Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nasz mały raj na ziemi :) 15:39, 07 sie 2012

Do góry
Jeżyna bezkolcowa też pierwszy raz u nas Arek doliczył się 70 sztuk owoców

Nasz mały raj na ziemi :) 15:31, 07 sie 2012

Do góry
Boróweczki też nam obrodziły Dzieciaki rano i wieczorem zajadały, zresztą my też i jeszcze udawało się zebrać coś do kubeczka....

teraz czekamy na malinki.... też ich sporo będzie w tym roku... Pierwszy raz nie obgryzane przez sarny...
Pszczółki pracują tak że strach podejść w ciągu dnia...

...niekończąca się opowieść... 15:30, 07 sie 2012

Do góry

W ubiegłym tygodniu powiększyliśmy staw i znów musimy walczyć z widokiem księżycowym .... czyli następny rok przy łopacie
Ogrodowy zawrót głowy (2) 15:30, 07 sie 2012

Do góry
mój eksperyment - ''bonsai'' z thuji Poprzedni właściciele posadzili 3 obok siebie i chciałam coś urozmaicić bez przesadzania...efekt mocno średni ...

reanimacja iglaków od strony ulicy

thuja przy wejściu też nie wiem czy przetrwa

''wrzosowisko'' teraz

widok z tarasu

i od ulicy

Nasz mały raj na ziemi :) 15:24, 07 sie 2012

Do góry
Pomidorki dopiero dojrzewają...

Nasz mały raj na ziemi :) 15:22, 07 sie 2012

Do góry
To nasze pierwsze zbiory ogórasków Mimo że późno posiane to i tak plony obfite... i jest ich coraz więcej....

Te z soboty już kiszą się w słoikach...

Dzisiaj już wyglądają tak... Uwielbiam takie niedokiszone... Mniam... Mniam...

Chyba otworzę pierwszy słoiczek...
Ogrodowy zawrót głowy (2) 15:19, 07 sie 2012

Do góry
okropnie to wygląda - licze na Wasze sugestie co do zakrycia tego betonu. Myślałam o tawułach ''gold'' lub kosmosach. Z bukszpanów docelowo (nie wiem czy dożyję )mają być kolumny, które utworzą żywopłot.

ścieżka do śmietnika

ścieżka od śmietnika

znów trochę frontu

Ogród w Holandii 15:15, 07 sie 2012

Do góry
Pochwalę się

Ogrodowy zawrót głowy (2) 15:12, 07 sie 2012

Do góry
jeszcze trochę skalniaka w pełni rozkwitu

Ogródek vesper - pomożecie? 15:11, 07 sie 2012

Do góry
Moi Drodzy,
myślę, myślę i nie wiem, co postanowić z kątem, w którym obecnie rosną lilaki (ten po prawej ledwo zipie).

Chciałabym osłonić nieco domek sąsiada, więc może "ściana" z żywopłotu by się tam przydała? Jednocześnie widziałabym tam coś wyższego, może jakieś niezbyt silnie rosnące drzewo? Marzę o kompozycji z trzech brzóz, jak w realizacji Danusi "Ogród nowoczesny rysowany kreską".

Na razie są tam lilaki i dosadziłam dereń biały, jednak słaba to przesłona, nawet jak dereń urośnie, będzie wrażenie nieporządku. Proszę Was zatem o radę, pomysły, jak to obsadzić? A jeżeli zostawić lilaki i derenia, to co dalej? Dodam, że lilaki rosną przy samym płocie, więc nie uda się wcisnąć tam żywopłotu.

Jest to miejsce, gdzie słońce operuje od rana do ok. 17-18 (pd-zach.).

To zdjęcia stanu obecnego:

Ogrodowy zawrót głowy (2) 15:09, 07 sie 2012

Do góry
rabata rh - hostowo - żurawkowa z domiszką szczepionych drzewek na trawniku

przejście do rabaty z peoniami

Ogrodowy zawrót głowy (2) 15:03, 07 sie 2012

Do góry
skalniak

Ogrodowy zawrót głowy (2) 15:00, 07 sie 2012

Do góry
pod ścianą domu planuję rabatę różaną. Niestety po zimie zostały mi tylko 2 sympatie

wierzba nie przetrwała zimy i teraz jest dereń

płot będzie malowany, a rabata też pozostawia wiele do życzenia...Wiem, że jest wąska, ale czy można zrobić nasadzenie, które optycznie ją powiększy a nie będzie wymagało ingerencji w wielkość trawnika?

sen z powiek spędza mi miejsce pod brzozą - nie mam pomysłu jak zagospodarować ten kawałek
Ogrodowy zawrót głowy (2) 14:53, 07 sie 2012

Do góry
Witajcie Ogrodomaniacy!

Tak, jak większość z Was jestem Zosia Samosia i samouczek w jednym Na Ogrodowisko trafiłam niedawno.. przypadkiem i postanowiłam zostać.

Nie miałam pasji ogrodniczej dopóki z moim M. nie kupiliśmy czegoś własnego Ogród powstaje od 2009 roku. Na początku był założony tylko trawnik, system nawadniania oraz zrobione pojedyncze nasadzenia od frontu. Niestety nie mam zdjęć Potem zaczęły się rabatowe rozterki, które trwają do dziś! Mam ogromną nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się dopracować to i owo, aby powstał ogród moich marzeń.
Ważna rzecz - większe obsadzenie trawnika nie wchodzi w grę, ponieważ mój M.z synem mają zamiar - cytując klasyka - ''haratać w gałę''
A oto co udało mi się zdziałać do dziś:
''zakładanie wrzosowiska''

''od frontu''

''boisko''

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 14:38, 07 sie 2012

Do góry
Irenko,uwielbiam hortensje,mam juz tak ciasno,ale robię roszadę i znalazłam miejsce na kolejne 5 odmian.Oby tylko były te odmiany,które sobie wypisałam.

Ogród Leny. 14:35, 07 sie 2012

Do góry
Ewo Tiarelki rosną u mnie raczej w słońcu tylko rano mają tak:

.

One według mnie potrzebują czasu i podlewania żeby się dobrze ukorzeniły.Raczej wolno rosną.

Rodgersja , owszem rośnie pod murem,w cieniu i ma stale wilgotno.Zdecydowanie takie warunki jej służą - znacznie się rozrosła po przesadzeniu
Za kury dziękuję w imieniu męża

Anno cieszę się że dostrzegłaś właśnie hosty w tle - lubię to miejsce i ten punkt widzenia

popcarol dziękuję - morwy moje rosną fajnie i mam ich w sumie 5 sztuk

Dwie przesadzałam wiosną - bez szwanku się przyjęły, ale z bujnością dopiero zaczynają

Aniu kłosków przybywa więc i u Ciebie pewnie też

Ewelinko bardzo mi miło
Zapraszam

Beatko dzięki za setunię
A róża przepiękna
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:35, 07 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Irenko jakbym wiedziala ze TYLE ich bedzie (ukryly sie pod ogorkami) i ze JUZ zakwitna, to bym Ci wiecej sadzonek wyslala... a tamta wykopywalam z rabaty
Nie ucinaj kwiatostanow jak przekwitna - i bedzie to samo za rok A pomyslec ze mialam rok temu 3 doniczki z 3 lodygami w kazdej na krzyz...

Zobacz co wyczynia trawka od Ciebie - ta stara zmarniala, za to ma 3 malutkie dzieciaczki obok

zrobię jak mówisz; to się cieszę, że ruszyła, będziesz z niej zadowolona
dostałam jeszcze rudbekie od Bogdzi u Ani na spotkaniu, będę więc miała 2 rodzaje, bo jej trochę inny
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:32, 07 sie 2012

Do góry
Karolina, tak myślałam, ze dziś już będą gratki z okazji 400!
Kompletny brak pomysłu 14:32, 07 sie 2012

Do góry
Też pomyślałam o różach miałam zrobić różaną rabatę w innym miejscu ale raczej się ono nie nadaje bo jest raczej zacienione, teraz rosną tam porzeczki
Tu fotka troszkę nieaktualna ale innej nie mam

Niestety ogrodzenia nie mogę "dotykać" bo to sąsiada wszędzie mam pomalowane ogrodzenie na zielono a z tej stronie niestety sąsiad się nie zgodził. Tak samo nie podobało mu się że jezyna która nie wiem skąd sie wzięła uczepiła się siatki.
Kompletny brak pomysłu 14:26, 07 sie 2012

Do góry
dorota_davussum napisał(a)
Witam
z poprzednią rabatą już sobie poradziłam. Teraz powstała kolejna i poprosiłabym o pomoc w aranżacji

A może zakątek różany??? Róże nie są trudne w uprawie aż tak bardzo jak się wydaje, można je połączyć z powojnikami z tyłu. To opcja jeśli ta rabata ma być "używana" latem- bo będzie kwitnąco
Z przodu dać róże okrywowe - np niezawodne the fairy(różowe), z tyłu wielkokwiatowe, z przy ogrodzeniu powojniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies