Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

GabiK 23:09, 03 sie 2012

Moniko, ja w Kołobrzegu ostatnio byłam w lipcu chyba 2005. Zdecydowanie tak ładnie nie było. I całe dwa tygodnie było paskudnie.
Gardenarium 23:48, 04 sie 2012

Monic napisał(a)
I mam pytanie ogrodnicze - co to za drzewo? Rośnie w kołobrzeskim parku - piekne, z zielonymi zwisającymi gronami. Widać, że mocno się nasiewa, bo pełno maleńkich siewek było pod drzewami. Oczywiście skubnęłam sobie takie siewki i będę eksperymentować z hodowlą drzewka. Może zna ktoś nazwę?

Może to Carya tomentosa ?

Instagram Ogrodowiska
Monic 09:40, 05 sie 2012

Agatko - będę myśleć nad tą różą, co ona za jedna. Rób na bieżąco fotki, bo kolejne kwiaty mogą się różnić od pierwszego.
Kołobrzeg obserwuję od kilkunastu lat. Z roku na rok coś się tu zmienia. Samo dojście do plaży od strony dworca jest zupełnie zmienione - powstała piękna promenada, wybrukowana, z długimi ławkami, masa sklepików i kramów z różnymi drobiazgami i pamiątkami, słodkościami i innymi atrakcjami.
Molo w porcie zostało wydłużone i poszerzone - stamtąd właśnie są wspaniałe widoki na zachód, ponieważ można wyjść dalej w morze i widać zachód jak na dłoni i słońce chowające się do morza.
Jak będziecie w Kołobrzegu, to oczywiście koniecznie trzeba iść na rybkę, a jesli już się skusicie, to na tę najsmaczniejszą - u Rewińskiego na promenadzie przy plaży. Jak ktoś wybiera się z dziećmi, to trzeba przewidzieć sporo pieniążków na atrakcje, których tutaj nie brakuje
Zachęcam do wczasów w tej pięknej miejscowości.

Eizo, witaj! Sianożety faktycznie niedaleko. Być może gdzieś się spotkałyśmy nie wiedząc o tym

Gabi - trafiłaś na zły czas pogodowy, szkoda. Teraz Kołobrzeg tak się zmienił, że nawet w razie nepogody można coś robić. Brakło mi w tym roku czasu na oceanarium, ale jak pojadę ponownie, to może zdążę odwiedzić. Oczywiście w razie niepogody nie da się plażować, a w końcu po to głównie jedzie się nad morze. Ja na szczęście trafiam zawsze na słoneczko.
Monic 09:46, 05 sie 2012

Gardenarium napisał(a)

I mam pytanie ogrodnicze - co to za drzewo? Rośnie w kołobrzeskim parku - piekne, z zielonymi zwisającymi gronami. Widać, że mocno się nasiewa, bo pełno maleńkich siewek było pod drzewami. Oczywiście skubnęłam sobie takie siewki i będę eksperymentować z hodowlą drzewka. Może zna ktoś nazwę?

Może to Carya tomentosa ?

Danusiu, dziękuję za odpowiedź! Jesteś niesamowita!!! To faktycznie orzesznik . Myślę tylko czy siedmio, czy pięciolistkowy Muszę policzyć listki
agata_chrosc... 18:07, 05 sie 2012

Czekam na kolejne kwiaty z niecierpliwością. Pierwszy czyli drugi powinien otworzyć się lada dzień. Strasznie jestem ciekawa!
Bardzo zachęcająco piszesz o Kołobrzegu. A ja mam tam nawet dobrego znajomego - jest właścicielem takiego nietypowego biura podróży - wyprawy żeglarskie. Byłam z nim m.in. w Chorwacji, na Sardynii i Korsyce. Rodowity Kołobrzeżanin. Muszę kiedyś tam znowu wpaść.
Monic 06:32, 06 sie 2012

Zakupy, zakupy, zakupy...
Takie fajne trawki w ilości kilku szt. kupiłam. Niskie, o bardzo miękkich, białych liściach - taka rozczochrana czuprynka. Ktoś ją ma? Jeśli tak, to jak się sprawuje (nie jest zbyt ekspansywna?) i jak zimuje? Wydaje mi się, że będzie się mocno rozrastać, ale może się mylę. Póki co bardzo mi się podoba.

i jeszcze kilkanaście wrzośców i inne trawki - tym razem wypróbowane, ładnie rosnące w kępkach

I lampionik kolejny kupiłam - tym razem na taras od strony ogrodu
Gardenarium 08:08, 06 sie 2012

Monic napisał(a)

Ta trawka to kłosówka miękka (Holcus mollis) chyba Variegatus, bo są jeszcze podobne odmiany np. Jackdaws Cream, też taką miałam ale już nie mam. Nie spodobała mi się po dwóch miesiącach, bo bardzo się rozkłada, brązowieje i nieporządnie wygląda. Lepszy będzie ten Carex co jest na zdjęciach poniżej, bo jest kępowy i zimozielony, a Holcus nie.

Instagram Ogrodowiska
Monic 08:21, 06 sie 2012

Ano własnie, tak myślałam, że może być ta trawka ładna tylko na razie. Trudno, już jest, więc nic nie poradzę, ale przynajmniej wiem, że nie warto kupować kolejnych. Carex z żółtymi listkami jest bardzo ładna. Kupiona rok temu tworzy już teraz ładne kępki.
Dzięki, Danusiu!!
Milka 18:07, 13 sie 2012

Moniko, Kołobrzeg piękny, a łąbędzie wspaniałe jeszcze zajrzę, muszę uciekać
Monic 17:11, 15 sie 2012

Dzięki, Irenko
Dobrze jednak wrócić do domu, bo w ogrodzie natychmiast pojawiły się nowe chwasty. Blisko tydzień spędziłam na pieleniu. Trawa też urosła, ale na szczęście po deszczach ładnie się zazieleniła.