Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:33, 17 sie 2012

Do góry
Ja mam tylko jedną stronę przez większą część dnia zacienioną. Mam tam hostę 'Stilleto', bluszcze, winobluszcze, tawułki arendsa i hortensję pnącą 'Miranda'. Najniższe piętro obsadzę czymś niższym np. pstrym barwinkiem, dąbrówką, runianką i najniżej kopytnikiem.
Pomiędzy hostami jest jeszcze puste miejsce.

Zielony galimatias 21:32, 17 sie 2012

Do góry
Anitko, do niedzieli nie dam rady.. a akurat ten kawałek mnie nagli, bo od pn, ruszamy z nawadnianiem.. potem już nie przerobię..
mam zdjęcie z boku:

tu ww miarę widać, że moja koncepcja zakładała powiedzmy łuk.
Obsadzenie w pierwszym rzędzie łuku począwszy od granitowej opaski domu wzdłuż krótszego boku tarasu (taras wystaje poza obrys ściany jakieś 2 metry, widać to na rysunkach wcześniejszych) aż do końca łuku - trawy i żurawki.
W drugiej linii począwszy od linii obrzeża tarasu do końca łuku - bukszpany (tu miała być rabata żwirowa). Na końcu łuku miało być ciurkadło...
W zasadzie "prawie:" jest ok, ale kusi mnie, żeby rośliny rabata zachodziła bardziej na przód tarasu i dać tam jakieś kuliste ciurkadełko małe ... może to błąd..? Bo ten kawałek jest totalnie nieregularny... a jeszcze dookoła tarasu jest zrobiona opaska z białej kostki brukowej (widać ją na zdjęciu.)

Mam jeszcze widok z góry, ale robiony jeszcze bez nasadzeń i kształt rabaty jest inny

Problem to kształt tego kawałka i opaski - dwie wykonane z różnych materiałów, co doprowadza mnie czasami do stanu rozpaczy.... no i moje zakusy wyciągnięcia rabaty na przód tarasu ...

No to teraz chyba już nic nikt nie zrozumie, bo sama się gubię...
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:31, 17 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Cynie cały czas kwitną...

Rozchodnik przed kwitnieniem...[img

Ubiorek cały czas kwitnie...[img

Piękne naparstnice i ubiorkiem się zachwycam,sadziłam dwukrotnie ale mi zmarzł.Kiedyś miałam dużo ,czasu,słońca w młodym ogrodzie a zatem więcej rabat.Z czasem wygodniejsza dla mnie stała sie pielęgnacja krzewów.
Blaski i cienie nowego życia 21:31, 17 sie 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
A z dwóch dzisiejszych spacerów naznosiłam różności i zrobiłam dekoracje letnio-jesienne
Dekoracja 1

Rewelacja, podziwiam ludzi, którzy są tak pomysłowi i z kilku jakiś listków, szyszek, kwiatków czy kamyczków potrafią zrobić cudne kompozycje
Pozdrawiam
Ogród w Holandii 21:31, 17 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Ta trawa wygląda jak rozplenica japońska odmiana 'Rubrum'. Wyjątkowa, kolekcjonerska odmiana. U mnie niestety przemarzła, mimo okrycia na zimę. Widocznie za wcześnie zdjęłam jej czapeczkę z agro. A u Ciebie pewnie cieplej, że tak ładnie się trzyma, co?
A róże, piękne, ech. Ja też wciąż po ostatniej porażce, nie mam odwagi na zakup nowej sadzonki.

Ta trawa także u mnie ma małe szanse dlatego wsadziłam w doniczkach i wyjmę na zimę a wiosną wsadze do większych doniczek i znów wsadzę na miejsce. Bo szkoda by jej było
Moja największa pasja - ogród 21:29, 17 sie 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
a o taki efekt tulipanowy mi chodzi na wiosnę, oczywiście w mniejszej skali

Kasik, ale zauważ, że tu wszystkie te tulipany sa pojedyncze i proste albo liliowe. W takiej dużej grupie to właśnie one robią wrażenie. Papuzie i strzępiaste dają wrażenie przesytu. Pewnie dlatego jak zobaczysz zdjęcia z Keuekenhof to 99% tulipanów tam sadzonych to proste tylipany pojedyncze, ewentulanie liliowe. I najczęściej jednokolorowe choć pstrokate też się zdarzają. Papuzich jest jak na lekarstwo. A kto jak kto, ale oni na prawdę znają sie na tym co zrobić żeby tulipany wyglądały pięknie Są gusta i guściki oczywiście, ale może warto przemyśleć
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:28, 17 sie 2012

Do góry
Spacerujemy i podziwiamy kwiatki u sąsiadów z letniska

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:28, 17 sie 2012

Do góry
Dzisiaj dość długo pracowałem w ogrodzie, ale jest lepiej Przesadziłem słoneczniczka i rozwara - w ich miejsce powędrowały siewki jeżówek, bo rosły obok. Mam nadzieję, że w przyszłym roku doczekam się kwiatów

Tutaj po lewej dosadzę trzy wrzosy - tylko jakie? Takie jak po prawej czy różowe?

Dzisiaj wykulkowałem lawendy - nie wiem czy nie za późno, ale trudno. Dostały od razu piachu

Ogród w Holandii 21:24, 17 sie 2012

Do góry

Ta trawa wygląda jak rozplenica japońska odmiana 'Rubrum'. Wyjątkowa, kolekcjonerska odmiana. U mnie niestety przemarzła, mimo okrycia na zimę. Widocznie za wcześnie zdjęłam jej czapeczkę z agro. A u Ciebie pewnie cieplej, że tak ładnie się trzyma, co?
A róże, piękne, ech. Ja też wciąż po ostatniej porażce, nie mam odwagi na zakup nowej sadzonki.
Kaloszki i inne butki ogrodowe 21:23, 17 sie 2012

Do góry
A ja mam takie coś, nogi Anuli po koszeniu trawnika

Mój mały raj na ziemi :) 21:22, 17 sie 2012

Do góry
A ja mam takie coś, nogi Anuli po koszeniu trawnika

Dla ułatwienia dodam, że ten widoczny trawnik - w bukszpanowie jest

W cieniu - zacieniona 21:20, 17 sie 2012

Do góry
Nowe nasadzenia...podzielenia...przesadzenia...
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:20, 17 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Len, dla tych którzy lubią i dla tych którzy może polubią.

Len jest śliczny ,miałam go -szkoda że taki wiotki.Grzybki piękne.Ja dzisiaj zerwałam podgrzybka siniejącego i kilka maślaczków.
Rododendronowy ogród II. 21:20, 17 sie 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)
Bożenko spóźnione gratulacje stówki w drugim wątku. Ciężko nadążyć u Ciebie

Myślę że mocno zwolniłam tempo, mimo że wybiła już ta setka. Dzięki Sylwia za odwiedziny.Pozdrawiam serdecznie.
Ogród z lustrem 21:18, 17 sie 2012

Do góry
Przepiękny ogród! Dla mnie idealny - uporządkowany a do tego naturalistyczny. Po prostu bajka.

Gardenarium napisał(a)

Danusiu jak nazywa się ta trawa?
Blaski i cienie nowego życia 21:17, 17 sie 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dostałam od sąsiadki hosty i juki

Chciałabym stworzyć rabatę w stylu pokazanej poniżej
http://www.ca.uky.edu/HLA/Dunwell/HakmacAureola.html
powtarzałyby się juki i hosty na przemian z trawą Hakonechloa macra 'Aureola'

Zrobiłam z ziemii podwyższenie- nie wiem czy nie za nisko PROSZĘ O RADY TECHNICZNE

Ten kopiec nie wygląda dobrze, pod tym drzewkiem wystarczą same hosty i nie musi być podwyższone, a nawet nie powinno..
Taka rabata jak pod linkiem powinna być na większej przestrzeni.

Podłużna
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:12, 17 sie 2012

Do góry
Muszę się zająć tym kawałkiem ziemi, nie wiem czy lepiej jesienią czy wiosną?

Ogród z lustrem 21:12, 17 sie 2012

Do góry

Ogród z lustrem 21:08, 17 sie 2012

Do góry

Ogród z lustrem 21:07, 17 sie 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies