Dziś tylko fotka nowo rozwiniętego kwiatu lilii 'Beverly Dream'
Po powrocie z pracy przytachałem pierwszą taczkę kamienia i już rąk nie czuję. Ale jutro ciąg dalszy. Czekając na kuriera idę jeszcze odchwaścić kolejny fragment ogródka, bo znowu zanosi się na ulewę.
Trochę podłubałam dzisiaj, efekt tego niestety żaden ale z zapytaniem jak zwykle wklejam dwie szybkie fotki.
Wrzosowisko będzie znacznie szersze ( od widocznego po lewej iglaczka aż do ostatniego Rh), na razie przesadziłam część wrzosów, które nadawały się do tego, reszta wywalona bez żalu, ewidentnie nie odpowiadało im poprzednie miejsce. Dosadzić muszę sporo sztuk, ale to dopiero gdy się pokażą w szkółkach, na razie towaru brak
Wsadziłam też trzy posiadane carexy, myślę że pasują, tylko nie wiem, czy wsadzać je symetrycznie, czy rozrzucić trochę bezładnie - oczywiście traw będzie więcej, ale to po wizycie w szkółce, bo po żurawki też muszę pojechać i zastanowić się, jakie trawy tutaj dokupić. Rabata w tym miejscu ma 2,7 m od płotu i ciągnie się przez Rh i hortensje do samego rogu, co oznacza długość ok. 10 m do uporządkowania i zmiany nasadzeń. Tutaj zdjęcie z balkonu, na którym widać, obecny stan rabaty. Wybrzuszenie widoczne na foto zniknie, w tym miejscu stał basen mojej córki i trzeba posiać na nowo trawę.
Trochę cofnięte w stosunku do Rh, w pustkach między nimi, mogę wsadzić derenie Elegantissima, mam dwa krzaczki w przechowalni, które dostałam w zeszłym roku i czekają na miejsce docelowe, mogłyby rozjaśnić i wypełnić przestrzeń między Rh i cyprysami, tylko czy będą pasować ? Jeśli nie one, to co proponujecie ?
Dalej problem z żurawkami, podoba mi się pomysł wsadzenia ich lekko po skosie, od ciemniejszych do jaśniejszych, tak aby lekko się przenikały mogę też pod hortensjami wsadzić np. hosty których mam w ogrodzie i poza nim pod dostatkiem - posiadam odmianę Sum and Substance - ale wtedy żurawki przed nią zginą - chyba że podsadzę Obsidianami oraz sporo pospolitych sztuk z obrzeżonymi na biało i jasnozielono liśćmi - wtedy też widoczne na zdjęciu odmiany żurawek nie będą raczej odpowiednie. Wygląda że przydałyby mi się hosty w rodzaju odmiany Big Daddy/Big Mama/Abiqua Drinking Guard ?
Na koniec ogromna prośba o sugestie i uwagi, jak zwykle zresztą
Dziś u mnie padało... no może za delikatnie to nazwane - lało tak, że szkoda mówić. Teraz świeci słońce, więc wykorzystałem okazję do zrobienia kilku zdjęć.
wpadłam się przywitać, piękne zdjęcia, a ten środek z kroplą, cudowny
gąszcz niesamowity
U mnie limelight wsadzona niedawno, zaczyna po mału kwitnać, choć raczej to wpływ mojego taty, bo ma taką u siebie z dwa lata i zawsze mu jej zazdrościłam
to tata prawie jak nasz ogrodowiskowy u mnie są pierwszy sezon, sadziłąm patyki w kwietniu, ale kwitną, że wow!
Dziękuję Marto czekam,aż więcej się pokaże główek kwiatów
piękne rabaty, ich różnorodność i kolorot pobudza do radości
a ta kolejna wersja z trawami i żurawkami też ci fajnie wyszła
twój styl jest widoczny, olać cellulit! zima z nim powalczymy, bo teraz szkoda zabierać czas, kosztem relaksu w ogrodzie
Irenko słońce wytopi tylko jakoś nie ma kiedy na patelnie wskoczyć )))))))
Muszę przyznać,że trudno mi w słońcu z pewnej odległości pokazać,że ładnie kwiatki sobie kwitną .Za jasno,odcienie różu się zlewają i jeszcze nie wszystko w pełni kwitnienia.Może niedługo będzie ładniej Miła
Chyba w przyszłym sezonie nie zdecyduję się na jeden kolor ma być Meksyk i koniec!
Meksyk jest piękny, więc tak zrób wiesz, na fotach nie zawsze uda się pokazać dobrze, czasami w realu jest lepiej
Ja oczywiście też się dopisuję do listy. I juz się cieszę na spotkanie z Wami wszystkimi.
A to drzewo Aniu to Acer rubrum "Scanlon" W jesiennej odsłonie.
Sprawdź tyko czy to na pewno o nie Ci chodzi. Pod drzewem była taka bukszkanowa kwadratowa obwódka?