Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:39, 17 sie 2012

Do góry

Rododendronowy ogród II. 21:38, 17 sie 2012

Do góry

Mój mały raj na ziemi :) 21:38, 17 sie 2012

Do góry

Anula skąd one ... fliczne ... ... jak mawia Pszczółka lubieżnie skromna poza kończynek pewnie nie bez znaczenia ... ale marzyć trzeba ... jak wiemy ))
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:38, 17 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ja mam tylko jedną stronę przez większą część dnia zacienioną. Mam tam hostę 'Stilleto', bluszcze, winobluszcze, tawułki arendsa i hortensję pnącą 'Miranda'. Najniższe piętro obsadzę czymś niższym np. pstrym barwinkiem, dąbrówką, runianką i najniżej kopytnikiem.
Pomiędzy hostami jest jeszcze puste miejsce.

piękna kompozycja, nie torturuj mnie taki widokami, bo moje zacienione rabaty wyglądają fatalnie,
tej odmiany host nie mam, ale ostatnio zastanawiałam się nad nią tawułki trzeci raz przesadzam, bo nie wiem jak je ładnie rozmieścić, masakra jakaś u mnie...
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:37, 17 sie 2012

Do góry
Słoneczniki....

Rododendronowy ogród II. 21:35, 17 sie 2012

Do góry
Wyjrzało dzś w końcu słoneczko i od razu pojawiły się motyle. Wprawdzie jest ich mniej niż było w te nieznośne upały ale są szczególnie na budlei. Oto one.

Ogród w Holandii 21:34, 17 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Ta trawa wygląda jak rozplenica japońska odmiana 'Rubrum'. Wyjątkowa, kolekcjonerska odmiana. U mnie niestety przemarzła, mimo okrycia na zimę. Widocznie za wcześnie zdjęłam jej czapeczkę z agro. A u Ciebie pewnie cieplej, że tak ładnie się trzyma, co?
A róże, piękne, ech. Ja też wciąż po ostatniej porażce, nie mam odwagi na zakup nowej sadzonki.

Ta trawa także u mnie ma małe szanse dlatego wsadziłam w doniczkach i wyjmę na zimę a wiosną wsadze do większych doniczek i znów wsadzę na miejsce. Bo szkoda by jej było

No szkoda, że ja o tym nie pomyślałam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:33, 17 sie 2012

Do góry
Ja mam tylko jedną stronę przez większą część dnia zacienioną. Mam tam hostę 'Stilleto', bluszcze, winobluszcze, tawułki arendsa i hortensję pnącą 'Miranda'. Najniższe piętro obsadzę czymś niższym np. pstrym barwinkiem, dąbrówką, runianką i najniżej kopytnikiem.
Pomiędzy hostami jest jeszcze puste miejsce.

Zielony galimatias 21:32, 17 sie 2012

Do góry
Anitko, do niedzieli nie dam rady.. a akurat ten kawałek mnie nagli, bo od pn, ruszamy z nawadnianiem.. potem już nie przerobię..
mam zdjęcie z boku:

tu ww miarę widać, że moja koncepcja zakładała powiedzmy łuk.
Obsadzenie w pierwszym rzędzie łuku począwszy od granitowej opaski domu wzdłuż krótszego boku tarasu (taras wystaje poza obrys ściany jakieś 2 metry, widać to na rysunkach wcześniejszych) aż do końca łuku - trawy i żurawki.
W drugiej linii począwszy od linii obrzeża tarasu do końca łuku - bukszpany (tu miała być rabata żwirowa). Na końcu łuku miało być ciurkadło...
W zasadzie "prawie:" jest ok, ale kusi mnie, żeby rośliny rabata zachodziła bardziej na przód tarasu i dać tam jakieś kuliste ciurkadełko małe ... może to błąd..? Bo ten kawałek jest totalnie nieregularny... a jeszcze dookoła tarasu jest zrobiona opaska z białej kostki brukowej (widać ją na zdjęciu.)

Mam jeszcze widok z góry, ale robiony jeszcze bez nasadzeń i kształt rabaty jest inny

Problem to kształt tego kawałka i opaski - dwie wykonane z różnych materiałów, co doprowadza mnie czasami do stanu rozpaczy.... no i moje zakusy wyciągnięcia rabaty na przód tarasu ...

No to teraz chyba już nic nikt nie zrozumie, bo sama się gubię...
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:31, 17 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Cynie cały czas kwitną...

Rozchodnik przed kwitnieniem...[img

Ubiorek cały czas kwitnie...[img

Piękne naparstnice i ubiorkiem się zachwycam,sadziłam dwukrotnie ale mi zmarzł.Kiedyś miałam dużo ,czasu,słońca w młodym ogrodzie a zatem więcej rabat.Z czasem wygodniejsza dla mnie stała sie pielęgnacja krzewów.
Blaski i cienie nowego życia 21:31, 17 sie 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
A z dwóch dzisiejszych spacerów naznosiłam różności i zrobiłam dekoracje letnio-jesienne
Dekoracja 1

Rewelacja, podziwiam ludzi, którzy są tak pomysłowi i z kilku jakiś listków, szyszek, kwiatków czy kamyczków potrafią zrobić cudne kompozycje
Pozdrawiam
Ogród w Holandii 21:31, 17 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Ta trawa wygląda jak rozplenica japońska odmiana 'Rubrum'. Wyjątkowa, kolekcjonerska odmiana. U mnie niestety przemarzła, mimo okrycia na zimę. Widocznie za wcześnie zdjęłam jej czapeczkę z agro. A u Ciebie pewnie cieplej, że tak ładnie się trzyma, co?
A róże, piękne, ech. Ja też wciąż po ostatniej porażce, nie mam odwagi na zakup nowej sadzonki.

Ta trawa także u mnie ma małe szanse dlatego wsadziłam w doniczkach i wyjmę na zimę a wiosną wsadze do większych doniczek i znów wsadzę na miejsce. Bo szkoda by jej było
Moja największa pasja - ogród 21:29, 17 sie 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
a o taki efekt tulipanowy mi chodzi na wiosnę, oczywiście w mniejszej skali

Kasik, ale zauważ, że tu wszystkie te tulipany sa pojedyncze i proste albo liliowe. W takiej dużej grupie to właśnie one robią wrażenie. Papuzie i strzępiaste dają wrażenie przesytu. Pewnie dlatego jak zobaczysz zdjęcia z Keuekenhof to 99% tulipanów tam sadzonych to proste tylipany pojedyncze, ewentulanie liliowe. I najczęściej jednokolorowe choć pstrokate też się zdarzają. Papuzich jest jak na lekarstwo. A kto jak kto, ale oni na prawdę znają sie na tym co zrobić żeby tulipany wyglądały pięknie Są gusta i guściki oczywiście, ale może warto przemyśleć
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:28, 17 sie 2012

Do góry
Spacerujemy i podziwiamy kwiatki u sąsiadów z letniska

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:28, 17 sie 2012

Do góry
Dzisiaj dość długo pracowałem w ogrodzie, ale jest lepiej Przesadziłem słoneczniczka i rozwara - w ich miejsce powędrowały siewki jeżówek, bo rosły obok. Mam nadzieję, że w przyszłym roku doczekam się kwiatów

Tutaj po lewej dosadzę trzy wrzosy - tylko jakie? Takie jak po prawej czy różowe?

Dzisiaj wykulkowałem lawendy - nie wiem czy nie za późno, ale trudno. Dostały od razu piachu

Ogród w Holandii 21:24, 17 sie 2012

Do góry

Kaloszki i inne butki ogrodowe 21:23, 17 sie 2012

Do góry
A ja mam takie coś, nogi Anuli po koszeniu trawnika

Mój mały raj na ziemi :) 21:22, 17 sie 2012

Do góry
A ja mam takie coś, nogi Anuli po koszeniu trawnika

Dla ułatwienia dodam, że ten widoczny trawnik - w bukszpanowie jest

W cieniu - zacieniona 21:20, 17 sie 2012

Do góry
Nowe nasadzenia...podzielenia...przesadzenia...
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:20, 17 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Len, dla tych którzy lubią i dla tych którzy może polubią.

Len jest śliczny ,miałam go -szkoda że taki wiotki.Grzybki piękne.Ja dzisiaj zerwałam podgrzybka siniejącego i kilka maślaczków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies