Ewa, tak, to jest kontynuacja rabatki, pprzy czym ulega ona zwężeniu z 230cm do 80cm. Za huśtawką są tylko Szmaragdy i przed nimi jałowce pośrednie. Między nimi wsadzę kiedyś albo trawy albo coś kwitnącego na biało (może ostróżki).
Dalej jest niewiele: oczar wirgilijski, którego właśnie chcę przesunąć pół metra do przodu, była magnolia ale "zeszła" na werticiliozę i jarząb szwedzki. Trzmielinki tam są tymczasowo.
Generalnie chcę przesunąć tego oczara bo na całej dlugości chcę kontynuować te szmaragdy, co najmniej za jarząbem. No i dalej myślałam także aby je puścić. Wersja z derniem Elegantissima tez mnie kusi ale jak pomyślę o okresie bezlistnym i tej siatce to brrrrr...(nie ma szans uporządkować tego czegoś coś ligustr wyczynia u sąsiada...i stanu tej przerdzewiałej siatki plus do tego skaczący na siatkę pies. Sąsiedzi mili ale schorowani....) chyba więc wolę zieloną ściankę. Myślałam też o tym, aby do jarzaba puścić nie szmaragdy ale coś innego, np. Aureospicatę a dalej znów Smaragdy tylko boję się przesadzić z ilością gatunków thujek (nba razie jest tylko Szmaragd i Yellow Ribbon).
Chyba, że pomieszać mimo wszystko, trochę Szmaragda a trochę derenia tylko może zielono-żółty żeby się tak nie ciął kolorystycznie - np. Spaetti. Nie umiem sobie tego wyobrazić mimo, że mwm w ogrodzie i derenia i Szmaragdy ale nie obok siebie i taki regularny pokrój Szmaragda z nbieregularnbym dereniem na waskim pasku jakoś mi intuicyjnie nie leży....
Szkoda, że u nas przy okazji dożynek nie ma sprzedaży roślin ozdobnych, właśnie dziś też były dożynki Twoje Basiu są urzekające, będą pięknie zdobiły ogród
Dzisiaj u nas z racji dożynkowego święta był wielki kiermasz. Pojechałam obejrzeć i oczywiście kilka 'drobiazgów' kupiłam.
Żurawki:
'Milan' - bardzo zachwalana
Jestem zauroczona tymi cyprysami golden wonder. Nie wiem co bym pod nimi podsadziła- coś kontrastowego? zielonego?- bukszpany plus trawki zwiewne takie jak u Danusi. Myśl ...myśl do 8 września
Proszę o pomoc.
Kupiłam różanecznik, nie zauważyłam na najniższych liścisch brązowych plamek. Teraz z dnia na dzień robi się ich coraz więcej i rozprzestrzeniają się coraz wyżej. Roślina jest w doniczce tak jak została kupiona, bo nie przygotowałam jej jeszcze gleby. Jest zadołowana bo się wywracała. Młode listki przy łodyżkach żółcieją jakby przysychały i wykręcają się.
Mnie to wygląda nie na grzynba tylko na niedobory i żelaza i potasu i boru może...żółknięcie i brązowe plamki.
Wg mnie to on musi być jak najszybciej wsadzony albo chociaż zadołowany i zasilony mimo wszystko....
Ozzi, przeanalizowałam wszystko na spokojnie i raczej chyba nie chcę tylu roślin. I dodawać dodatkowego koloru (niebieskawego) też nie chcę.
Wydaje mi się, ze citronelka przez ten swój kolorek tak "robi" tę rabatę wespół z limkami, że nie ma potrzeby dodawać innych roślin. Lepsze jest wrogiem dobrego
U Daniusi wypatrzyłam trawkę:
Molinia caerulea - trzęślica modra (ta cieniutka, wysoka, po lewej)