Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 20:45, 07 lut 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)

Chciałam Wam pokazać mój irlandzki mikroskopijny…rozsadnik

Zamierzałam porozmnażać trochę roślin i przewieźć je do Polski.
Zabrałam się za to dość intensywnie i działałam dopóki nie dotarło do mnie, ze bez paszportu…nie wywiozę tych roślin

Taras mój małżonek zbił z palet.
Wystarczyło to na parę lat (pomimo irlandzkiej pogody)

Pieknie to wyglada i taras i ta zielona ściana, rosliny

Ogrod nad bajorkiem 20:36, 07 lut 2025

Do góry
Jeszcze troche wiosny powtoreczki z ubieglego sezonu, skoro tak ladnie chwalicie.

Te dwie rabaty gdzie lezy wloknina planuje skonczyc w tym roku, juz nie moge po prostu patrzec na te szmate. Niech juz cos tam rosnie.

Pachnący różami, malowany bylinami 20:35, 07 lut 2025

Do góry
Sylvatika napisał(a)
Ewo
Od kilku dni czytam twój wątek - jestem zachwycona
Masz tyle piękności, że nie można się oderwać...
Prześliczna kolekcja irysów- to coś co podziwiam w innych ogrodach- bo nie mam na nie miejsca na działce a bardzo je lubię.
Prześliczne piwonie, szczególnie wpadła mi w oko anemoniflora - to chyba rzadkość, nigdy jej nie widziałam na żywo a u CB wygląda zjawiskowo.
Masz cudne róże- fantastycznie że je podpisujesz, to bardzo duża wartość dla nas wszystkich. Co do twoich obaw o cień - kiedy zaczęłam sadzić róże (a mam mały ogród niespełna 900 mkw z tego połowa zajmuje dom i kostka brukowa) - sadziłam róże tylko w słonecznych miejscach. Mam przy tarasie skarpę - całkowicie od północy - za płotem działka leśna- nie miałam zamiaru sadzić tam róż- bo zbyt mało światła. Dziś mam tam 9 krzaków i rosną naprawdę dobrze - kwitną jakby nigdy nic, więc chyba nie musisz się tak bardzo martwić. Puść wyżej tuje i będzie ściana, tyle że zielona.

Widziałam, że masz czereśnie - ja musiałam wyciąć piękną czereśnię bo nie mogliśmy sobie poradzić z nasionnicą....
Bardzo lubię twój ogród -ja z tych oglądających a mniej piszących więc -będę zaglądać.

pozdrawiam serdecznie ze skraju Puszczy Bydgoskiej
p.s. podziwiam wasze wielkie serca dla piesków❤️

Sylvatika, bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa. Irysy, to moja druga miłość. Mam z nimi trochę kłopotu, bo bardzo lubią je ślimaki. Z tymi różami posadzonymi po północnej stronie bardzo mnie pocieszyłaś. Bardzo lubię czereśnie, chyba najbardziej owoce pestkowe. Ja mam dwie wczesne odmiany: Burlata i Wandę ( owocują prawie równocześnie) i Reginę lub Kordię. Ta jest późniejsza, ale dopiero zaczyna owocować. Z nią mogą być problemy odnośnie nasiennicy. Najwyżej będę pryskać. Wiem, ze to chemia, ale i tak jest jej mnóstwo i nie da się tego uniknąć. Ogólnie mam sporo drzew owocowych: 3 czereśnie, 1 wisienkę, 2 renklody, 2 węgierki, 1 brzoskwinię, 5 jabłonek i świdośliwę. Do tego 3 agresty, 2 czarne porzeczki, 1 czerwoną, kilkanaście krzaków borówki amerykańskiej, maliny w kastrach.

Psiaki bywają szkodnikami ogrodowymi, ale im to wybaczam.

Wzgórze chaosu 20:02, 07 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Fajnie to wygląda skąpane w śniegu. no i te ciemierniki!
Brawo!
Ciemierniki robią w lutym i marcu robotę. Fajnie już startują.
Nabyłam trzy nowe Ice N'Roses Dark Picotee. Były w LM od Zymona. Ładne sadzonki.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 19:54, 07 lut 2025

Do góry

Chciałam Wam pokazać mój irlandzki mikroskopijny…rozsadnik

Zamierzałam porozmnażać trochę roślin i przewieźć je do Polski.
Zabrałam się za to dość intensywnie i działałam dopóki nie dotarło do mnie, ze bez paszportu…nie wywiozę tych roślin

Taras mój małżonek zbił z palet.
Wystarczyło to na parę lat (pomimo irlandzkiej pogody)

Przerwa na kawę... 19:53, 07 lut 2025

Do góry
inka74 napisał(a)
A taki kierownik panoszy się na moich rabatach. Zero krępacji. Jeszcze wrzask podnosi

Do mnie bażanty przychodziły na porzeczki, chyba je lubią.
Ptasi gaj 19:00, 07 lut 2025

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Byłam w biedrze i kupiłam 3 szt każdy inny. Dosyć ładne sadzonki tylko maleństwa. Może dadzą radę w ogrodzie.

Trzeci ciemniejszy, ale jeszcze nie rozwoniety

Jakie śliczne- u nas w Biedrach tylko pojedyncze białe...
Ogród z zegarem 18:40, 07 lut 2025

Do góry
Tymczasem pozdrawiam ❤️❤️❤️❤️

z raju

I uroczyście oświadczam:
Malediwy nie są przereklamowane,
Domki na wodzie też nie

Reszta zdjęć nie wiem kiedy. Bo muszę najpierw wrócić, wyspać się, ogarnąć robotę i resztę . Czyli będą pod koniec przyszłego tygodnia.
Zacisze Alicji 17:29, 07 lut 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Zabrałam się już za pracę w ogrodzie, poobcinałam hortensje, hibiskusy, jabłonie i inne krzaki. Nawet prześwietliłam świerki, ale gałęzi jest tyle, że do lata tego nie przerobię.

Bardzo dużo masz suchych gałęzi, susza i upały sprawiają że świerki nie dają rady,
Staw jest imponujący, szczególnie jak teraz taki uporządkowany, ale i pokryty lodem pięknie wygląda
Ranczo Edy 17:24, 07 lut 2025

Do góry
eda napisał(a)
Biały wiosenny zawilec ...

W pierwszym momencie myślałam że to ciemierniki. Śliczne masz zawilce, ciemiernik też dzielny, moje te wyższe jeszcze w pąkach, na razie tylko Nigry kwitną
Ogródek Gosi 17:09, 07 lut 2025

Do góry

to zdjęcie jest cudne aż niewiarygodne że już kwitną.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 17:02, 07 lut 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)

Siarkę pylistą kupisz w niemal każdym ogrodniczym i w internecie też

Parę słów o occie. To jest cyrk z tych, które ktoś kiedyś wpóścił w internet, a ludzie uwierzyli. Chyba nawet tu na ogrodowisku, jakiś chemik policzył, że aby zakwasić ziemię octem, trzeba by go wylać kilkadziesiąt litrów na metr kwadratowy. No, ja sobie nie wyobrażam jak wielką krzywdę można zrobić glebie w ten sposób. Nawet jeśli będą padały pokaźne deszcze, które wiadomo, że wypłukują z gleby jej różne składniki.
Podobne bajki o wartości dla zakwaszania gleby pod rododrendrony są opisywane jeśli chodzi o chleb i kawę. Ani jedno ani drugie nie zdoła zakwasić w wystarczającym stopniu.

Do nawozów zakwaszających (mineralne nie są sztucznymi!!!) zalicza się:

Siarczan amonu - jest to silnie zakwaszający nawóz o najszybszym działaniu spośród nawozów siarczanowych. Poza zakwaszaniem, jednocześnie wzbogaca glebę w azot i siarkę. Jako nawóz azotowy możemy go stosować jedynie przedsiewnie (czyli np. wiosną tuż przed wysianiem nasion) lub pogłównie (czyli do nawożenia już rosnących roślin). Nie nadaje się natomiast do stosowania jesienią podczas przygotowania gleby do wiosennych zasiewów czy nasadzeń, gdyż przez zimę azot zostanie wypłukany w niższe partie gleby. Orientacyjne dawkowanie siarczanu amonu pod rośliny kwasolubne (iglaki, borówki, azalie, różaneczniki) wynosi 30g/m², przy czym dawkę tę dzielimy na dwie porcje - połowę daje się wiosną tuż przed ruszeniem wegetacji, a drugą połowę na początku czerwca.

Siarczan potasu i siarczan magnezu - nawozy te, poza efektem zakwaszenia gleby, wzbogacają ją w siarkę i - odpowiednio - w potas i magnez.

Warto wiedzieć!
Dobrze jest stosować jednocześnie wszystkie 3 wymienione tu rodzaje nawozów siarczanowych dla uzyskania efektu kompletnego nawożenia (wzbogacenia gleby zarówno w azot, fosfor, jak i magnez). Dokładne ich dawkowanie powinno jednak być ustalone na podstawie badania gleby i potrzeb nawozowych poszczególnych roślin ogrodowych.

Siarka pylista lub granulowana - stosuje się ją poprzez wymieszanie z wierzchnią warstwą gleby. Na efekt zakwaszenia trzeba czekać jednak długo, gdyż siarka w tej postaci bardzo powoli rozpuszcza się w wodzie.

Dzięki wielkie za powyższe, bardzo doceniam!!!
ja miałam ten siarczan potasu jeśli dobrze pamiętam. raptem to było z 5kg.

teraz spojrzałam na net i kurczę widzę parę kg tego siarczanu amonu w jakiejś magincznej cenie 130eur za chyba 5kg. Jak się poczuję lepiej to poszukam lepiej bo na polskich stronach to duuużo tanszy jest.

a tymczasem wrzucam wyniki badania naszej gleby, choć już dodość nieakturalne jako że doszło kompostu oraz ta gleba wykopowa wyszła wyrzej i trochę obornika końskiego... pH się nie zmieniło.
Pewnie lataem oddam znów próbkę do badania. Choć nie wiem jak to zrobić żeby była miarodajna.

Ogród z koniczynką 16:47, 07 lut 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)

Kasiu, to co na fotce wyżej to już resztówka...to pikuś...

A było tyle...fotka niżej to pokazuje...widać po wielkości piesy sąsiada, to owczarek szwajcarski...duży pieś...

Zazdroszczę śniegu, piekny obrazek
Wszystkiego po trochu 16:35, 07 lut 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ewa, róże już przekwitły, kończę ich przycinanie, ale u mnie już jest pełen rozkwit tych wcześniejszych hortensji, więc wstawiam trochę zdjęć

taki mam widok z okna

Przepiękne hortensje, czy ja sie kiedys takich doczekam
Ogród Basi i Romka 16:29, 07 lut 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Zdjęcia hosty dla Joli
Na pierwszym zdjęciu, duża hosta a u jej stóp, żółta mała kępka hosty mysie uszka, obok niej dla porównania rośnie kopytnik, a z drugiej strony, trochę słabo widoczne, dla porównania kępka cyklamenów.
Na drugim zdjęciu to samo, ale wcześniej, jeszcze zielone liście, hosta przy żółtym liściu. Mam ją w notatkach zapisaną jako Mini Frost mysie uszka
Tu jak kwitła.
A tu tak trochę widoczna przy kopytniku. Mało fotogeniczna jest,
musiałam ją trochę poszukać

Patrząc na te zdjęcia, to kopytnik bardziej się rozpycha niż ona

Basiu, jak to dobrze że wstawiłaś zdjęcia cudownych letnich rabat Bardzo już mi brakuje też soczystej zieleni.
Co to za roślinka na ostatnim zdjęciu między paprocią a hostą, takie małe powycinane listki?
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 15:26, 07 lut 2025

Do góry

Ranczo Edy 15:12, 07 lut 2025

Do góry
eda napisał(a)
Ciemiernik biały dziś

Cudny..no to zaczyna się czas ciemierników
Ranczo Edy 15:07, 07 lut 2025

Do góry
Ciemiernik biały dziś

Ogródek Gosi 15:06, 07 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Przebiśniegów mogę Ci trochę dać. Myślałam, że cyklamenami tez moge sie podzielić, ale okazało się, że to są bulwki, z których wyrastają kwiatki jak w wianuszki, stąd myślałam, że mam ich więcej. Mam pierwsze siewki, bo one podobno ładnie sie rozsiewają. Zobaczymy co bedzie dalej

Jola, wiosną lubię każdy kolor. Żółty właśnie teraz cieszy oczy, bo nie jest bury
Kupuj cyklameny. W Twoim lesie będa wyglądały rewelacyjnie.
Jak pisałam Ani, myslałam, że moge się podzielić, ale niestety na tyle liści są zazwyczaj jedna albo 2 bulwki. Liście i kwiatki wyrastają dookoła tej bulwki.
Ale zaczęły się juz wysiewać. Pewnie za jakieś 2,3 lata będe miała ich więcej

Moje ciemierniki bardzo liche. Chyba ziemia zbyt kwasna
[/img]

Może zbyt mało słońca dociera do nich o tej porze? Mech też potrafi zadusić ciemierniki że na koniec znikają,czasem w doniczkach kupione ciemierniki miałam z mchem to odrazu jego wyciągałam.Zbyt kwaśna ziemia też może być przyczyną...
Ranczo Edy 15:03, 07 lut 2025

Do góry
Magnolia Ricky na razie spokojna zyskała miejsce po wykopywaniu szpaleru derenia i omieg usunięty bardzo ją obrastał i na pewno zabierał wodę bo magnolia rośnie w chodniku jak w donicy , Omieg mam jeszcze w innym miejscu także spoko

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies