Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:17, 08 cze 2015

Do góry
I kolejne róże i stipa ubiegłoroczna - mus siać co roku! dużo!

Artemis od Anity

To tu... 09:47, 08 cze 2015

Do góry
malgorzata_s, Kacha123, Madzenka, Kuba, Magda_, Sebek - dziękuję!

siakowa - pewnych rzeczy po prostu nie da się zrobić z szarańcą u kolan i tyle.

juzia - he, he, byle nie za wysoko. Ale grunt, że już rośnie...

jazzy - Ja jednak sadzenie tego szpaleru solo w upale 30+ będę wspominać traumatycznie...

Loosiuu - Oj, na tę zieloną ścianę przyjdzie mi poczekać. Ale w sumie mam czas. Niech rośnie. Juz przynajmniej jest na czym oko zawiesić.

bozga - zostało. Niech sobie wisi i przypomina.

Gardenarium - stipa, jeżówki, gaura i rozchodnik z tego co pamiętam.

Iwka - pracowałam czw.-pt. a w weekend leniłam się wyjazdowo. Bosko było! A po powrocie, wieczorem wpadłam w szał podlewania.

nicol21 - sama. Mąż narzucił ziemię i przekopał, ja przegrabiłam, doły pokopałam, nawiozłam kmpostu i zasadziłam. Ręce mam pokłute aż po same pachy ale posadziłam!

Alicja169 - dziękuję za wizytę. Zaraz pobiegnę do Ciebie zobaczyć co i jak z tym Twoim muem i serbami.
W Kruklandii 20:09, 07 cze 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Juzia - czas się pojawić w nowym wątku oficjalnie (bo tak incognito, to jestem na bieżąco ).
Poczytałam o patencie na równe kanty - ja akurat tnę wąsy po objeździe eMa kosiarką. I też jakoś wyglądają, tylko że muszę tę ściętą trawę zbierać. Muszę zatem Twój sposób wypróbować. Praktyczniejszy
Czytałam o stipie i potwierdzam - baaaardzo nie lubi przesadzania. Moje zeszłoroczne wszystkie przeżyły, ale sadzonki, którymm próbowałam zmienić miejscówkę wiosną albo padły, albo kiepsko wyglądają. Teraz już ich nie przesadzam.
Pozdrawiam...

Witam

Ja nawet jak trochę trawy zostanie, to jej nie zbieram. Szybko się wysusza i prawie jej później nie widać. No i zawsze to jakaś materia organiczna

Stipa wygląda coraz gorzej....chyba w przyszłym roku posieję od razu do gruntu

Odpozdrawiam ciepło!

Prawie - jak ogród 12:59, 07 cze 2015

Do góry
wow ale cuda!!!! czyli ta stipa to sadzonki zeszłoroczne?! Moje przy Twoich to musi być jakaś wersja mini mini
Prawie - jak ogród 09:11, 07 cze 2015

Do góry
Małgosia wywołała do tablicy stipy...
Fotki z wczoraj...
Na jednej rabatce

I przed domem

Te stipy jesienią nie były takie duże jak teraz. Wniosek jeden - stipa najlepiej wygląda w nastepnym roku. Pod warunkiem, ze nie zmarznie
Typografia ogrodu 08:57, 07 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Noooo ładnie, ładnie
Prawie wszyscy mają stipe, a ja nie. W ogrodniczych też jakoś nie widzę, bo bym kupiła kilka na próbę.
To ona wkońcu jest jednoroczna czy wieloletnia?
Rękawice używam budowlane - cieńkie, do prac wykończeniowych w budynkach, lekko podgumowane, ale solidne, super i jakie mam ładne kolory

Stipa niby na nasze zimy jest jednoroczna, ale że zimy ostatnio słabe to w dobrze zimuje.zapytaj Pana trawkę o sadzonki ja dostałam swoje od niego gratis bo miał takie ostatnie biedne.a w tym roku już nabrały na masie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:30, 06 cze 2015

Do góry
Stipa na drugiej rózance oszalała i carex frosted curls nawet mnie nie denerwuje

Czy pokazywałam pryzcięte buksy na ambrowcowej?

Berberysy wracają do swojego koloru. eh szkoda że taki upał bo bym ciachnęła tę moja największą kulę!
Działka wkoło Lubczyka :) 18:34, 06 cze 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Umbrowa dostała szałwie omszoną, werbenę i stipę od Mirki, moją stipe, jednoroczną szałwie fioletową i jeszcze mam kremowe aksamitki to dodam i jak dostanę białą jeżówkę i na tym koniec, potem tylko jeszcze czekam na wisienkę na torcie, czyli umbry

Stipa Mirki

Moja stipa

Kasiu sliczna rabata, zaraz to bujnie i dzungla bedzie
Typografia ogrodu 17:05, 06 cze 2015

Do góry
Stipa - jak jej nie kochać wprowadza piekny zwiewny ruch na rabacie - moja zeszłoroczna nabiera masy i wreszcie ma kłosy (jest nadzieje na siewki). I siewki od Madzi - za które jeszcze raz dziękuję - jeszcze maleńskie ale ile dają radości. mam nadzieję, że ten upał ich nie zmarnuje (na ostatniej fotce rabata pod lipą (i rozplenicami, niewidocznymi jeszcze siewkami stipi i docelowo jeżówkami).

W Kruklandii 07:53, 06 cze 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tych kantów w trawniku, chyba nie będę już udawać że nie widzę tych moich meandrów linii brzegowej i wezmę się za robotę
moja stipa też tak wygląda- podobno nie podoba jej się przesadzanie

A mnie te kanty już powoli zaczynają drażnić!
Co koszenie to trzeba ciąć przynajmniej wąsy... Marzy mi się nowy trawniczek z rolki, nawadnianie i obrzeża z kostki

Wiem, że stipa nie lubi przesadzania, bo moja własna padła po

W Kruklandii 07:46, 06 cze 2015

Do góry
nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tych kantów w trawniku, chyba nie będę już udawać że nie widzę tych moich meandrów linii brzegowej i wezmę się za robotę
moja stipa też tak wygląda- podobno nie podoba jej się przesadzanie
W Kruklandii 07:39, 06 cze 2015

Do góry
A z niefajnych... to stipa Madzi nie wygląda najlepiej. Jedna kępka to w ogóle nie wygląda, bo coś ją zdjadło
Więcej mam takich...

Ale jest też taka

Schabowych im dać?

I dziwna hortensja Anabelle

Ktoś wie co jej jest??? Już drugi rok tak wygląda.
Trzy mam normalne, zdrowe i kwitnące
tu nawet już pąki są

a ta jedna ma pozwijane liście i nie kwitnie
Zaczątek ogrodu 21:30, 05 cze 2015

Do góry
Asiu dziękuję faktycznie to czosnek Szuberta zaraz zapiszę a ja na niego mówię dziwoląg Robi się coraz piękniej u Ciebie a stipa jaka!!!!
Ogród Anety 17:11, 05 cze 2015

Do góry
anetta napisał(a)
Dzwonki skupione a przed nimi Stipa

Aneto...zerknij do mnie na 14 stronę...chyba znalazłam odpowiedż odnośnie tej roślinki
Ogród Anety 16:56, 05 cze 2015

Do góry
Dzwonki skupione a przed nimi Stipa

Naparstnice purpurowe siane 2 lata temu teraz pięknie kwitną...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:40, 05 cze 2015

Do góry
stychaz napisał(a)

Dzięki Marzenko Ja na swoje jeszcze czekam. Wiosną przesadzane, więc niziutkie są i do tego jakaś latająca cho..ra podobna do pszczoły wycina mi półkola w liściach

Piękne róże i stipa gigant

To pszczoła własnie, nic rożom nie zrobi, tylko z lisci wije sobie gniazdo. U mnie tez wycinała rok temu, różomaniaczki pisały abym sie nie obawiała . Zapomniałm jej nazwę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:33, 05 cze 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Mam podobne mikruski orlikowe,ale z Auchana,ale ten niebieski jest śliczny

Twoja stipa jest niesamowita,nie wiem,Ty masz podpisaną umowe z kimś na takie fantastyczne rośliny i fotki,czy jak ? No jak można mieć wszystko aż tak idealne...

Renatko po kilku latch przekonałam sie że mam bardzo dobre warunk dla :
- traw
- bukszpanów
- mam nadzieje że róz.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:39, 04 cze 2015

Do góry
Mam podobne mikruski orlikowe,ale z Auchana,ale ten niebieski jest śliczny

Twoja stipa jest niesamowita,nie wiem,Ty masz podpisaną umowe z kimś na takie fantastyczne rośliny i fotki,czy jak ? No jak można mieć wszystko aż tak idealne...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:12, 04 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Dla Stychaz pierwszy kwiat Falstaffa - ależ on pachnie.. Kolor niesamowity ale mimo, ze dwa krzaki sadziłam póxnym latem to na razie mikre

Dzięki Marzenko Ja na swoje jeszcze czekam. Wiosną przesadzane, więc niziutkie są i do tego jakaś latająca cho..ra podobna do pszczoły wycina mi półkola w liściach

Piękne róże i stipa gigant
Ogródek Iwony 21:44, 04 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)

ja tu widzę inne obsadzenia np.tak:
http://majawogrodzie.tvn.pl/66,Cztery-pory-roku-w-geometrycznym-ogrodzie,odcinek.html
zobacz u Danusi..bo fontanna(Twoja)urocza i taka nowoczesna w swoim wyrazie

Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później

U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę
Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe
Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.
Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any
Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.
Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało
https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies