Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 08:15, 02 lis 2012

Enya73 napisał(a)
Cześć Kasiu! Przybiegam spóźniona i zostawiam gratulację z okazji 100 stron Następne zapowiadają się bardzo interesująco A Ty się martwiłaś o swój projekt, a tu tyle chętnych do pomocy Wspólnymi siłami coś tu uradzimy, byle do wiosny Będzie dobrze
U mnie młyn totalny. Nie lubię dzisiejszego święta, ale dobrze że chociaż nie muszę do roboty iść.

Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Enya
Też nie lubię 1.listopada
Dalej się martwię
Kindzia 08:17, 02 lis 2012

Jaki dzień, taka pogoda Zmokliśmy wczoraj jak kury, nieprzyjemnie było. Liczyłam na to, że prognozy się sprawdzą i zacznie padać dopiero po południu. Niestety lało już przed dwunastą. Jeszcze błocko do tego doszło. Dobrze, że takie następne święto dopiero za rok.
Urszulla 09:02, 02 lis 2012

Kindziu-najgorsze dla człowieka są zmartwienia, więc głowa do góry. Pomyśl o świętach, choince, dzieciach, prezentach . A jak kotki dzisiaj.....zdaj relację......i z kopania też.......Wiosną Cię odwiedzę bo mam bliziutko. A niedziela ma być ładna, może wybiorę się z dziećmi do lasu po szyszki, bo na święta znowu będą potrzebne.
Kindzia 10:35, 02 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Kindziu-najgorsze dla człowieka są zmartwienia, więc głowa do góry. Pomyśl o świętach, choince, dzieciach, prezentach . A jak kotki dzisiaj.....zdaj relację......i z kopania też.......Wiosną Cię odwiedzę bo mam bliziutko. A niedziela ma być ładna, może wybiorę się z dziećmi do lasu po szyszki, bo na święta znowu będą potrzebne.

Nie Ula, nie martwię się. To tylko ten wczorajszy dzień...jest trudny dla mnie.
Jestem zawsze optymistycznie nastawiona do życia, zresztą nie mam na co narzekać. Układa się dobrze i w życiu prywatnym, i zawodowym
Ciekawe czy kocurki jeszcze są Wiozę im, oczywiście, kocie chrupki (jak to jedzonko mój Grześ nazywa) i mleczko.
Nie kopię już, wszystko co miałam jest zakopane i wykopane też
Róże muszę skrócić, za wysokie są i boję się, że śnieg mi je zniszczy.
Fajnie, że przyjedziesz, Asiorek też się do mnie wybiera, z Łodygowic ma blisko
Najpierw, jeszcze teraz w listopadzie, z Elą się spotkam. Muszę dogadać termin
Bardzo się cieszę na te wszystkie spotkania
JulkAd 12:14, 02 lis 2012

Kasiu slonka do pracy przy różach życzę. U.mnie też listopad smutny, ale to taki czas. Mojej Mamy już nie ma od 11 lat.
Kindzia 12:29, 02 lis 2012

JulkAd napisał(a)
Kasiu slonka do pracy przy różach życzę. U.mnie też listopad smutny, ale to taki czas. Mojej Mamy już nie ma od 11 lat.

Dzięki Julcia, byle nie lało. Nie zajmie mi to dużo czasu, szybciorkiem obciacham.
Chciałabym zacząć rysować tę rabatkę, prasowanie wiozę, do niedzieli zleci
Pa
monteverde 12:45, 02 lis 2012

Kindziu gratuluję 100 stronki pozdrawiam

a na przykrywanie ogrodowych hortensji stanowczo za wcześnie, one najbardziej boją się wiosennych przymrozków
Kindzia 13:40, 02 lis 2012

monteverde napisał(a)
Kindziu gratuluję 100 stronki pozdrawiam

a na przykrywanie ogrodowych hortensji stanowczo za wcześnie, one najbardziej boją się wiosennych przymrozków

Ale pięknota !!!! Dziękuję

No właśnie, liście jeszcze mają, tamte też miały.
Kindzia 14:04, 02 lis 2012

To o to miejsce mi chodzi. To jest południe, ale część rabaty zasłaniają tuje sąsiadów i latem wcześnie jest tam słońce. Poza tym to wilgotne miejsce. Myślałam o takim kształcie rabaty, jak myślicie?

Ten róg też myślę jest do przemeblowania, tam jest najwięcej cienia. Teraz jest tam w samym rogu pęcherznica diabolo, dwa przystrzyżone w jajo jałowce i berberysy. Na brzuchu tej nowej wyznaczonej rabatki jest miejsce na ciurkadełko, tą część widziałabym na grysie jakimś beżowym (ta mała biała kropka widoczna na zdjęciu to wyciągnięty kabel el.). Dom ma zielonkawy tynk, dachówka jest brązowa, kostka będzie w beżu.
Między słupami są posadzone trzy limki. Na słup wchodzi już pięknie zielony bluszcz, teraz urósł do wys.tej białej skrzynki el. Myślę, że szybko zarośnie. Limki mogą być do przesadzenia.
Ta zatoczka koło furtki to śmietnik. Jest z jednej i drugiej strony obsadzony w tym roku powojnikami.
Do śmietnika jest jakieś 20 m, pomierzę dokładnie.
Gdyby komuś się chciało przez weekend pomyśleć nad tą moją rabatką, byłabym wdzięczna
A co lubię?
Typowo trawy, hortensje, żurawki, konwalnika, berberysy, może jakiś nierozłażący się dereń. Ten róg jest ciemny, zupełnie nie widać diabolo, trzeba tam zmienić.
Mniej więcej w okolicy nowopowstającego brzucha, przy siatce, były posadzone funkie. Nie dały rady, przypalało je, musiałam przesadzić.
Nie wiem co tam wytrzyma. Bo takie na wybitnie cieniste nie i takie na słoneczne też nie I jeszcze wilgotno tam jest.
Chciałabym taką bezobsługową rabatkę, na stałe
Urszulla 14:23, 02 lis 2012

To dopiero sprawa do rozwikłania.
Mam taki zapamiętany link, może coś z tego Ci się zasugeruje
Czy w tym lewym rogu planujesz jakąś ławeczkę lub huśtawkę? ......zobacz te projekty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy?page=428
I jeszcze o roślinach na rabatę południową-rady Danusi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2410-rabata-poludniowa