Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dla odmiany czas na zmiany... 11:08, 10 lip 2012

Do góry
ale w tzw. międzyczasie zrobiłam sobie przerwę

co prawda z ogrodem ma to nie wiele wspólnego, chociaż trawka ładna była

wybawiłam się jak mało kiedy, skakałam jak małolata a potem do samochodu nie mogłam dojść
jednak starość nie radość
ogrodoweimpresjejolki 11:05, 10 lip 2012

Do góry
Gratuluję Jotka i pozdrawiam
Mój ogród 11:04, 10 lip 2012

Do góry
Weroniko, przeważnie ogrodnicy stają się fotografami, bo chcą uwiecznić, to co tworzę. Ja pojadę to na pewno będą kwitły liatrie (u mnie trochę później), rozwary i inne. Będzie co fotografować. A na razie kilka zdjęć z ostatniego pobytu.
Pierwszy kwiatek rozwara, mam trzy, dwa niebieskie jeden chyba biały.

Przetacznik, pierwszy rok w moim ogrodzie, już wiem że trzeba mu zmienić miejsce.

Bodziszek czerwony, też pierwszy rok u mnie, ale widzę, że mu się u mnie podoba. Fajna roślinka zadarniająca.

Kosmosy, w tym roku posiały się same, rosną wielkie, aż za duże, bo w innych ogrodach są niewysokie. Ale lubię je.

W Gąszczu u Tess 11:01, 10 lip 2012

Do góry
Wklejam w swoim wątku (dla pamięci) inspirację - różanka z ogrodu Anuli_wn:

Jest przepiękna Projekt Danusi, dla porządku dodam.
Kolorowe rabaty 11:00, 10 lip 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na rabacie 1 są czosnki i chciałabym je tu zostawić,może jakieś ładniejsze znajdę to wymienię

Marta, oczy przecieram, to u Ciebie?

Nie wiem czy to komplement,ale pewnie złych zamiarów nie miałaś ...?))))))))))))))))))))))))))
To jest rabata nr 1 ,która nie może być szersza bo zbyt dużo ujęło by się trawnika,a to tylko 5-o metrowy prostokąt
Obsadziłam ją roślinami ,ale nie jest to gotowa rabata .Muszę zdecydować się które hosty zostawić dodać ich ilość i przełamać te zielenie różowymi chyba żurawkami pink coś tam )))))))))))
Na razie włożyłam tą królewską w jednym miejscu A tu jej jeszcze nie ma.Hortensja kwitnie to zdjęcie jest nieaktualne.
Dziękuję Ewo
Rozpoznawanie odmian róż 10:59, 10 lip 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)
Poproszę o pomoc w identyfikacji różyczki

Czy ona pachnie?
To pnąca róża czy wielkokwiatowa?
Bo te pędy jakies takie szczuplutkie .
Przydałoby się jeszcze kilka zdjęć, czerwone róże nie są łatwe do rozpoznania.
Rozpoznawanie odmian róż 10:56, 10 lip 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu, czy ona jest czerwona czy różowa?
Na moim monitorze ma taki nieokreślony kolor

Aniu, ona nie jest czysto czerwona, ma taką przybrudzoną, ciepłą i 'miękko' nasyconą czerwień. Znalazłam jeszcze inne zdjęcie, może lepiej oddaje jej właściwy kolor

Basiu, znalazłam coś podobnego, też o intensywnym aromacie
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.3266&tab=36

Ale czy to ta róża..
Mało jest informacji na jej temat.

Znalazłam jeszcze kilka podobnych kształtem róż, ale raczej o słabym zapachu, np. Paola
http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19882.1&tab=36

ogrodoweimpresjejolki 10:50, 10 lip 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)
o jak mi się podoba ta chmura gipsówki, ja też chcę taką czy szybko się tak ładnie rozrasta?
Powiedz czy pysznogłówka, rzeczywiście przyjemnie, aromatycznie pachnie? Szukałam sadzonek wiosną, ale jakoś się nie udało...
A wiśnie dojrzewają i u mnie mam w sumie 5 drzewek, więc i mnie drylownica się przypomni
Pozdrawiam : )

Ja dostałam kawałek korzenia gipsówki i co roku mam taki gwiezdny pył w lipcu
Pysznogłowkę dziś powącham, bo wczoraj mój zmysł powonienia opanowany został przez róże Pachną cudnie w takie ciepłe słoneczne dni ...

Moja New Down przycięta wiosną do gruntu teraz pięknie rozgościła się na nowej kratce
Rododendronowy ogród. 10:48, 10 lip 2012

Do góry
Bogdzia nas raczy bajkami ,wierszami
Chwali od świtu gośćmi ptakami
Płazy i gady to u niej normalka
Taka z Niej rodendronowa Ogrodowiczanka

Każdego zasypie mądrymi radami
Zachwyci galerią z pięknymi kwiatami
I chyba tak 1000- ym postem już „przynudza „
Dzięki Niej z twarzy spływa każda burza

Podjęła forum na swej pięknej ziemi
Prywatny „portal” szczęśliwcy widzieli
Teraz tabuny gości tam zjeżdża
I Maja w Ogrodzie niedługo zamierza

Chyba jasno i nie brzydko
Napisałam prawie wszytko
Teraz wzniosę za Nią toasta
Niech żyje Bożenka długo i basta

Rododendronowy ogród. 10:37, 10 lip 2012

Do góry
Witam Cie Bozenko niezmiernie cieplutko
W Twoim ogrodzie jestem zakochana bez pamieci, za to co stworzylas, ta przestrzen, atmosfere jaka tam panuje...za wszystko!!!
czesto razem z synkiem podgladamy twoich ogrodowych "gosci" ...on to uwielbia...czytam mu rowniez twoje niesamowite historie
Bozenko za cieplo, serce, to co pokazujesz i co przede wszyskim tworzysz ...DZIEKUJEMY z calego serca !!!!
Dziekuje rowniez za wzmianke o mnie w twoim niewiarygodnym wierszu z okazji rocznicy ogrodowiska!!!!
Pozdrawiamy i zostawiam troszke mojego nieba...aby ciemne chmury zawsze cie omijaly...

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:36, 10 lip 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Cos takiego zmalowałam

żółte - citronelle
czarne pajączki - konwalnik w żwirku (w w korze "ginie")
kolorowy wachlarz - rózne odmiany żurawek
turkus - hortensje everbloom
zielone kule całe - kule bukszpanu
zielone kółka puste - morning light

Z tego co wyrysowałam tylko łuk z bukszpanu istnieje - reszta tylko na papierze

Główne problemy
1) - dzis obserwuję słońce jak operuje - głównie chodzi mi o miejsce na citronelle - i nie do końca jestem pewna czy tam przetrwają. Ale one mi się taaak podobają, że za przykładem everbloom postawię je najpierw w doniczkach i poobserwuję parę dni. Jak bedzie im tam źle to znajde inne a dla citronelle będe szukać innego miejsca

2) - ophiopogon - czy ten łuk nie jest taki wymuszony? ale innego pomysła na czarną trawkę nie mam...

3) - wydaje mi się że i citronelle i ophiopogon chce wcisnąć na siłę - tak bardzo mi sie podobaja...

4) - czy same żurawki tam w ogóle maja sens - może zamiast jednego lub dwóch wachlarzy dac trawę ozdobną? ale jaką ????

5) - kule bukszpanu - mam 3 i 3 stożki i tak je tylko tam wyrysowałam żeby nie było tak "nisko", żeby coś wystawało z tych żurawek. Też nie wiem czy tak może zostać...

6) - wg moich obserwacji everbloom w tym miejscu dają radę ale wtedy nie wiem czy nie będą sie kłócić z hortesjami 'Silver Dollar', które chciałam dać za miskantami...
Może miskanty bardziej przykleic do łuku z bukszpanu ale problem i tak zostaje - co z tyłu... ????

Czy ktoś mi pomoże ???? Help, help, help....
To będzie zaczarowany ogród 10:33, 10 lip 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Kasiu, a gdzie się kupuje takie mebelki? Fotele to chyba Ikea, ale stolik???
Pewnie sama malowałaś???

Mebelki cudne, ale obawiam się, że to nie jest IKEA
Przepiękna aranżacja! Jestem zachwycona Twoim ogrodem i wspaniałym domem. Proszę o więcej zdjęć

Foteliki to IKEA, polowałam na nie od zeszłego roku, niestety wtedy wiosenna kolekcja jakoś mi uciekła, poduchy też ikeowe. A stolik z marketu budowlanego, oczywiście przemalowany
Ogródek Hanusi po zimie 10:30, 10 lip 2012

Do góry

To są 2 różne egzemplarze....kuzyni chyba....
Ogród Dominiki 10:18, 10 lip 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Niezwykły,perfekcyjny,soczysty ......marzenie....wydaję się być takie proste posadzić parę gatunków roślin,trochę drzew - a wszystko otoczyć ramą z bukszpana......tylko TO COŚ okazuje się być trudne

Ta soczystość wynika z porannego oświetlenia. Nie lubię koloru zieleni na fotkach robionych w pełnym słońcu, więc te dwa zdjęcia zrobiłam dziś rano zanim słońce nadało roslinom żółtawy odcień.Przy okazji zmoczyłam nogi poranną rosą. Gdybym teraz pstryknęła fotkę tych kulek, kolory nie byłyby już takie ładne i soczyste.Na poniższym zdjęciu widać wyraźnie różnicę w kolorach roślin będących w cieniu (dół zdjęcia) i w słońcu (góra fotki):
Ogródek Hanusi po zimie 10:15, 10 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

A
A mieczyk chętnie by się schował w objęcia gipsówki.....

]

ależ delikatnie wygląda! A moja gipsówka wschodziła i wschodziła i zatrzymala się na etapie liści i ani drgnie

Może jest za bardzo w cieniu?Ale jeżeli masz z wysiewu,to trochę dłużej to trwa.Ja kupiłam gotową rozsadę.I w tym samym miejscu jest od lat dziesięciu.
Rododendronowy ogród. 10:08, 10 lip 2012

Do góry
Bożenko gratuluję 1000 stron w wątku pełnym pięknych zdjęć, ciekawych informacji, porad, dyskusji oraz bajek przyrodniczych i nie tylko

Moje poletko 09:46, 10 lip 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Wpadłam na chwilunię a tu mija półtorej godzinki.Też tak macie?

I to jest ogródek na szarym zadymionym Śląsku???
Celinko, dzięki Tobie i innym ogrodowym zapaleńcom Śląsk już mi się kolorowo kojarzy
pozdrawiam
Ogródek Hanusi po zimie 09:42, 10 lip 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A
A mieczyk chętnie by się schował w objęcia gipsówki.....

]

ależ delikatnie wygląda! A moja gipsówka wschodziła i wschodziła i zatrzymala się na etapie liści i ani drgnie
Rododendronowy ogród. 09:40, 10 lip 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Nowy Tysiąc rozpoczęty
zleciały się ogrodowe ptaszęta
A Ty Bożenko chodź dumna jak paw
i czasami zdjęcia ogrodu lub bajkę wstaw

miłego

Wprawdzie to nie w moim stylu by byc jak paw ale postaram sie coś jeszcze napisac co byście chcieli przeczytac. Dzieki Jolu za wszystko.
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 09:40, 10 lip 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Tak jak wcześniej wspomniałam wczoraj strzygłam pierwszą z dwóch moich spirali W zeszłym roku było pierwsze cięcie ze zwykłej nieformowanej tuji Zarosła troszkę i zagęściła się Dopiero gdy jest obcięta widać jaki był z niej rozczochraniec

Z innej perspektywy

cudna ta spiralka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies