Nie, to książka o historii uprawy róż, podziale róż na grupy, bardzo ciekawa i pełna treści. Przy okazji ładne zdjęcia. Albumy też były, ale ja narobiłam zdjęć wszystkich róż jakie kwitły, więc sama mogłabym napisać książkę
Wczoraj miałam gościa, Hania S. przywiozła mi książkę Davida Austina z autografem autora
Zostawiliśmy je w Anglii do podpisu i teraz właśnie odesłali.
Oto ona
masz takie piękny pachnący truskawkami? On rośnie w taki krzew? OOOO ja taki chcę wsadzilabym rogu mojego miejsca do wypoczynku jak duży on rośnie, masz więcej zdjęć z dalszej perspektywy?
Danusiu, własnie jestem na etapie negocjacji z mężem a że beczka bedzie koronkowa na na bank
Powiedz mi jeszcze kochana czy ta nasza hortensja duza, którą razem kupowałyśmy ( Ty 2 szt) tez kwitnie Ci na mocny róż ? Bo może to taka odmiana a ja sie meczę z zakwaszaniem
Jedna jest niebieska, a jedna "walczy" o różowy kolor i jest taka nieokreślona. To właśnie w nią leję tę wodę z talerza
Wczoraj miałam gościa, Hania S. przywiozła mi książkę Davida Austina z autografem autora
Zostawiliśmy je w Anglii do podpisu i teraz właśnie odesłali.
Oto ona
Danusiu pisałaś w moim wątku o cięciu derenia na kształt płaskiej kuli. Masz może w swojej kolekcji jakieś zdjęcie poglądowe ? Przycięłabym berberysy i tawuły które mam w swoim ogrodzie
Berberysy i tawuły mają dość cienkie gałązki więc można je teraz nawet radykalniej przyciąć i zazielenią się szybko. Gorzej z dereniem (zwłaszcza starym). Trzeba go najpierw odmłodzić (obniżyć) i ta kula z niego raczej duża wyjdzie. Tniesz na tzw. "jeża".
Jolu, tunbergia wyrasta do 1,5 metra, więc może zasil ją czymś dla balkonowych i wtedy troszkę jeszcze podrośnie. Przeniesiona do pomieszczeń jesienią przed przymrozkami będzie jeszcze kwitła (spóźnione kwiaty).
Też mi taka myśl przebiegła przez głowę - dziękuję za radę
Wszyscy zazdroszczą Danusi pomysłów i ogrodu a ja chyba zacznę zazdrościć tego co te pomysły realizuje. Widziałam ten detalik ze starych niemieckich dachówek w ogrodzie Babci Jasi ... przecudny.
No,No, spostrzegawcza z Ciebie kobitka
A Wituś chciał je wyrzucić, a ja zbierałam nad Wilanówką, na tyłach pałacu w Wilanowie... Ale sporo poszło do śmieci, bo Witek nie czuł wtedy jeszcze tematu
Witaj Leno, cieszę się, że do nas trafiłaś, tyle tu życzliwych i wspaniałych ludzi kochających kwiaty i ogrody. Witam Cię.
Czekamy zatem na zdjęcia Twoich zmagań z ogrodem
Mam jeszcze inne pomysły na dywany: "trawiaste" Liriope - wczoraj je obserwowałam w centrum ogrodniczym, tylko że było w wielkich doniczkach, a takich nijak już nie upchnę między moimi kulami
Bukszpany można łatwo doprowadzić do świetnego stanu, wsyatrczy je przyciąć , zasilić. Nowe przyrosty przykryją te stare, brzydkie listki i będą wyglądały jak "nowe". Ja także często kupowałam takie przecenione np. stożki, kilkakrotnie tańsze i teraz mam ładne
Jolu, tunbergia wyrasta do 1,5 metra, więc może zasil ją czymś dla balkonowych i wtedy troszkę jeszcze podrośnie. Przeniesiona do pomieszczeń jesienią przed przymrozkami będzie jeszcze kwitła (spóźnione kwiaty).
Witaj Danusiu.
Na forum trafiłam dzięki "greglis" a "Gardenarium" znam i od jakiś dwóch lat i wciąż jest moim guru w świecie projektowania ogrodów.Niebanalnie,ze smakiem i w kolorach zieleni-wszystko co lubię.
Twój ogród bukszpanowy to dla wielu niedościgniony wzór ,ale dzięki Tobie posadziłam wiosną 100 sztuk bukszpanu,niestety był w nie najlepszej kondycji(kupiony okazjonalnie) i pozostaje mi czekać rok,dwa aż pokaże swe piękno.
Co mnie ujęło w Twym ogrodzie to są to "dywany " między bukszpanami , z żurawek itp.
Dodatki typu kule tylko podkreślają wyjątkowy charakter ogrodu.
Cieszę się ,że tutaj trafiłam i chyba uzależnię się od kolejnego forum
Pozdrawiam Lenka
Witaj greglis
Trafiłam do Twojego ogrodu poprzez Twój wątek na F.M.Tym bardziej się cieszę z tego forum ,że"Gardenarium"znam i zachwycam się od dawna.
Ogród stworzyłaś piękny,elegancki podobnie jak dom,którym jestem oczarowana.
Jesteś przesympatyczną osobą o nieprzeciętnych zdolnościach - bravo
Zakochałam się po uszy w twoim tarasie,a to jak dbasz o detale tylko potwierdza Twoja klasę.
W bukszpanach ,cisach i trochę formalnych typach ogrodów zapałałam miłością dzięki "Gardenarium" również.
Będę śledzić Twój ogród,na równi z wątkiem "kasiorka"
Pozdrawiam serdecznie
Ps.Zarejestrowałam się na forum dzisiaj,bo nie mogłam przejść obojętnie obok Twojego ogrodu
No to ja tnę i tnę ostatnio Oby to moim roślinkom służyło
I pytanko - czy tuję brabant mogę próbować strzyc z w spiralkę, czy jest za rzadka? Mam takie 3 egzemplarze w żywopłocie - wszędzie obsadzone kolumnowe i trafiły się 3 brabanty i teraz mocno odstają od reszty, dlatego chcialabym je uformować w spiralkę i przesadzić. da radę?
Za późno, można próbować młode, ale tuje generalnie starzeją się szybko i ogałacają. Cis i bukszpan na takie figury jest najlepszy.