Pokażę moje ulubione miejsce, bo pełne skrzydlatych gości jak jest gorąco.
W lipcu 2009 wyglądało tak:
we wrześniu 2010 tak:
Katalpa miała piękną kulkę, niestety w zeszłym roku wymarzła, coś tam zaczęła odbijać, ale od korzenia.
maj 2011
Stwierdziliśmy, że może lepiej żeby tam stało wyższe drzewo, więc kupiłam katalpę nie szczepioną i posadziłam za tą która odbijała.
czerwiec 2011
Tak wyglądają robinie. Wg mnie ładne i cena też dobra (15 zł). Zastanawiam się czy trzeba je prostować jakimś kijkiem czy mają rosnąć swobodnie. Ta środkowa przede wszystkim mnie zastanawia.
Teraz pytanie jak posadzić te robinie Frisia. Na tym planie są 3 zielone punkty. To moja propozycja,ale nie wiem czy rozmieśćić je tak regularnie czy inaczej wkomponować. I jeszcze jak daleko odjechać nimi od żywopłotu - teraz wysadzam obumarłe cyprysiki i wsadzam tam choinę kanadyjską.
Jak już pisałam zabrakło mi runianki. Ruszyłam na poszukiwania po okolicy i niestety rozczarowałam się. Znalazłam tylko w Brico sadzonki jednopędowe po 8 zł z groszami!!! Kto im to kupi?! Zamówiłam przez internet przez szkółkę polecaną na wiosnę przez Jagnę - borysławice.pl. Zobaczcie co przyszło. W paczce są jeszcze 3 drzewka Robinia Frisia:
W końcu nie będę narzekać na szkółkę. Sadzonki są wielopędowe za 5zł za szt., więc jestem zadowolona.
Z jednej doniczki zrobiłam tyle sadzonek. Teraz jeszcze trzeba chuchać, żeby się przyjęły, bo pora na dzielenie chyba najgorsza.
Dziękuję ślicznie za podpowiedz, jak wróce do domu po wakacjach to na pewno zrobię jak radzisz.
A ja pozdrawiam z deszczowej Pragi ( w Czechach też leje)