Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 16:11, 01 sie 2012

Do góry
Dziewczyny w wątku GabiK snują plany objazdowego spotkania z okolic pd-zach Warszawy. Wpisujmy się na listę i proszę o propozycje

Ja ze swej strony zapraszam do ogrodu nie tylko bukszpanowego Komorów k.Pruszkowa, podawajcie miejscowości, będziemy układać plan i kolejność "objazdu warszawskiego"

Spotykamy się o 9. 00 tutaj:

HRS Dawidy. Ostry zakręt i dużo banerów i dużo kwiatów przed. Jedzie się z Raszyna w stronę Puławskiej.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:11, 01 sie 2012

Do góry
Posadziłam kostrzewę w rzece co 40 cm i 40 cm od brzegu, bo pomyślałam, że chyba dobrze będzie, jeśli będzie widać z każdej strony, że rośnie w kamyczkach. Czy tak miało być? Czy więcej tej kostzrewy? W tej chwili wygląda to tak

Ale mam wątpliwosci jak rozwiązać wsadzenie jej w kamyczki. Tu gdzie nie dam włókniny chcę grubo kamyków, ale wtedy zagrzebię tą kostrzewę po pas. Co robić? Sypać po trochu i czekać aż się wyciągnie w górę i wtedy znów jej dosypać, czy jakiś lepszy pomysł istnieje? W tej chwili jeszcze można coś zmienić, bo jak zasypię...

To obrzeże się powyginało, ale jak będę zasypywać kamykami to damy mu odpowiedni kształt, wiem, że teraz brzydko wygląda. Kostrzewa też leżąca i to każda w inną stronę więc wygląda dość chaotycznie nasadzona, ale sadzona wg linijki. Kostrzewy się podniosą, prawda?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:10, 01 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

To jest całkiem niezły pomysł.
Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Mój mały raj na ziemi :) 16:03, 01 sie 2012

Do góry
Byłam, odwiedziłam, takie miałam widoki z siedziska Anula faktycznie wymięka, ale wcale się nie dziwię, ja też nic nie robię oprócz fotek i lania wody od rana No...jeszcze koszyk z ziołami zrobiłam do sesji zdjęciowej o zielniczkach

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:56, 01 sie 2012

Do góry
Wszędzie ale Chopin bierz, naprawdę piękne okazy mi przysłali teraz chyba będzie lepiej, bo po zimie jak nam wysyłali pewnie mieli bałagan; nie chciało mi się reklamować, też są ładne!
kupowałąm też w Rosa Ćwik, mają sporo pięknych okazów, mnie zachwyca ta czerwona, pachnąca o moim imieniu, dlatego sobie kupiłam, a co
oto Irena
Mój mały raj na ziemi :) 14:51, 01 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
limka w porannym słońcu

miłego dnia wszystkim, ja dzisiaj z doskoku....muszę podziałać w ogrodzie, bo w weekend znów wyjazd (do Kubusiowa, ta dam ! )

piękna limka witaj po urlopie z takiej można ciachnąć do wazonu, bo jest olbrzymia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:37, 01 sie 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

chyba mało co zostało już do pokazania! ale coś tam kwitnie
róże Chopin wysoko ciągną w niebo wśród limonek

Pokazujesz Irenko różne zakątki w swoim ogrodzie, każdy wart jest zauważenia, ale ten Chopin mnie zachwycił - lubię takie pastelowe kolorki u róż

ja też mam ją po raz pierwszy, kupiłam w Rosarium 5 krzaków, idealnie rosną i kwitną a mam też takie czysto białe, pod koniec kwitnienia mają delikatne różówe kropeczki
pozdrówka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:27, 01 sie 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/19/195832/original.JPG[/img]
[y?

Bardzo by było miło sobie tam posiedzieć na tej ławce, w prześwietlonym lekko cieniu, pogłaskać żywotnikową kulkę, która rośnie w pięknej donicy i delektować się widokiem kolorowego ogrodu. Świetne miejsce do odpoczywania. Odpoczywasz tu?

Gabrysiu, to jest mój ulubiony zakątek, dlaczego nie wiem, chyba z tego powodu, że widzę ogród z różnej perspektywy i coś tu magicznego mnie ciągnie;
dzięki i do zobaczenia u Ani
Ogród w Alei Lipowej... 14:24, 01 sie 2012

Do góry
pozdrowienia dla odwiedzających

i buzialek

Stary, zaniedbany ogród... 14:23, 01 sie 2012

Do góry
Dziękuję za odpowiedzi

Co do drzew to większość jest owocowych, więc trzeba po prostu je wyciąć... Zostawić jedną - dwie jabłonki, gruszę, wiśnie (musi być, bo nieskromnie powiem, że robię świetną nalewkę ) i dopiero później bardziej myśleć o jakiś kompozycjach. Ten skalniak ma pełnić rolę "odskoczni", żeby non stop nie zajmować się wyrywaniem pokrzyw z korzeniami czy walką z jeżynami.

Terenu jest sporo, bo 40 arów, ale chyba nie zamieniłabym tego ogrodu na inny

A na razie myślę o sadzonkach bukszpanu. Powinny urosnąć fajne do momentu, aż przyjdzie czas na ich wykorzystanie. Wyczytałam, że najlepiej odrywać gałązki z piętką, wsadzić do ukorzeniacza i dalej do mieszanki torfu z piaskiem. Tylko nie wiem, czy mam każdą z osobna wsadzić do doniczki, czy na razie mogę wykorzystać takie wielkie długaśne i posadzić tam całą grupkę....

Poza tym szkoda, że doba ma tylko 24 godziny, bo zapału mi nie brakuje Tylko ten upał dalej się we znaki... No i jedynymi pomocnikami są oni:

Przy czym pomoc kota sprowadza się na atakowaniu wyrywanych przez mnie chwastów lub tarzaniu się w ziemi (a później z tymi już-nie-białymi łapkami najlepiej odpocząć w czystej pościeli...), a pomoc psa polega na gonieniu kota, tudzież na kopaniu dziur (jego rekord to 80 cm)... Muszę tę jego umiejętność jakoś spożytkować

Chociaż i tak hitem dzisiejszego dnia jest pozbycie się przeze mnie sumaka Przynajmniej tego głównego i wyrwaniu kilkudziesięciu wielometrowych korzeni. Takie małe coś na tle całego ogrodu a tak cieszy
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 14:07, 01 sie 2012

Do góry
Witajcie Kochani ....

oj ja wcale nie odplynelam ani w sina dal ani nad Lazurowe Wybrzeze...niestey !!!!!
oj rozczaruje...zwyczajnie brak czasu i nawal pracy przed urlopem....ale za 3dni wymarzone 3 tyg odpoczynku !!!!!!!
Mamy zaplanowanych kilka " wyjatkowych" podrozy wiec juz sie nie moge doczekac i bede robic fotki...specjalnie dla Was!!!!!

a zeby nie bylo nudno to kilka szybkich zdjec....

Zupa krem z cukinii 14:07, 01 sie 2012

Do góry
do miseczek i gotowe

w mojej miseczce dodany był łosoś gotowany na parze z solą i pieprzem, ale nie każdy lubi rybę w zupie, więc pierwszy raz lepiej robic czysty krem

Mój kawałek raju II 14:06, 01 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Witam wszystkich odwiedzających dziękuję za odwiedziny i życzenia
rozkwitła Maritim w 2009 wyglądala tak a potem zmarzła okrutnie, teraz odbija i cieszy mnie u niej każdy kwiatek

Anuś, wpadłam żeby się przywitać z Tobą w drugim wątku, a tu już tyle stron... !.. Ale czytam od początku, bo lubię Twoje roślinki.. I już na początku trafiła mi się cudna niespodzianka..... Rosarium Uetersen.. ja chyba szukałam tej róży... miałam ją kiedyś w ogrodzie... zobacz Aniu, czy to ta sama? Jest wiele róż o takim kolorze.. mojej szukałam długo, bo kwitła cudownie, gęsto, powtarzając kwitnienie... a Twoja na zdjęciu 2009 kwitła podobnie...
05/original.jpeg[/img]

Eva cały czas myślałam że to Rosarium Uetersen, ale,że jestem dociekliwa, sprawdziłam,że to Maritim, Rosarium Uetersen pachnie mocno a moja ma leciutki zapach i czas kwitnienia się też zgadza, tak to w naszych sklepach znają się na roślinach
Zupa krem z cukinii 14:04, 01 sie 2012

Do góry
dosypujemy zieleninkę...
na początku gotowania trochę się pieni, a później wygląda lepiej

miksujemy dodając trochę gęstej śmietany i przyprawy

Zupa krem z cukinii 13:59, 01 sie 2012

Do góry
W tym tygodniu robiłam taką zupkę i bardzo mi posmakowała, więc podzielę się przepisem i wklejam kolejno zdjęcia z przygotowania.

