Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ja też zaczynam:) 12:10, 24 lut 2012

Do góry
Projekt mojego ogrodu jest już prawie skończony
Tak będzie wygladał tył

lista roślin:

1. Thuja Yellow Ribbon
2. Thuja Smaragd
3. Prunus cerasifera Nigra
4. Hydrangea paniculata Vanille Fraise a przy buku Limelight
5. Picea orientalis Aureospicata lub Taxus baccata Dovastonii Aurea
6. Ilex crenata Golden Gem
7. Buxus-żywopłocik
8. rabata żwirowa w niej kule w tym jedna na pniu
9. Rhododendron
10. róża okrywowa Lovely Fairy
11. Prunus cerasus Umbraculifera
12. Taxus żywopłot
13. Picea omorika
14. Fagus sylvatica Purple Fountain
15.Miscanthus sinensis Gracilimus
16. Cotinus coggygria Ancot
17. Euonymus fortunei Emerald 'n' Gold na pniu
18. Sambucus nigra Eva
19. Pennisetum setaceum Fireworks

A tak będzie wyglądał przedogródek

Została mi jeszcze jedna strona do zaprojektowania, to pas przy ogrodzeniu, wzdłuż wjazdu do garażu-pomarańczowy kolor
Ogród u Mayi 10:27, 24 lut 2012

Do góry
Syla napisał(a)
to tak , masz tam : świerk serbski, choinę kanadyjską Jeddeloh, thuja Aurea Nana, cis w żywopłocie pospolity lub Hilli, thuja Smaragd, wrzos lub wrzosiec lub nie wiem co i jeszcze jakiś żywotnik cięty w kulę chyba thuja Globosa ? a i thuja chyba Yellow Ribbon lub Aurescens ???
A wiesz Sabina, że ja też patrzyłam na ten projekt Danusi Bo do szeregówki jest super A jeszcze jak Sylwia rozpisała roślinki to plan gotowy Fajnie się zapowiada
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:09, 23 lut 2012

Do góry
Sebek projekt rewelacja
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:05, 23 lut 2012

Do góry
Fajny jest Twój projekt, w jakim programie go zrobiłeś?
Miniaturowy ogródek 22:23, 23 lut 2012

Do góry
Super projekt !!! i lustro będzie i ściana wodna i ławka...marzenie ja też chce lustro w ogrodzie ! ino gdzie ... jak płot dziurawy

Ale chwilunia... właśnie patrzę i co widzę ?? twoje ogrodzenie też nie jest murem... to jak to lustro będzie przymocowanie??? błagam GabiK zdradź tajemnice !!! a co będzie w donicach na tarasie ?
System automatycznego nawadniania 21:16, 23 lut 2012

Do góry
Dziś Pan napisał mi maila, że ma projekt, , ale nie może mi go dać przed podpisaniem umowy, bo mogę go wykorzystać dla własnych celów. Zaproponował, że mi go pokaże. Ja jednak wolałabym go przeanalizować. Czy Wy też Danusiu stosujecie takie metody? Może to normalne, ale skąd mam wiedzieć czy prowadzę rozmowy z profesjalistami. Pracują na systemach RainBird, Claber, Orbit.
Ogród u stóp klasztoru 19:33, 23 lut 2012

Do góry
Danusiu - jutro cyknę fotki . w tamtym roku ratowałam go ASAHI. , ale w tym chyba nic mu nie pomoże i wiecie co ? był okryty .....aż boję się odkrywać kloników palmowych , mahonii i aukuby - co będzie

Krysiu - ja tylko podążam za trendami .....bo przecież wszyscy zmieniają avatarki ....no to ja też

Gabrysiu - podpory robione na zamówienie u kuzyna mataloplastyka . projekt made in Alinka . a firanki
tez projekt made in Alinka ....... szkoda że nie umiem wstawiać tych fajnych buziaczków , bo zobaczyłybyście jak się uśmiecham
System automatycznego nawadniania 16:43, 23 lut 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Danusiu, prowadzę rozmowy z firmą od nawodnienia i po przeczytaniu tego wątku, zadałam pytanie o projekt, a Pan mi odpowiedział, że otrzymam projekt powykonawczy. hmmm... czy to ma sens? Chyba, że czegoś tu nie rozumiem
Nie chciałabym mieć potem systemu do przeróbki z pozwodu np. tzw martwych punktów. Coraz bardziej się zagłębiam i mam mętlik w głowie. Pozwolę sobie poprosić Cię o pomoc w kilku kwestiach z tym związanych.

To znaczy, że firma raczej nie umie projektować, zrobi coś na chybił trafił i narysuje to co zrobiła. Przecież projekt robi się do projektu ogrodu, albo do już istniejącego. Wg mnie nie zawracaj sobie głowy taką firmą.
Zapytaj ich co to jest ewapotranspiracja, jak będzie wiedział - to znaczy że wie o co w tym wszystkim chodzi. Zapytaj jaką markę stosuje jeśli chodzi np. o zraszacze.
Miniaturowy ogródek 13:34, 23 lut 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim zaglądającym do mojego trochę zaniedbanego wątku.

Wiosna idzie, wszyscy myślą, co by tu zrobić w ogrodzie, ja też. Zapowiadałam zmiany już jesienią, nie wiem ile się uda zrealizować, ale projekt mam:

Jak Wam się podoba nowy pomysł na miniaturowy ogródek?

System automatycznego nawadniania 13:30, 23 lut 2012

Do góry
W projekcie będą naniesione zraszacze, sekcje oraz rozłożenie rur, ale podczas wykonywania nawadniania zawsze może się okazać, że rabata będzie miała inny układ i wtedy jest powykonawczy. I ten projekt będzie potrzebny przy zmianach.

Przedogródek Agniechy973 11:25, 23 lut 2012

Do góry
Hmm...
Magnolio, co zrobić z moją magnolią gwieździstą? Ona chyba też nie lubi przesadzania. Teraz jeszcze będzie OK bo na jesień wsadzona do ziemi, ale gdzie ją wsadzić, żeby nie żałowac? Teraz rośnie w tym kąciku między schodami do domu a zejściem do piwnicy.
Kurczę ja chyba nie dam rady. Coś się musi nie udać
To stary rys. już nieaktualny ale widać gdzie ona zimuje, tu ma osłonięte trochę od wiatru.

A tu nasz nowy projekt, żeby nie trzeba było szukć. Może dać ją w tym półkolu naprzeciwko tarasu? Ale tutaj wieje mocniej.

System automatycznego nawadniania 11:23, 23 lut 2012

Do góry
Dziś dowiedziałam się, że będzie też projekt wstępny, ale często podczas realizacji zmienia się pewne rzezcy lub dodaje i dlatego następnym na koniec jest projekt powykonawczy. Dziś prosiłam o ten wstępny. Zobaczymy co to takiego.
System automatycznego nawadniania 23:12, 22 lut 2012

Do góry
Danusiu, prowadzę rozmowy z firmą od nawodnienia i po przeczytaniu tego wątku, zadałam pytanie o projekt, a Pan mi odpowiedział, że otrzymam projekt powykonawczy. hmmm... czy to ma sens? Chyba, że czegoś tu nie rozumiem
Nie chciałabym mieć potem systemu do przeróbki z pozwodu np. tzw martwych punktów. Coraz bardziej się zagłębiam i mam mętlik w głowie. Pozwolę sobie poprosić Cię o pomoc w kilku kwestiach z tym związanych.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:57, 22 lut 2012

Do góry
No nie? Też bym chciała. Ale chyba tylko projekt, bardzo lubie sadzić sama. I nie czułabym chyba że ten ogród jest MÓJ, gdyby mi ekipa zaprojektowała, wpadła i zrobiła... więc czekam na wiosnę i będę sama nadal dziubać

Nasz domek jest może energooszczędny, ale nawet jeśli to pewnie już ze skali wychodzi Kolejnego chyba nie będę budować. Zbyt wycieńczające psychicznie Chociaż w sumie wykańczaliśmy tylko od stanu surowego... więc papiery nas ominęły. Ale ilość decyzji do podjęcia i ilość pieniedzy jaką to pochłonęło była przerażająca.

pozdrawiam serdecznie!
Pierwszy ogródek- prośba o pomoc w rozplanowaniu 17:47, 21 lut 2012

Do góry
Witam serdecznie

Pod koniec zeszłego roku stałam się posiadaczką ogródka działkowego ROD. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że mam w końcu kawałek swojej ziemi, na który będę mogła uciec od zgiełku miasta i spalin.
Nie mam żadnego doświadczenia w uprawianiu ogródka, ale za to mam mnóstwo energii i chęci, by poświęcić mu bardzo dużo czasu i pracy.
Zwracam się do Was, bo przeglądając forum, widziałam, jak świetne macie pomysły i dzięki Wam dochodzi tu do istnych ogrodowych metamorfoz.

Byłabym niezmiernie wdzięczna, jakby jakaś pomocna dusza, pomogła, mnie ogrodowemu laikowi, w rozplanowaniu mojego ogródka, który ma podejrzewam około 300 m2.

Chciałabym by była to działka głównie rekreacyjna, z małym warzywniakiem i kącikiem na zielnik.
Marzy mi się jakiś mały skalniak i dosadzenie 2-3 drzewek owocowych- śliwka i wiśnia.
Jednocześnie mam ograniczony budżet, w związku z tym zależy mi by projekt zadazenia był jak najprostszy i jednocześnie niedrogi w wykonaniu.

Będę wdzięczna za wszelkie Wasze pomysły

Poniżej wstawiam zdjęcia mojego ogródka, by zobrazować jak to wszystko wygląda:

widok na ogródek od strony domku:

widoczny tu inspekt już jest rozebrany

widok od strony furtki ( wiatrak widoczny na zdjęciu kiedyś pompował wode, teraz jest zepsuty i na wiosnę idzie do rozbiórki)

widok na prawą stronę ogródka ( domek za plecami)

widok na lewą stronę ogródka

z prawej strony domku chciałabym mieć jakieś proste zadaszenie ( jest to powierzchnia około 3,5 na 4,5 m2), lub taką małą enklawę, w której możnaby się spokojnie opalać, z dala od sąsiadów.

widok na lewą stronę płotka stojąc frontem do wejścia na działkę

widok z alejki

i mała panorama

wiatrak:

Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc, zaproszę na dobrego grilla z wyśmienita sałatką

Olga
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:52, 21 lut 2012

Do góry
Dzisiaj mocno pracowałam. Odwiozłam klientowi projekt i zajechałam tu i ówdzie Mam dla Was nowe skrzyneczki balkonowe, ale muszę porobić zdjęcia. Mam do nich ładne kwiatki, żeby skrzyneczki od razu można było sobie wyobrazić

Kupiłam dziś całkiem inne kolory niż normalnie mam w zwyczaju, a mianowicie takie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:31, 21 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

bliżej pod murem rh by świetnie pasowały i azalie

myślisz, że po tym murem zrobić te nasadzenia w linii prostej, falistej? i ile rzędów i co na brzegu tego wszystkiego/ dokładać jakieś trawy czy hosty i paprocie. Tych ostatnich mam w bród:0

No 2 dni mnie nie było... Co tu się dzieje

Faliste możesz robić ale nie za bardzo, bo trudno będzie kosić. Na mur dałabym bluszcze, będzie wyglądał jak koło jakiegoś pałacu Oczywiście w miejscach gdzie jest więcej słońca jakieś kwitnące pnącza, może być też hortensja pnąca, wiciokrzew ale pachnący! Będzie zapach pięknie odbijał od muru.
Tam gdzie najwięcej słońca możesz dać róże pnące, mur jest długi monotonnie będzie jak będą tylko bluszcze.

A rośliny pod? Zdecydowanie rh, będą dłużej kwitły niż w pełnym słońcu, azalie nie wiem, one lubią słoneczko, ale może od 14tej im wystarczy,no i hortensje oczywiście Sprawdź docelowe wysokości roślin bo u Ciebie rośnie jak na drożdżach, żebyś nie musiała przesadzać
Wszystko musi być piętrowo, najniżej to co najniższe nie zawsze będą to hosty,bo niektóre potrafią być wielkie, widziałam takie okazy u Ciebie. No i co mogłabym doradzić to nie za dużo gatunków roślin bo zrobi się bałagan
Czekam na projekt
Ogródkowe perypetie:) 14:36, 21 lut 2012

Do góry
I jeszcze ta część tarasu.

Tam gdzie są skrzynki w oddali to już mam piękny projekt z miłorzębem. Po drugiej stronie ( tam gdzie wierzba i akasamitki) w planach były żurawki i klonik. Ale wiecie co, a może dac tam jakieś drzewko małe, karłowe i poniżej trawy? np. czarna trawka z Hakonechloe albo jakimś Carex'em?
Ogród Sylwii od początku :) 22:51, 20 lut 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Matko jedyna..... ja tak sobie patrze na ten projekt i ten ogród i spa(?) będzie wielkości domu w sumie albo i większy
Lepiej robic wszystko na raz.... bo nerwy tylko raz nadwyrężysz

Powiększy się jedynie parter , właściwie o pomieszczenia, które wcześniej planowałam w podpiwniczeniu a z którego mój M zrezygnował . Teraz idziemy w szkło a co z tego planowania wyjdzie to zobaczymy.... Dlatego teraz się przygotowuję merytorycznie
Jak to wszystko ruszy to mam nadzieję , że to przeżyję
Ogród Sylwii od początku :) 22:42, 20 lut 2012

Do góry
Matko jedyna..... ja tak sobie patrze na ten projekt i ten ogród i spa(?) będzie wielkości domu w sumie albo i większy
Lepiej robic wszystko na raz.... bo nerwy tylko raz nadwyrężysz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies