można zobaczyć osobiście

Moniko mimo wszystko jeśli Cię najdzie chęć - zapraszam do założenia swojego wątku
Co do kul - to prawda. Nasz klimat niestety zbyt mroźny. Chodzi tu głównie o bryłę korzeniową. Ona musi po prostu byc w ziemi. Przykop donice do gruntu jak masz miejsce, albo do garażu, ale trzeba co jakiś czas podlewać Piwnica odpada, chyba że jest widna.
Podaj Moniko na PW rejon zamieszkania, może znajdę Ci jakąś szkółkę w pobliżu.

Instagram Ogrodowiska
Lena 11:34, 25 lip 2011

Jesteście niesamowici ....Te zdjęcia są oszałamiające i wnoszące inne spojrzenie na Danusi ogród.
Cudowne.
Martek 11:40, 25 lip 2011

haika 12:30, 25 lip 2011

Danusiu, gdzie w okolicy Warszawy znajdę ładne kulki na patyku z bukszpanu i trzmieliny?