siakowa - pewnych rzeczy po prostu nie da się zrobić z szarańcą u kolan i tyle.
juzia - he, he, byle nie za wysoko. Ale grunt, że już rośnie...
jazzy - Ja jednak sadzenie tego szpaleru solo w upale 30+ będę wspominać traumatycznie...
Loosiuu - Oj, na tę zieloną ścianę przyjdzie mi poczekać. Ale w sumie mam czas. Niech rośnie. Juz przynajmniej jest na czym oko zawiesić.
bozga - zostało. Niech sobie wisi i przypomina.
Gardenarium - stipa, jeżówki, gaura i rozchodnik z tego co pamiętam.
Iwka - pracowałam czw.-pt. a w weekend leniłam się wyjazdowo. Bosko było! A po powrocie, wieczorem wpadłam w szał podlewania.
nicol21 - sama. Mąż narzucił ziemię i przekopał, ja przegrabiłam, doły pokopałam, nawiozłam kmpostu i zasadziłam. Ręce mam pokłute aż po same pachy ale posadziłam!
Alicja169 - dziękuję za wizytę. Zaraz pobiegnę do Ciebie zobaczyć co i jak z tym Twoim muem i serbami.
Stipa niby na nasze zimy jest jednoroczna, ale że zimy ostatnio słabe to w dobrze zimuje.zapytaj Pana trawkę o sadzonki ja dostałam swoje od niego gratis bo miał takie ostatnie biedne.a w tym roku już nabrały na masie.
Stipa - jak jej nie kochać wprowadza piekny zwiewny ruch na rabacie - moja zeszłoroczna nabiera masy i wreszcie ma kłosy (jest nadzieje na siewki). I siewki od Madzi - za które jeszcze raz dziękuję - jeszcze maleńskie ale ile dają radości. mam nadzieję, że ten upał ich nie zmarnuje (na ostatniej fotce rabata pod lipą (i rozplenicami, niewidocznymi jeszcze siewkami stipi i docelowo jeżówkami).
A mnie te kanty już powoli zaczynają drażnić!
Co koszenie to trzeba ciąć przynajmniej wąsy... Marzy mi się nowy trawniczek z rolki, nawadnianie i obrzeża z kostki
Wiem, że stipa nie lubi przesadzania, bo moja własna padła po
nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tych kantów w trawniku, chyba nie będę już udawać że nie widzę tych moich meandrów linii brzegowej i wezmę się za robotę
moja stipa też tak wygląda- podobno nie podoba jej się przesadzanie
A z niefajnych... to stipa Madzi nie wygląda najlepiej. Jedna kępka to w ogóle nie wygląda, bo coś ją zdjadło
Więcej mam takich...
Ale jest też taka
Schabowych im dać?
I dziwna hortensja Anabelle
Ktoś wie co jej jest??? Już drugi rok tak wygląda.
Trzy mam normalne, zdrowe i kwitnące
tu nawet już pąki są
a ta jedna ma pozwijane liście i nie kwitnie
To pszczoła własnie, nic rożom nie zrobi, tylko z lisci wije sobie gniazdo. U mnie tez wycinała rok temu, różomaniaczki pisały abym sie nie obawiała . Zapomniałm jej nazwę
Mam podobne mikruski orlikowe,ale z Auchana,ale ten niebieski jest śliczny
Twoja stipa jest niesamowita,nie wiem,Ty masz podpisaną umowe z kimś na takie fantastyczne rośliny i fotki,czy jak ? No jak można mieć wszystko aż tak idealne...
Dzięki Marzenko Ja na swoje jeszcze czekam. Wiosną przesadzane, więc niziutkie są i do tego jakaś latająca cho..ra podobna do pszczoły wycina mi półkola w liściach
Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później
U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę
Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe
Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.
Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any
Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.
Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/