Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Rododendronowy ogród II. 20:57, 21 paź 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
Też zauważyłam że w tym roku dużo drzew wybarwia się późno, brzozy, klony, jesiony, jeszcze mają dużo barwy zielonej, brakuje teraz słonecznych dni, chociaż ten deszcz co pada jest potrzebny, jeszcze go nie za dużo...właśnie teraz pada...

Niech pada wody w naszym kraju brakuje i niech sie podziemne rzeki uzupełnią ale ciagle chyba jest go za mało.Ja i tak sie ciesze z tych wybarwień bo myślałam że w deszczu wogóle kolorów nie bedzie a nie jest az tak źle.
Rododendronowy ogród II. 20:54, 21 paź 2016

Do góry
Też zauważyłam że w tym roku dużo drzew wybarwia się późno, brzozy, klony, jesiony, jeszcze mają dużo barwy zielonej, brakuje teraz słonecznych dni, chociaż ten deszcz co pada jest potrzebny, jeszcze go nie za dużo...właśnie teraz pada...
Rododendronowy ogród II. 20:41, 21 paź 2016

Do góry
Brzozy przebarwiły sie kiepsko w porównaniu do innych lat i juz gubią liscie.

i jeszcze klon

i jeziorko

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:36, 21 paź 2016

Do góry
brzozy wyróżniają się wśród owocowych

korale jesienne

malinowy chruśniak

Nieśmiałe pierwsze kroki 20:26, 21 paź 2016

Do góry
Sylwik witaj Kochana Siedzę na Ogrodowisku. Pierwszy raz od dwóch tygodni znalazłam dłuższą chwilę. U mnie burza mózgów. Udało mi się w zeszłą sobotę popracować trochę nad ziemią na rabatę, którą chciałabym zrobić na wiosnę.
Ciągle myślę nad tymi "konkretnymi" drzewami. Wymyśliłam brzozy. Nie wiem czy się nadają, ale na pewno wpasowałyby się w teren.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:08, 21 paź 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Ta wersja z drzewem kolumnowym bardzo mi się podoba i kolor jasnozielony dobrze się tu komponuje,ożywia tą rabatę.Rośliny pod drzewem posadziłabym w kwadraty,ale się wymądrzam

Dzięki Sylwik!
Nie bardzo czuję te kwadraty, ale dziękuję za opinię.
To drzewo kolumnowe też mi się podoba. Wg puzzli to wiaz holenderski.
Generalnie jestem na etapie miłorzębu (żeby nie było, że tylko brzozy ), a z tych zaproponowanych przez Ewę to Shangri-La - ma bardzo ładne zdjęcia po wygooglaniu

Pozostałe rośliny raczej wrzuciłam orientacyjnie. Pracuję teraz nad wersją z molinią, tylko nie wiem, co przed nią i czy między molinię i carexy to się wogóle coś jeszcze zmieści? Chyba nie...

W oflisowym ogrodzie 16:12, 21 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wszystkie rosliny spod brzozy do przeniesienia?

Nie Aniu już wysadziłam co miałam wysadzić, stipa tam jeszcze jest ale ona śmiercią mrozową zginie. Zyskałam trochę cienia zabierając kawałek rabaty. Placyk będzie z nią graniczył Będzie miał kształt dopasowany do tej rabaty ale jaki dokładnie to się dopiero okaże bo ta rabata bardzo nieregularna jest.
W oflisowym ogrodzie 15:43, 21 paź 2016

Do góry
wszystkie rosliny spod brzozy do przeniesienia?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:13, 21 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Asiu, kup najlepiej jakiś większy egzemplarz, gdzie już wiadomo, czy to rodzaj żeński, czy męski. Żeńskie egzemplarze śmierdzą podczas kwitnienia, a owoce śmierdzą jeszcze bardziej. Autumn Gold jest męski, Beijing Gold i Shangri-La też.

Dziękuję Ewa!
Zastanawiam sie tylko, czy jeszcze w tym roku zdążę posadzić, czy lepiej na wiosnę poczekać?

No i muszę się jeszcze przyjrzeć temu bukowi u Anbu. Chociaż blizej mi do brzozy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:55, 21 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Jak masz piach to może brzozy posadź? Miłorząb też bardzo ładny. Tylko rzeczywiscie już duży musiałabyś posadzić, bo on bardzo wolno rośnie.

No chyba jednak Miłorząb. Bo to że wolno rośnie to w sumie mi pasuje
Komendówka 11:05, 21 paź 2016

Do góry
Rumianko O kretowiskach nie miałam pojęcia. Kretowiska mam u siebie , tylko myślałam, że jak u mnie licho, to co tam ten kret wyryje na zewnątrz, to też liche . Skoszony mordor za to dał mi dużo świeżych pokrzyw do kompostownika. Muszę ten mordor (bo to spora górka już jest)w przyszłym roku wykorzystać.

Alicjo zaglądam do Ciebie, nie boj! I też uśmiechy przesyłam

Makusia to już ustaliłyśmy i traktuję to jako oczywistą oczywistość po kres moich dni.

Toszko ni ma więcej zdjęć. Bo reszta albo zważona zimnem, albo chorowita (brzozy i znów derenie wyglądają jakby miały czarną ospę). Popaliłam zebrane liście. Wiosną będę Mazanowe mikstury szykować. Kompost pachniał tak, że mąż latał do taczki i wąchał
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:25, 21 paź 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Drzewo raczej wąskie i kolumnowe.

Ania Anbu ma u siebie buka Dawyck golda, takiego już sporego. Możesz zerknąć. Gdybyś chciała bordowego, np Dawyck Purple czy Purple Fountain, czy graba Rohan Obeilsk to moim zdaniem trzeba by zrobić żwirową rabatę żeby sie odbijał kolor.
Coś takiego
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi?page=334#post_2

Moim zdaniem pasowałby też tulipanowiec- z takich większych drzew o jasnej zieleni, a gdybyś chciała poszaleć, to można dać np 3 graby kolumnowe albo brzozy.

Co do ziemi, chyba cokolwiek wybierzesz, będziesz musiała porządnie ziemię wymienić.
Możliwości jest wiele, ale musisz sama zdecydowac co Ci sie podoba.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:20, 21 paź 2016

Do góry
Jak masz piach to może brzozy posadź? Miłorząb też bardzo ładny. Tylko rzeczywiscie już duży musiałabyś posadzić, bo on bardzo wolno rośnie.
Z miłości do brzozy ... 08:44, 21 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Piękne brzozy masz w ogrodzie, cudownie ze je zostawiliście. Będę kibicować nowym rabatom, widze ze masz juz świetne mentorki

Dziękuję Madzenko i zapraszam ... wiesz co 31 głów to nie 30
Mój zakątek - początki 08:35, 21 paź 2016

Do góry
Dereni w końcu nie zamówiłam- a chciałam między brzozy, i się cieszę z tego powodu, bo nie miałabym ich kiedy zadołować.
Natomiast kupiłam opryskiwacz 5 litrowy- gustowny- żółto-niebieski
Z miłości do brzozy ... 06:36, 21 paź 2016

Do góry
Piękne brzozy masz w ogrodzie, cudownie ze je zostawiliście. Będę kibicować nowym rabatom, widze ze masz juz świetne mentorki
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:56, 20 paź 2016

Do góry
Cały czas myślę o tych drzewach.
Oczywiście brzozy są u mnie numerem jeden.
Ale się rozwijam
Bardzo mi sie podoba grujecznik wspaniały - ale moja "żyzna" gleba to chyba nie dla niego... No i cień lubi - u mnie lampa.

Dalej Miłorząb dwoklapowy Fastigata. Pokrój świetny, lubi słońce... Widzę go na rabacie wczoraj wypielonej...
Ech, rozkręcam się, puzzle będą miały co robić
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:55, 20 paź 2016

Do góry
Ten różany ogród znacie chyba wszyscy
a to poniżej jest skansen w Kolbuszowej brawo.

Proszę o cierpliwość bo na chwilkę musi być przerwa.

Ciut tulipanów posadziłam, w ogrodzie robi się cudnie żółto za sprawą brzozy i host przy tej pogodzie niezbyt optymistycznie ogród wygląda.

Sprawdzam prognozę codziennie i cieszy mnie że temperatury na plusie oby jeszcze długo bo mam trochę przesadzania większych egz. i sporo do wsadzenia stale.

Ile teraz się zrobi to mniej na wiosnę no a przecież lubimy takie rewolucje co nie ? tylko żeby czas był

pozdrawiam

Ogród z koniczynką 21:33, 20 paź 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Idąc siłą rozpędu poszerzania rabat, oczywiście z mocherem na głowie, zrobiłam małą zmianę na rabacie borówkowej, poszerzyłam ją, by bukszpany i trawki miały więcej miejsca do rozrastania...w miejscu poszerzenia jest ciemniejsza kora...

...natomiast w rozecie na chodniczku, w nóżkach brzozy penduli, posadziłam uratowaną, przed zjedzeniem przez moją piesię, turzycę Lemon Zest...Jej resztki posadziłam wiosną w doniczce i tym sposobem trawka uszła uwadze piesi, która w ubiegłym sezonie systematycznie ją zjadała...Liczę, że trawka się przyjmie i wraz z wiosną rozrośnie się, bo jest śliczna...

wow!!!!!!!!
i to WIELKIE WOW
Kamienny ogród patykiem malowany 20:09, 20 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Buuuu chyba bym ryczała.....to już nie chcę wiewiór w ogrodzie jak one takie psiakrwie jak to mówił mój dziadziuś

Niestety ząbki służą do gryzienia u rudej.
I tak słabo rósł bo brzozy go zasuszają, nawet trawa już pod nimi nie rośnie i o dziwo chwasty też.

Sylwia_slomczewska napisał(a)

To gdzie te foty bo przecież nie ma wszystkich na O...!!!

No tak....teraz się nie wymigam....będą....tylko śmiechem nie zabijaj....bo to naprawdę mini, zwłaszcza w porównaniu do przenoszonych gór w Szmaragdowej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies