Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój 4 arowy azyl... 19:16, 14 sie 2012

Do góry
A ja zwiedziłam kolejny zamek. Tym razem w Ogrodzieńcu. Trzeba przyznać ze wstydem, że dopiero teraz. A przecież mam go tak blisko. Przyjazd wnuczki mnie zmobilizował. Pogoda dopisała i wycieczka była udana pod każdym względem
Bryła zamku jest ogromna. W XVI w. porównywany był pod względem wielkości i przepychu z Wawelem.

Początki powstania grodziska a potem zamku datują się na XII w. Pierwszymi właścicielami byli Włodkowie herbu Sulima. W 1523 r. zamek stał się własnoscią Jana Bonera radcy krakowskiego. W latach 1532 - 1547 jego bratanek Seweryn Bonar rozbudował zamek czyniąc z niego imponującą, renesansową siedzibę obronną i mieszkalną.
Po najeździe Szwedów w 1655r. poważnie uszkodzone zostały południowe mury zamkowe, które zostały naprawione przez kolejnego właściciela - Stanisława Warszyckiego. On to na przedzamczu wzniósł stajnie i wozownie oraz wybudował poteżne mury obronne.
Kolejny napad Szwedów w 1702 r. oraz pożar przez nich wzniecony był początkiem upadku twierdzy.
Ostatni właściciele opuścili zamek w 1810r.

Miniatura zamku, w głębi ruiny

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:07, 14 sie 2012

Do góry
Witajcie Dziewczyny,
cieszę się że Wam się podoba Nie jest doskonały, ale dla tych nóg... no, musiałam go mieć Drewno teakowe podobno...
Zresztą brakuje nam w przedpokoju stoliczka do odkładania kluczy itp, a ten miał idealne wymiary...
czekam na przesyłkę

Mam dużo trawnika? A jak robię nową rabatę to M narzeka, że nie będzie jak przejść dookoła domu za chwilę jak się "chabozie" rozrosną

Ale zamierzam jeszcze trochę "ukraść" - przed szpalerem z róż, o tutaj, po lewej stronie, pasek - na hortensje? Bo jest milion odmian a ja nie mam ich już gdzie wcisnąć...:

No i szpalerek jest ok jak kwitnie, a teraz prawie przekwitł, tylko owoce się zaczynają wybarwiać...

Byłam dzisiaj w 2 centrach ogrodniczych... i nic nie kupiłam Jestem z siebie dumna Kupiłabym może żółty krwawnik, ale akurat żółty był tak mizerny że stwierdziłam że może gdzie indziej trafię.
Ma może ktoś z Was miłorzęba PEndula? Rozumiem że szczepiony, zwisający? Jak duży on rośnie?
Mam miejsce po wykopanej brzózce pendula, a miłorząb jest śliczny jak się przebarwiają mu listki na żółto...
chociaż widziałam w Zduńskiej takie wysokie wąskie drzewko, całe żółte - nawet o tej porze roku, i to chyba był jakiś miłorząb właśnie... nie wiecie może co to mogło być?

miłego!!
Co z tym ogródeczkiem począć 19:02, 14 sie 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie

Proszę was o pomoc w identyfikacji tej hortensji ,kupiłam pod nazwą Winki Pinki ale wydaje mi się że to nie jest ona
Czy Winki Pinki jest od początku kwitnienia koloru różowego czy też zaczyna od limonkowego koloru?
Ogród... reni 19:02, 14 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)

no proszę jaka ładna naparstnica i na dodatek biała, taka jakie lubię najbardziej
Ogród... reni 19:01, 14 sie 2012

Do góry
W tamtym roku zrobiłam wianek z hortensji
zielonastrefa 19:00, 14 sie 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)
A teraz moja duma - tegoroczne Chopiny
zaraz po nacięciu gałązek

parę dni temu

i dziś

najpierw się przywitam, od razu mnie zastanowiło co widzę, sama rozmnażasz róże? Nigdy tego nie próbowałam, bardzo jestem ciekawa efektów
Ogrodomania Oli 18:58, 14 sie 2012

Do góry
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 18:55, 14 sie 2012

Do góry
Coś na szydełku

Dla maluszków

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:50, 14 sie 2012

Do góry
Mira, u mnie też leje... niestety
miło wspominam nasze spotkanie u Ani, wtedy słonecznie było
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 18:50, 14 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)
Ulu piękne masz decou

Reni, Twoja wiklina wygląda wspaniale. Też próbowałem sił w wyplataniu, ale to od razu tak nie wychodzi. Muszę odnaleźć fotki moich koślawców.

A to wczorajsze moje wyplatanie:

Piękne to wyplatanie
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:45, 14 sie 2012

Do góry

Ogród taki sobie 18:45, 14 sie 2012

Do góry
justine17 napisał(a)

Tu już w sobotę zaczęłam powiększać rabatę po przeczytaniu forum\

Muszę kupić sobie nóż/szpadel do darni bo narazie robiłam zwykłym szpadlem

Bardzo ładny kant Ci wyszedł tym zwykłym szpadlem
Zielony chaos u Dawida 18:43, 14 sie 2012

Do góry
Dzisiejszy dzień zakończył się prawie całkowitym zakończeniem rabatki... brakuje tylko kilku większych kamolców, ale to za jakiś czas, bo trzeba je przywlec z pól.

Na chwilę obecną wygląda to tak:

Ogród z gruszką 18:41, 14 sie 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

Spróbowałam rysunek przestrzenny przerzucić na plan

no to coś takiego

tylko garażu tu nie ma.
Kurcze nie wiem czy to dobry pomysł z tą kwaterą na na środku, może lepiej zostawić więcej przestrzeni?

A rysowałaś w skali?

Po naniesieniu na plan chyba jednak to środkowe rozwiązanie zbyt dominuje (nie wiem czy wiesz, że takie rozwiązanie z 4 kwater - mające swą symbolikę religijną - charakterystyczne jest dla ogrodów średniowiecznych, wirydaży klasztornych). Na pewno lepiej by było odsunąć od tarasu, tym bardziej, że taras chyba będzie bez stopni, a więc ze swobodnym wyjściem na wszystkie strony. Poza tym lepiej by było, gdyby przód i tył domu udało się utrzymać w tej samej stylistyce. Napisałaś, że Twój dom to nie rezydencja, takie roziązanie jest trochę rezydencjonalne. A czy ten wąski korytarz z prawej strony jest w całości dla dzieci? Jeżeli nie (jak wskazuje zielona plamka), to co z pozostałą częścią - jest martwa?

Przejrzałam cały wątek, ale nie znalazłam zdjęć ogólnych działki i domu. Takich na których widać usytuowanie w przestrzeni. I jescze pytanie dotyczące komunikacji: jak rozumiem zrezygnowaliście ze scieżki prowadzące z garażu do wejścia w obecnym kształcie?

Lauro a masz plan działki z naniesionymi elemntami stałymi? Coś takiego jak na s. 3 tylko w wersji bez projektowanych rabat? Mogłabyś wrzucić i podać wymiary (wiem, że na tym planie są, ale obrazki sa tak małe, że trudno czsami zobaczyć co jest co).

PS. Lauro czy to nie ty napisałaś "Jednak gdy ochłonęłam po paru tygodniach stwierdziłam, że niestety mój domek to nie rezydencja. Poza tym mam trzy małe córeczki piszczące na widok każdego kwiatka, więc w moim ogrodzie nie może ich zabraknąć.
Gdy byłam małą dziewczynką uwielbiałam ogród mojej babci: dużo zieleni, zapach róż, pnący się klematis, piwonie zbierane do koszyczka na Boże Ciało, małe różowe serduszka, wielgachne jak na mój wzrost hortensje, no i oczywiście żadnego żwirku, betonowych krawężników, eko bordów i innych cudów techniki. Nie mogę ograniczać moim dzieciom dostępu do tego zaczarowanego świata z dziecięcych wspomnień."

Czy widzisz to w tych ramach?

Dzieki Ewo za rzeczowe i fachowe podejście do sprawy
wszystko o czym piszesz postaram sie jak najszybciej uzupełnić gdy wróce z urlopu (zwłaczsza że na działce ostro pracuje teraz koparka).
Masz rację, utwierdzasz mnie w moich wątpliwościach co do tego formalizmu,to chyba nie pasuje do rodziny z małymi dziecmi, ale mozna jakoś do tego klasztornego stylu pewnie nawiązać
dzisiaj oglądałam takie kwatery przed zamkiem w krokowej na kaszubach, no ale to był zamek Chyba jestem niespełnioną księżniczką. Pozdrowienia znad morza.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:41, 14 sie 2012

Do góry

nic nie umiem, nie znam się.... ale bardzo chcę 18:40, 14 sie 2012

Do góry
Romka witaj, cieszę się, że masz już swój wątek, będę zaglądać bo Twoja historia i wzruszająca i bardzo ciekawa, zapowiada się naprawdę interesująco

Dla Ciebie na powitanie następna hortensja, ale tym razem ogrodowa

Czekam na zdjęcia
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:36, 14 sie 2012

Do góry

Mój kawałek raju II 18:31, 14 sie 2012

Do góry
Dzisiaj miałam dzień w łatki lub w kratkę jak kto woli, wyszłam wcześnie do ogrodu popielić, było dość ładnie, to musiałam się od roboty odrywać, bo lekarz czekał z wizytą, jak wróciłam przyszły róże, potem obiad, przebrałam się aby iść do ogrodu a tu deszcz oh jaka jestem wściekła, wrrrrrrrrrrrrrrrrr dziewczyny piszą ,że im się Anabelki pokladają zrobiłam zdjęcie z okna swojej i Pinky Whinky, stoją jak przysłowiowy "drut" , na chwasty nie patrzcie, bo zbieram na kupę a potem wszystko trzeba przez piwnicę wynosić.

Ogród... reni 18:30, 14 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)
Moja vanilla fraise już się przebarwia

Piękna hortensja, moja ma dwa kwiaty
Ale jeśli twoja ma tylko dwa lata, to może moja na drugi rok też będzie taka śliczna?
Ogrodomania Oli 18:27, 14 sie 2012

Do góry
Pozdrawiam wszystkim, którzy do mnie zaglądają.

Sierpniowe kolory, deszczem odświeżone ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies