Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:08, 26 sie 2012

Do góry
mira napisał(a)
Ela doradziła dosadzić rozchodniki, bo same trawy mi się nie podobały
i tak wspólnymi siłami ogrodowiskowymi znów powstała nowa rabatka
rozchodniki dosadziłam - jeszcze ich nie widać musze zrobić nowe zdjęcia
na razie cudowny taniec traw na wietrze

mam zamiar zaminować tę rabatkę krokusami tylko jeszcze dumam nad kolorem - no i to drzewko trzmieliny chyba wysadzę bo raczej nie pasuje - ale to już następny rok - jeszcze poczekam

Niesamowicie to wygląda
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:07, 26 sie 2012

Do góry
W parku zdrojowym przywitały nas czarne łabędzie.

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:04, 26 sie 2012

Do góry
Korzystając z pięknej pogody i ostatniego (niestety) dnia urlopu pojechaliśmy do naszego kurortu

Ciechocinek

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:04, 26 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Patrząc po wielkosci liscie..za rok bedą do nieba

Aniu ja nawet pojechałam do szkółki ... naparstnice tam wydały mi się rachityczne ... bida z nęzą ale miały kwiat ... no tez bida z nędzą ale jednak miały ... ja już jestem bliska teorii, że moim siła cała w liściu się magazynuje ... i kwiatu nie ma i nie będzie ... ale mam nadzieję, że tylko moja paranoja ... a że wszystkim dziś dodaję obrazki to i dla Ciebie ... voila

jestem w zachwycie maestrii kwiatu horti ... rany są jak stworzone łapką najzacniejszego z jubilerów

a goździk ... jeden na cztery też w tym zacnym kolorku
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:01, 26 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Zobaczyć i umrzeć....... powtórzę za jakimś poetą
Puste pole z wysepką kwiatową 18:56, 26 sie 2012

Do góry
NAPIS CZADERSKI

Adaptacja dzikiej łąki, czyli zmagania czas zacząć... 18:41, 26 sie 2012

Do góry
jambosana napisał(a)

- może pod klonami nie wymagające okrywowe, np. http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Waldsteinia%20ternata&lang=1, czy barwinek, a tam gdzie miejsce do komunikacji, może jednak wykorzystasz te cegły, teraz to modne wykorzystywać, tzw. materiał z odzysku.

Dzięki za wizytę Generalnie myślałam bardziej o utwradzeniu podłoża pod nimi w jakiś sposób, bo biedne rośliny zostałyby zapewne zdeptane - jeśli nie przeze mnie, to przez roczne dziecko mieszkające razem z nami Cegły już będą miały swoje przeznaczenie. Są dosyć stare i delikatne puknięcie ich powoduje pękanie na kawałki, więc jako podłoże nie sprawdziłyby się chyba najlepiej. A jako ewentualne rośliny w tym miejscu wpadła mi dzisiaj do głowy wizja takich drewnianych donic - wybrałam się na giełdę i mieli tan przeróżne rzeczy do ogrodów.

- może ze względu na psy i słabą nieuprawną glebę zrezygnujesz z "ułożonego ogródka" w stylu ogrodowiskowym i posadzisz jakieś niewymagające krzewy (śnieguliczka, róża pomarszczona, może nawet i dereń, np. rozłogowy kelsey, głóg, kosodrzewina, pięciornik, tawuła, perukowiec podolski, tamaryszek, no i jałowce, ale te możesz sobie darować ) wśród sosen i brzóz (najlepiej dorenboos). Bylinowe akcenty- rozchodniki, perowskia, może rudbekie. A trawy to np. ogrodowe trzcinniki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1198-trzcinniki-calamagrostis?page=2.

Szczerze mówiąc doskonale zdaję sobie sprawę, że na ułożony ogród nie ma u mnie miejsca - ale liczyłam, że jest tu tyle osób znających się na rzeczy, że nawet w takiej "psiej kraine" uda się zrobić mały zielony kacik pełniący funkcje ozdobno-relaksacyjne Poza tym nie mam aż tyle czasu na wielką pielęgnację - wspominałam wcześniej, że jeżdżę ciężarówką i często jestem poza domem Zarzucam taki schemat podwórka, w miejscach z zielonymi trawkami myślałam dokładnie o czymś, o czym wspomniałaś, czyli ładnie i zgrabnie, ale bez szaleństw. Te czarne łatki to miejsca na ścieżki, a kreski to wjazd dla samochodu.

A jesli nie, to musisz sporo poczytać o wyjałowionej glebie i jej odratowywaniu, np. tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod. Sama sobie jednak rady nie dasz.

Powoli jakoś tam sobie radę dam, jak na kobitkę to mam stosunkowo sporo siły Trzeba poćwiczyć jeszcze upór.

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć co zrobić z tym gruzem - uporczywie go wywalać, czy porównać i zasypać większą warstwą lepszej ziemi, robiąc jakby różnicę poziomów (mniejsza niz na rysunku )?

Zielony chaos u Dawida 18:33, 26 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)

Niestety nie było filtrów, więc to uzupełnię za miesiąc. o i niech tylko porozgryzam te wszystkie opcje

Dawidzie! Przepiękne mieczyki...
Znowu na wsi 18:23, 26 sie 2012

Do góry
Joku napisał(a)
Danusza masz piękne irysy, dziękuję. Haniu, zawsze do ciebie zaglądam z ciekawością. Dziękuję za bratki.
Jola, ano założyłam nowy wątek.

A to domek ogrodowy już pomalowany

Witaj, możesz zdradzić tajniki czym malowałaś domek???
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:17, 26 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
taki mały krzaczek, a ile frajdy!
a mnie kolejna naparstnica od Ani ..zakwitła!
miłego plątania w oparach kawy

zakwitła !!! ... naparstnica ... no a moje - rodowód Ania ... owszem biją rekordy w wielkości liści ale kwiatuszka ... absolutnie nawet jednego ... wierzę, że w przyszłym sezonie moje naparstnice mi to zrekompensują

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:10, 26 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Też późno dzisiaj wstałam.... dopiero kawkę wypiłam i się delektuję ogrodowiskiem..... pięknie zakwitła lawenda .... ... tęsknię za tym widokiem ..... miłej niedzieli

Maguś ... lawendowo kannowy zakątek - zdarza mi się tu wczesnym rankiem pijąc kawkę robić szybki rekonesans po forum

Pszczelarnia 16:38, 26 sie 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I z dumą mogę powiedzieć: ogrodowiskowo - widowiskowo jest i fajnie:

Co za cudowny kondensat słowny samych dobrych odczuć...!!!
Widoczek na góry z malwami - - - to rozkosz dla oka i miód na serce... !!!!!!!!
Uściski serdeczne Pszczółeczko................
Dolina Tęczy 16:19, 26 sie 2012

Do góry
Gratuluję setuni

Ania z zielonego wzgórza :-) 16:18, 26 sie 2012

Do góry
Aniu, Twój ogród zachwyca, czemu tak późno tu trafiłam? Ale co się dziwić, jak Danusia się czegoś dotknie to inaczej niż pięknie być nie może. Widać też Twoją troskę i pracę, jaką wkładasz w jego pielęgnację, bez tego żadna roślinka nie będzie ładnie rosnąć... oprócz chwastów

Mam pytanie o cisy, jakie wypatrzyłam na Twoich rabatach. Jeden to ten żółty, za szałwią:

a drugi to w szpalerze, pod szmaragdami, na lewo od altany:

Jakie to odmiany? Czy przycinasz je, a jeżeli tak to jak?

Ech, szałwia hipnotyzuje! Pozdrawiam.
Mój mały raj na ziemi :) 15:54, 26 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
i na koniec, choć nie wiem czy to dobre zakończenie jest....
moje odkrycie dzisiaj ! widziałam, że coś mi żre róże ... ale zobaczyć na własne oczy !!! jak się najadło toto.... jak z obżarstwa zasnęło na liściu.... jak myśli sobie, że może tak leżeć i żreć moje róże!!! paskudy jedne ! i takie rozpasane posnęły..... a czuwać trzeba było......................

Brzydule .... ja takie u siebie zauważyłam początkiem sezonu .... popryskałam i już więcej takich gości nie miałam ... pozdrawiam Anulka
Ogród... reni 15:51, 26 sie 2012

Do góry
Malinki super sprawa.

Dzisiaj robiłam leczo

Dolina Tęczy 15:44, 26 sie 2012

Do góry
Gratuluję pierwszej setuni .... i dziękuję za przepiękne zdjęcia .... Martuś, życzę kolejnych cudownych stron tęczowego ogrodu

Dolina Tęczy 15:43, 26 sie 2012

Do góry
noemi - obiad mi się zaraz przypali - jeszcze kilka a reszta wieczorem

Dolina Tęczy 15:38, 26 sie 2012

Do góry
Ogród Magdalenka 15:36, 26 sie 2012

Do góry
Martek dziękuję ....niedziela mija błogo....

Lenko .... czekam jutro na fotkę ze spotkania z Syla ....pamiętajcie o nas ....choć jedno zdjątko

Aniu rojniki od teraz będą u mnie już zawsze.... tak mało wymagające są .... szok

Madżenka limka teraz jest jeszcze limonkowa.... ale trochę jej kolor poprawiłam.... przyznaję się bez bicia ... odkryłam w iPhoto możliwość edytowania zdjęć

Irenko ... thank you wery , wery

Wieloszka .... będziemy razem robić jesienny wianek z rajskich jabłuszek obiecuję .... czynię już przygotowania w tym temacie dla nas , czyli dla całego KOIID .....dam znać o terminie spotkania .... prośba.... jak wpadną Ci w oko takie jabłuszka to alarmuj .... szczerze , to nie widziałam ich w sprzedaży , ale musimy je mieć

Marto witaj bardzo mi miło .... ... takie to budujące co piszecie

Izo kropkę nad i dostałam od Justnki ( stychaz) .... są śliczne.... .... u Kapiasów jest mnóstwo bibelotów tego typu .... mam inne ptaszki od nich .... musimy się przygotować na szaleństwo zakupowe ....

Monika .... główkuję, gdzie je jeszcze wcisnąć u siebie w ogrodzie..... widziałam obsadzoną donice nimi w ten sposób .... że zastępują korę jako ściółkę , robi się z nich taki dywan np. dla bukszpana na nóżce ..... miodzio ..... i we Wrocku na trasie linii tramwajowej na skrzyżowaniu legnickiej w stronę mostu milenijnego całe tory są zarośnięte rojnikami .... wygląda to przepięknie .... kiedyś postaram się zrobić fotkę, zawsze jak jadę autem to się zachwycam tym miejscem .... kolorowe i piękne

Anieszka dzięki za pomysł .... przegadam z M. .... też bym wolała w elewacji dziur nie robić ....

Eliza będzie mi bardzo miło ...

Weroniko jesteś Kochana.....dziękuję, że zaglądasz

Tengel27 Witaj .... dziękuje ....

Kasiu taki wianek bardzo prosto się robi ... tylko podkład trzeba kupić, pistolet na klej i kwiatki ....przyjemna robótka

Dla Was Kochani mój bukiecik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies