Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy.

Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy.

Zielona 21:08, 13 lis 2016

elegance napisał(a)

W takim razie gratuluję wytrwałości Ja chyba docelowo zdecyduję się na częściową włókninę.

Każdy powinien podejmować takie decyzje, które pozwolą Mu spokojnie ogarniać to, czego nie zrobi nikt inny. Mam duży ogród, a więc nawet podstawowe zajęcia pomnożone przez ilość m2, na których trzeba je wykonać, są praco- i czasochłonne. Jednak decyzji o tym, że nie będę miała na rabatach włókniny nie żałuję. Zbyt często na nich dłubię, zmieniam, by ograniczać się do otworów zrobionych w konkretnych miejscach. Znam jednak ogród (a nawet nie tylko jeden ), który miał projekt, szczegółowy plan nasadzeń i... wszystko rośnie w włókninie.
Zielona 21:17, 13 lis 2016

TeresaK napisał(a)
Martuś, kiedy wątki są już dojrzałe jak Twój i rozmowy toczą się na nich takie... rowniez "dojrzałe" (mam nadzieję, że mnie rozumiesz co mam na myśli) trudno zadawać prozaiczne pytania, ale co tam, spróbuję. Zacznę od ambrowca, bo czytam jak bardzo jesteś nim zachwycona. Ostrzegasz, że to duże drzewo. Napisz jak znajdziesz czas coś więcej. Jak myślisz znajdę gdzieś miejsce dla niego u siebie.

Tereso... Przecież nie ma głupich (prozaicznych) pytań, są tylko głupie odpowiedzi

Oczywiście, że u Ciebie możesz planować posadzenie ambrowca. Pisząc, że to duże drzewo, miałam na myśli jego docelowy rozmiar. A ten nie różni się wiele od tulipanowców, klonów, buków, które też sadzimy w naszych ogrodach. Takich drzew zazwyczaj unikają Właściciele bardzo małych ogrodów /np moja Mama/ ale... i Im nikt nie zabroni posadzenia wszystkiego, na co będą mieli ochotę
Zielona 21:23, 13 lis 2016

AngelikaX napisał(a)
Witam się, przejrzałam cały wątek bo stosunkowo młody (zresztą tak jak i mój ) Ogród piękny o każdej porze roku

Zaznaczam do podglądania

Pozdrawiam

Witaj, Angeliko.
Wątek młody, bo po trzech latach prowadzenia poprzedniego - zaczęłam od nowa. I na pewno nie będzie tak pędził, jak pierwszy, bo od pewnego czasu nie mogę udzielać się tak, jak na początku.
Zapraszam do siebie, a Tobie gratuluję wielkiego wejścia. Nie dość, że ogród w forumowym stylu, to już publikacje na koncie. Cieszę się, że zdecydowałaś się pokazać kawałek swojego raju. Będziesz inspiracją dla wielu
ren133 21:29, 13 lis 2016

Zielona napisał(a)

Dobrze pamiętasz I nawet przez chwilę miałam kolumnowe cisy we Frosted Curls, ale zrezygnowałam z tego pomysłu. Inspiracje są piękne, ale... naprawdę staram się planować ogród tak, by za 10 lat nie żałować, że rozmiar rośliny burzy proporcje na rabacie.
Miałam dwie inspiracje. Jedną światową, drugą z naszego forumowego "podwórka".

1. Tom Stuart Smith - Broughton Grange
https://www.google.pl/search?q=tom+stuart+smith&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjc9_SDwabQAhWG6RQKHVkjCNMQ_AUICCgB&biw=1366&bih=657#tbm=isch&q=tom+stuart+smith+broughton+grange&imgrc=wX8yBYuMFOxtGM%3A

2. Beatka Butterfly i Jej frontowa: /drugi post/

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=279

Dziękuję
A dlaczego Martuś myślisz, ze proporcje byłyby zaburzone?
Zielona 21:30, 13 lis 2016

TeresaK napisał(a)
No nie, jak zobaczyłam frontową Beatki to pomyślałam, że to jest niemożliwe do wykonania. Takie obrazki powinny motywować, a nie... co ja piszę

Zapisz sobie Jej fotki, bo to coś, co pasuje do Ciebie!
Spójrz na tą odsłonę Beatkowej rabaty: /wszyscy do niej wzdychaliśmy/

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=387
Zielona 21:34, 13 lis 2016

ren133 napisał(a)

Dziękuję
A dlaczego Martuś myślisz, ze proporcje byłyby zaburzone?

Bo kupiłam Wojtki Nie mogłam dostać cisów Fastigiata Robusta, a tylko te jakoś by się tam wpisały. Mam jednak mały plan I jeśli w końcu dorwę Robusty, będą kolumny na froncie. Wojtki posadziłam w drugiej części ogrodu pomiędzy kosodrzewiną i berberysami Green Carpet.
TeresaK 21:39, 13 lis 2016

Martuś, tak na gorąco mam dziś jeszcze jedno pytanie (podkreślam dziś ), czy brzozy jakoś przycinałaś ? Mają taki ładny kształt. Moje są takie "poczochrane" Fotki zapisałam, dziękuję za podpowiedź
Zielona 21:44, 13 lis 2016

TeresaK napisał(a)
Martuś, tak na gorąco mam dziś jeszcze jedno pytanie (podkreślam dziś ), czy brzozy jakoś przycinałaś ? Mają taki ładny kształt. Moje są takie "poczochrane" Fotki zapisałam, dziękuję za podpowiedź

Doorenbosom podcięłam tylko najniższe gałęzie. Sadziłam je jako patyki o średnicy pnia 1,5cm. Korony kształtują się same. Daj im czas. To dość regularne drzewa.
TeresaK 21:51, 13 lis 2016

Dziękuję.
lojalna_ 21:56, 13 lis 2016

Martus )

) proponuje ciepłe skarpetki i dobra książkę ) banalnie wiem ale chciałabym z takiej propozycji skorzystać i spokojnie przejść przez ten czas .... spokojnie ....poleniuchowac... chciałabym żeby mi ktoś kazał. ...