Madżenka, to ja szukam jak ulokować moje owocowe, a tu taka gotowa inspiration????
Na trawkę się zapisuję, o ile zostało Ci jeszcze jakieś źdźbło...
Idę oglądać dalej..
w gazonie pięknie ... a pod widzę lavendę ... i miodzio ))
Moooże kiedyś - na razie są tam tylko one i trawnik. Tam jeszcze 3 lata temu były 10 metrowe świerki i nie wiem czy się już korzenie rozłożyły? Może kiedyś machnę sobie tam angielkę?
Danusiu prosiłbym cie o pomoc bedziemy robic grila z wedzarnią chcielibysmy go postawic na tarasie z pergola czy moze byc taki Na tarasie w prawym rogu koło huśtawki
Nie wiem, ale mam przeczucie, że wędzarka z grillem nie powinna stać aż tak blisko, czy ona nie zasłoni widoku na ogród, chyba że będzie w tej samej linii z huśtawką, a huśtawkę przesuniesz nieco w lewo i całe umeblowanie też.
Te małe dwie doniczki brązowe przestaw w okolice kolumny z pnączem i dużą donicą.
Witam, od dawna czytam forum i śledze wasze zmagania wreszcie zebrałam się i pragnę się z wami przywitać i nieśmiało poprosić o pomoc. Przy barmie od garażu mam posadzone (ok 3lat) bukszpany w środku jeden większy do okoła jeden bok 4 szt a drugi 3 szt., chciałą bym je przyciąć w stożek choć do tej pory nigdy tej formy nie robiłam. podpowiedzcie proszę czy nie jest za późno i jak się do tego zabrać czy nie jest ich tam za duż. Mam nazieję że w dobrym miejscu umieściłąm pytanie
tutaj daje zdjecia gdzie by ewentualnie stały stozki
Mnie się tutaj podobają tylko nie tak na samym brzegu, troszeczkę dalej z 15 cm, wtedy można czymś podsadzić na brzegu. Np. żurawkami, ale jednym kolorem nie mieszać.
Marzenko, ależ bosssskie zdjęcia z Twojego ogrodu!!! Teraz jest najpiękniejsza pora w ogrodzie! Wszystko po prostu mega bujne, soczyste!!!
No a na te limki napatrzeć się nie mogę, zwłaszcza porównując je z moimi... Po weekendzie kolejna sztuka do wyrzucenia... Dziś spróbuję zmienić im ziemię jak radziłyście... Czy to na pewno lime marmelade? Powtórz proszę w jakich warunkach glebowych i słonecznych rosną u Ciebie, że TAK wyglądają
Kule od Moniki. Monika dziękuję!!!! Muszę teraz granitowy żwirek skombinować....
A teraz proszę o odnalezienie różnicy na obu zdjęciach
Konkurs wygrany Dosadziłaś trawki
Cieszę się, że kule się podobają. Ja też jak tak patrzę na to miejsce u mnie to zmieniłabym ten kamyszek na inny bardziej wpadający w szarość. Narazie nie mam jednak czasu i źle mi z tym bardzo, bo mam kilka rabat do skończenia, a ostatnia wyprawa roślinna skończyła się bliskim spotkaniem z tirem Chyba wychodzę z wprawy.
Poza tym jestem w szoku jak rośliny u Ciebie urosły od kwietnia last y. Bardzo bardzo. Chyba jakiegoś czarodziejskiego kompostu uzywasz
Witam )) z wrazenia nie wiem co napisac)podgladam was ponad 9 miesiecy , to jak ciaza i nadszedl czas na rozwiazanie)))
Witaj
Serdecznie gratuluję " rozwiązania" bo tym sposobem mam okazję oglądać przepiękny,wyjątkowy ogród,którego atutem są skały!!!
Wpadłam po uszy - wiem , że pracy na "skałkach" jest ciężka ale to stanowi o oryginalności Twojego ogrodu.
Pozdrawiam i będę podglądać
Ta trawka to kłosówka miękka (Holcus mollis) chyba Variegatus, bo są jeszcze podobne odmiany np. Jackdaws Cream, też taką miałam ale już nie mam. Nie spodobała mi się po dwóch miesiącach, bo bardzo się rozkłada, brązowieje i nieporządnie wygląda. Lepszy będzie ten Carex co jest na zdjęciach poniżej, bo jest kępowy i zimozielony, a Holcus nie.
Witam, witam, witam......
Zniknęło mi się .......... Musiałam, nieco wystopować.... z ogrodem, z forum......tu tyle sie dzieje...
Ostatnio...,mój syn oglądał zdjęcia z czasu...przed ogrodem, westchnął i powiedział:
Jacy byliśmy wtedy szczęśliwi......
Zastanowiło mnie to .............
Ostatnio...,w towarzystwie toczyła się dyskusja...o ludziach, którzy tracą zdrowie by zarobić kupę szmalu,
a potem wydają te pieniadze by ratować swoje zdrowie...,
o ludziach, którzy pracują w swoich ogrodach, ale nie mają czasu by się nimi cieszyć...bo ciagle jest w nich coś do zrobienia....wtedy, mój syn spojrzał na mnie...jednoznacznie.
Ostatnio..., cieszyłam się moim ogrodem.......
mało w nim pracowałam... nie robiłam mu zdjęć...
Przyjmowałam gości.......i leżałam na leżaku nawet...ba, opaliłam brzuch
....tu łapałam...balans
..
Dopiero odkryłam Twój wpis, jak szukałam donic dla Ligustrów i normalnie mnie Twój syn zszokował...ale tak mega pozytywnie! Mądry chłopak!
Nie wiem czemu ale bardzo mnie to ujęło...i Twoja wypowiedz również.Też uważam ,że szaleńcze tempo i wyścig ostatnich lat odbierają radość życia i bycia ze sobą.
Jam jest typu mogącej się relaksować w ogrodzie
Leżę , siedzę , wącham,słucham , gości przyjmuję i w głowie zmiany planuję -
.....zabieram malinki dla Antonio....i zmykam do Bogdy....miała dziś być u niej premiera kącika kawowego...choć na kawkę późno.........prędzej o tej porze na żubra..... lecę....
Zakupy, zakupy, zakupy...
Takie fajne trawki w ilości kilku szt. kupiłam. Niskie, o bardzo miękkich, białych liściach - taka rozczochrana czuprynka. Ktoś ją ma? Jeśli tak, to jak się sprawuje (nie jest zbyt ekspansywna?) i jak zimuje? Wydaje mi się, że będzie się mocno rozrastać, ale może się mylę. Póki co bardzo mi się podoba.
i jeszcze kilkanaście wrzośców i inne trawki - tym razem wypróbowane, ładnie rosnące w kępkach
I lampionik kolejny kupiłam - tym razem na taras od strony ogrodu
Wygląda na mączniaka... Powinny pomóc Amistar, Discus lub Topsin
Choroby grzybowe atakują wszystko. Mi zjadło klona palmowego, róże ołysiały a magnolie brązowieją. Acpkcja oprysków będzie po raz trzeci..
Aha i matka chrzestna prosi o przycięcie ligustrów
....WIEDZIAŁAM ...!, że one nie umkną Twojej uwadze....
Melduję....przycięte....widać na drugim zdjęciu z wrzosami i komarzycą....
ale dla przekonania...
...fota z akcji przycięcia....próbowałam wymyślić jakąś nową fryzyrę..., ale stanęło na tradycyjnej....