Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Madzenka 11:38, 15 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
Marzenko, dzień dobry i udanego sadzenia zdrówko ok?

podpowiedz, jak ty sadzisz?

Irenko zdrówko w porządku, gardlo ktore mnie przez dwa dni atakowalo zapomnialo, że coś mu dolega
Poruszalam się na korcie i jestem już gotowa do działania Jendnak ja muszę byc aktywna bo w przeciwnym razie umieram
Ja krokusy zwykle sadze w rządku. Wyżłabiam nie za głęboki dołek ( głebokośc zależy małę czy królewskie krokusy) i upycham je dosyc gęsto co 5 cm naprzemiennie w kilku rzedach. Ae nawet jak posadzisz nierówno będą dobrze wyglądać, gdyż z jednej cebulki po kilku latach jest dużo kwiatów i widzisz tylko kolorowy łan

W tym roku chyba będę sadzić falami a nie prosto myślę
Milka 11:49, 15 wrz 2012

to już mi się podoba, ale jeszcze czekam na te fale, bo sama coś nie mam koncepcji;
to dobrze, że kort wyleczył, a jak zaczniesz dalsze sadzenie, to zapewne wszystko minie jak ręką odjął
ja chcę obwódki z cebulowych na tej rabacie z rh, ale jak one urosną, trzeba będzie znowu cebule przenosić, jak dam w koszykach, będzie łatwiej, ale w koszykach nie wyjdzie efekt do którego zmierzam; podpatrywałam u Dominiki i oglądam ogrody holenderskie, może to coś pomoże
Urszulla 12:24, 15 wrz 2012

Sadźcie dziewczyny cebulki i rysujcie plany nasadzeń, a wiosną będziemy oglądać efekty i się uczyć.
Milka 12:33, 15 wrz 2012

Ula, taki jest zamiar ciekawa jestem, jak to będzie wyglądać wiosną
Milka 13:22, 15 wrz 2012

tak się zastanawiam czy tu nie dać cebulek, wiosną będzie ładnie, a potem hosty zakryją zwiędłe liście tulipanów; tu gdzie dalie też dam tulipany
Madzenka 14:31, 15 wrz 2012

irena_milek napisał(a)

tak się zastanawiam czy tu nie dać cebulek, wiosną będzie ładnie, a potem hosty zakryją zwiędłe liście tulipanów; tu gdzie dalie też dam tulipany

Dać dać Irenko za hostami. Gdy hosty zaczną rosnąć zasłonią usychające tulipany Tylko czy to jest słoneczna rabata?

Tylko jakiś kontrastowy kolor bo białe na tle bialego murku znikną
Skoro chcesz posadzić pod wisterią to może róźowe lub fioletowe ??? Będa fajnie się komponować Chyba, że to nie jest wisteria to te pomarańczowe będa rewelacyjne na białym tle
JulkAd 15:42, 15 wrz 2012

Miłej pracy Irenko i pogody
Urszulla 16:33, 15 wrz 2012

A ja myślałam że dasz z przodu przed hostami.
Ja bym całą ziemię do tyłu pod murek przekopała i cisy pod murkiem zasadziła szpalerem albo coś innego, a przed cisami jeszcze się jakieś kule bukszpanowe i trawki Variegatus zmieściłyby. I wszystko korą wysypała. A cebulki z przodu takim wężykiem jak idzie rabata.

Przepraszam że się rządzę u Ciebie.....tak sobie tylko głośno myślę, ale koncepcji może być tysiące..... ja nie jestem żadną znawczynią, sama wiesz bo swój ogród zaczynam tworzyć. Ale tyle napatrzyłam się na Danusiowe zmagania ogrodowe i jej roślinki że teraz wszystko chciałabym takie mieć jak Danusia proponuje. Zwłaszcza o kulkach w dużych ilościach marzę
Mala_Mi 16:36, 15 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
[

Posadź za hostami i między hostami....... hosty sierozrosnai zagłuszą cebulki....ale do tego czasu będzie pięknie..... już nawrzucałam swoich fotek wiec nie będę, ale ja tak zrobiłam pod wisonką... był łan tulipanów, a potem zdechłę liscie zakrywały hosty..... wczoraj urwałam jeszcze z między host badyla po tulipanie....
Tulipany już w tym roku były słabe, bo hosty zawładnęły całym miejscem..... ale przez 2 lata.... były cudniaste tulipany
Martek 17:30, 15 wrz 2012

Właściwie tulipany dobrze jest po 2 sezonach wykopywać,można i po trzech jak sprytnie je włożyć po między hosty to przez te 3 lata będzie im tu dobrze i faktycznie liście host zasłonią zasychające tulipany.
Irenko w jaki sposób mogłabyś mi przesłać trawkę ?