składniki:
2 cebule
duża cukinia
parę marchewek
zielenina
kurkuma, imbir, pieprz, sól, kostka rosołowa lub bulion

cebulę podsmażamy na oliwie

dodajemy cukinię (bez pestek)

i marchewkę (dusimy do miękkości)

podlewamy bulionem i gotujemy parę minut

Zupa krem z cukinii 13:59, 01 sie 2012

Do góry
W tym tygodniu robiłam taką zupkę i bardzo mi posmakowała, więc podzielę się przepisem i wklejam kolejno zdjęcia z przygotowania.

składniki:
2 cebule
duża cukinia
parę marchewek
zielenina
kurkuma, imbir, pieprz, sól, kostka rosołowa lub bulion

cebulę podsmażamy na oliwie

dodajemy cukinię (bez pestek)

i marchewkę (dusimy do miękkości)

podlewamy bulionem i gotujemy parę minut

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 13:51, 01 sie 2012

Do góry
Ewa napisał(a)
Ogródek już trochę ogarnięty więc pokażę co u nas kwitnie

Śliczne kanny i słonecznik też fajowy Ty w wojażach a ogródek pieknie sie rozrasta Oj wiem ile pracy po powrocie ale jakie te powroty są miłe Ja zawsze zanim wejdziemy do domku robię obchód ogródka. Co prawda niewiele tego ale zawsze coś
Gratuluję pierwszych owocków Mam nadzieję że w przyszłym roku i u mnie coś urośnie
Moje zmagania ogrodowe 13:45, 01 sie 2012

Do góry
Przerwa w ogarnianiu
Sebek, pewnie przedostatnie w tym roku, od września nic nie kupuję, zostaje ewentualnie Pęchcin

Przeszłam się przez ogród i zmartwiłam się moją brzózką Youngii - kupiłam ją w kwietniu jak zaczęła puszczać listki, po jakiś dwóch tygodniach listki wygladały tak:

Pytałam na innym forum, ktoś mi powiedział ze tak często bywa, musi się przystosować do warunków i tak dalej, pojechałam też do ogrodniczego, w którym kupowałam, powiedział praktycznie to samo i kazał czekać do wiosny, bo może wypuści, a teraz tylko podlewać. Tak robiłam, ale z dwa dni temu dośc mocno wiało i połamało część gałązek, bo uschły. Dziś wyglada tak (nie patrzcie na trawę, nie kosimy, bo musimy zrobić oprysk przeciw koniczynie i innym chwastom):

Czy mogę jeszcze coś zrobić oprócz podlewania, żeby jakoś ewentualnie przeżyła czy tylko podlewać i wiosną się okaże czy żyje?
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 13:37, 01 sie 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Dzięki Weroniko.
Nie sądziłam,że ktoś zauważy.takie cudeńka tu ludziska pokazują!
Zachęcona, wyciągnełam z szafy To ma być cykl wianków-cztery pory roku.
Zaczęłam od Wiosny. Kiedy kolejny? nie mam pojęcia! czasu brak!

Piękny początek serii A kiedy? Zimą - jak ogród będzie spał to Ty możesz iglą szaleć.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:10, 01 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Posadziłam świerki i hortensje.

Porozstawiałam pachysandrę i haconechloa - nie wiem jak ją sadzić.
na czerwono zaznaczyłam mniej więcej tak jak ustawiłam - na niebiesko ustawiłam później, ale już zdjęcia nie zrobiłam bo robiło się ciemno...

Nie jestem pewna ani pierwszego ani drugiego....
Aha, i jeszcze muszę tu wkomponować 3 kule z bukszpanu...

Hmmmm....

Możesz szukać nawiązania do linii bukszpanu- wtedy wyznaczyć linię równolegle do żywopłotu- tak bedzie bardzo fajnie, mocno konsekwentnie, w dużym porządku.
Możesz zrobić jak narysowałaś którąś z tych linii- nie wiem sama która lepsza, raz jedna mi baqrdziej leży, raz druga.
Albo możesz zrobić wg. nowych trendów, choc to najtrudniejsze- wyznaczasz mniej więcej linie równoległa do żywopłotu, a potem trochę to zaburzasz przez wysuniecie plamy hako w bukszpany, przez wsuniecie plamy runianki w hako- wtedy robi się przejście bardziej naturalistyczne, swobodne. Ale to musisz opraowoać w szczególach w realu.
Bukszpany masz 3szt?-
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies